IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой термин е по-правилен - „климатични промени” или „глобално затопляне”?

Вторият намира по-добър отклик сред обществеността, като предполага сериозен проблем и създава полезно чувство за неотложност

15:50 | 09.02.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Терминът „климатични промени“ се разпространи обаче и сред учените, които твърдят, че е по-всеобхватен, включвайки всички странични ефекти от натрупването на въглероден диоксид - не само затоплянето, но и промяната във валежите, повишаването на морското равнище, по-опасните бури, наводнения и суши. Погледнато по този начин „климатичните промени“ би трябвало да са по-страшният термин, но иронично проучването на инуверситетите Йейл и Мейсън установява, че не-учените имат противоположно мнение - глобалното затопляне носи много по-силно предположение за потенциална катастрофа.

Научните термини, като всички думи, могат да имат собствен живот. Те се появяват, придържайки се към исторически събития. Терминът „големият взрив“, например, идващ от господстваща теория в космологията, в продължение на години бе подложен на критика, тъй като, наред с други причини, раждането на Вселената не е вдигнало никакъв шум. Както научният репортер Джон Хоргън писа в брой от 1995 г. на Scientific American: „Думите са като харпуни. След като проникнат, е трудно да бъдат измъкнати."

Според книгата на Денис Оувърбай „Самотните сърца на Космоса“ последващата, по-усъвършенствана теория за произхода на Вселената, наречена „инфлация”, е получила името си от своя основен изобретател Алън Гут заради икономическата инфлация от края на 70-те години.

Терминът „бозайници” е въведен от Карл Линей през 18 век и въпреки че има много черти, които отличават нашия вид от останалите гръбначни животни, той e избрал да ни маркира с латинската дума за гърди. И наистина, ако сме честни, няма доказателства, че нашият вид - Homo sapiens (разумен човек), е по-мъдър от Homo erectus или Homo neanderthalensis.

Независимо от това, тези термини са се вкоренили. През 1993 г. списанието Sky and Telescope проведе конкурс сред читателите си за замяна на термина „големият взрив” с нещо, което по-добре описва произхода на Вселената. Въпреки че получиха повече от 1000 предложения, нито едно не се утвърди. По същия начин няма голяма надежда да накараме учените или обществеността да започнат да наричат ​​резултата от въглеродните емисии „глобално отопление“, както Джеймс Лавлок подсказа, или „глобални смущения в климата“, както веднъж предложи научният съветник на бившия президент на САЩ Барак Обама Джон Холдрън.

„Глобалното затопляне“ намира по-добър отклик сред обществеността, то е научно точно и трябва да се възроди. То правилно предполага сериозен проблем и създава полезно чувство за неотложност. „Климатичните промени“ като термин все пак могат да бъдат полезни в някои аспекти, но трябва да сме сигурни, че харпунът няма да заседне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
от глобалното оглупяване няма спасение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 4 години
абе така говорехте и за оловото и за фреона ... и там отричахте, и там изкавахте платени учени, историята помни много случаи, добре че никой не ви послуша и сега сме по здрави .... и за това ще е така! Твоето мнение няма значение. Друг тип хора карат света да се върти, ти само се возиш .... и докато се возиш, не говори с водача ! ... Пречиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
Глобално иззпростяване ... но спокойно, природата има механизми да отстранява ненужните видове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
мамоу тоз nедал преписвача напрао е луд, оня ден ебacи снега не моат излезат от кoтopата там че беше натрупало и е студ до немай къде, тоя невръстеника пак се изcpaл на метеното с "глобално затопляне и климатичните промени" дет е -6 у панелката напрао ако nyкне некой от студ нема се размирише .... :)) Нeщacтници, шо не си спрете парното и после да ceрете с тия бълвoчи ?!? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
хаха ... какво връщане на атомната енергия - 81% от германците НЕ ИСКАТ ядрена енергетика ... и къде го четеш , щото в handelsblatt няма материал с такова заглавие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
"КЛИМАТИЧНО ЦОЦАНЕ", е най-точния термин, може и "КЛИМАТИЧНО ПРЕЦАКВАНЕ", зависи от коя страна на медала си. Инвестора определено го играят цоцисти- зелени модернисти. Сократиса, го играе объл, щом другите са плоски, и не вижда само до носа си като нас, защото носът му е като на Пинокио - екологично човече от дърво. Я какво четем днес - "Християндемократическият съюз в Германия иска връщане към атомната енергия". Тц тц тц умни или прости са швабите, еди ги разбери мама му стара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 6
ivan.kostov.39
преди 4 години
глобално затопляне - защото е глобалистка измишльотина! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 10
Sokratus
преди 4 години
Малииии, членовете на Клуб "Земята е плоска" заедно с председателя си, пишат коментар след коментар! С всеки коментар ставате по-достойни членове!Ей и да не забравите да се запишете за експедицията, която ще открие края на земята!!!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 5
Mirilai-lai
преди 4 години
мини ледников период е правилното......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 9
ing5rov
преди 4 години
а ти не се радвай толкоз , мисли си за своето напълно автономно ВЕИ отопление ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още