IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политизирането на централните банки е опасно

Ако те продължат да променят своята позиция без ясна икономическа програма и надлежен процес, резултатът може да бъде пълна ерозия на доверието

10:38 | 10.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на ЕЦБ във Франкфурт. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Bloomberg

В същото време трябва да признаем, че централните банки - по-специално английската такава, са водещи в изтъкването на въздействието, което климатичните промени могат да окажат върху растежа, стабилността и финансовите рискове.

Континентална Европа е регион, в който инвестиционните и регулаторните промени - с акцент върху околната среда, социалната политика и управлението, се движат по дневния ред. Неотдавнашните избори в Австрия и Швейцария доведоха до силно представяне на зелените партии.

Тъй като основните управляващи партии проявяват явен интерес към заемане на точки от дневния ред на Зелените, а в същото време се появява по-загрижен за околната среда електорат, това е тема, която скоро вече няма да бъде разглеждана като периферна. Устойчивият модел за развитие на глобалната икономика ще се превърне в масова цел.

Призивите за по-активна фискална политика се увеличават в международен план със силен консенсус в рамките на монетарните власти и правителствените кръгове. Въпреки това, отстоявайки това мнение, политиците в ЕЦБ и на други места не са променили виждането си, че контролът върху инфлацията остава „цел на паричната политика“.

Тези, които определят лихвите, имат всички основания да се замислят отново за ролята си, след като политическото махало се люшва към крайни партии от двете страни на Атлантика. От новите подходи като „модерната парична теория“ до таргетирането на производителността, работата на централните банки ще остане във фокуса на политиците и гласоподавателите.

Докато този контрол продължава, независимостта на централните банки може да бъде пренебрегната от политическите лидери от целия съвет. Това може да подкопае основните принципи на икономическото и финансовото управление.

Нищо не е свещено при разработването на политики. С новите технологии и демографските промени е редно да се поставят под въпрос съществуващите конвенции. Само че промяната, ако идва, трябва да бъде обект на задълбочен политически процес.

Целите на политиките не трябва да се променят, само за да отговарят на най-новия дневен ред - зелен, фискален или друг. Ако централните банки продължат да променят своята позиция без ясна икономическа програма и надлежен процес, резултатът може да бъде пълна ерозия на доверието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
Няма такова бещо каto независим централен банкер - те всичките се номинират от парламента/президента и тяхната работа е да подпомагат политиките на този, който ги е избрал на техния пост. Тази идея за независимост е измама с цел да се заблудят масите за да вярват, че постоянната девалвация на парите, която всъщност се прави от централния банкер е за тяхно добро... Работата на централния банкер е постоянна обезценка на парите или inflation targeting както е по-модерно днес, зависими или независими разлика няма в крайния резултат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 4 години
то май тва е и целта на занятието, защото на тия oлuгофрени банкерите им беше дадена абсолютна власт, да има растеж, е видехме че нема растежи само техните джебове, растат за тва са ше им бъде отнета тая власт и айдеее приключва филма с тия ми ти "независимости" Неа такиа раоти "независим", секи шеф ше си има шеф, стаат държавни централните банки и готооо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
"Централните банкери са изложени на опасност да загубят своята независимост, .........."Всички да се успокоят . Няма никакви опасности . Независимостта отдавна е изгубена . Отдавна всичко е преминало , и съмненията , и подозренията , и съпротивата . Сега ще жънем резултатите . Оправете си тайминга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още