IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приготвя ли се Иран да тласне петролните цени към 100 долара за барел?

Политиките на САЩ в Близкия Изток, отношенията между Вашингтон и Рияд и желанието за отмъщение от страна на Техеран могат да разтърсят петролните пазари

10:26 | 16.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Да, такива са отношенията между САЩ и Кралството още от 14 февруари 1945 г., когато тогавашният американски президент Франклин Д. Рузвелт и саудитският крал Абдулазиз провеждат първата си среща лице в лице на борда на крайцера „Куинси“ на военноморските сили на САЩ в района на Суецкия канал. 

Сделката, на която те се съгласяват, продължава без каквито и да било сътресения до петролната криза през 1973 г. След това тя бива възобновена с условие – САЩ да получат всички необходими доставки на петрол, докато Рияд има петрол, в замяна на което САЩ ще гарантират сигурността както на страната, така и на управляващата династия.

В същото време Тръмп оставя Русия да направи точно това, което тя поиска по отношение на производството на петрол при условие, че това не доведе до намаляване на петролните цени.

Около 40 долара за барел на сорт Брент е минималната цена за бюджета на Русия, с която страната успява да покрие производствените разходи. Ръководителите на големия руски петролен производител, по-специално приятелят на президента Владимир Путин Игор Сечин, смятат, че оптималната цена, на която могат да произвеждат петрол на ценови нива, които биха били на границата между стабилността и спада на цените, е в диапазона 60-65 долара за барел.

Всичко това показва, че Иран дори не е започнал реално да отмъщава за убийството на Солеймани.

Според източници съществуват две стратегии, които „почти сигурно ще бъдат осъществени в следващите два месеца или малко повече“.

Първо – Иран да започне нови ракетни атаки срещу Саудитска Арабия, и второ – прекъсване на доставките на петрол през Ормузкия проток.

Атаките срещу саудитските петролни съоръжения преди няколко месеца изтриха 5,7 млн. барела на ден от добива на Кралството за известно време. Противно на твърденията производството на Саудитска Арабия все още не се е възстановило напълно спрямо нивата отпреди тях. Евентуални нови нападения биха имали много по-голям ефект върху петролните цени, тъй като Рияд вече използва почти пълния си резервен капацитет, за да може да изпълни вече договорените доставки.

Прекъсването на доставките през Ормузкия проток е отдавна планирана стратегия от Иран, с която отстоява своето влияние в региона и в света, тъй като това е основната петролна артерия, през която минават около 30 на сто от световните доставки на суровината.

Уоткинс припомня, че преди осем години, когато Иран сериозно заплаши да блокира протока, петролните цени достигнаха 128 долара за барел, а цената на бензина в САЩ се изстреля до 3,997 долара за галон, оставайки така няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още