IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът „Коронавирус“ върху търговията и икономиката

Baltic Dry Index продължава да спада, но всичко зависи от това дали скоро Народната република ще овладее инфекцията

16:13 | 11.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Товарните самолети на авиокомпаниите също летят по-рядко

Но последиците от тази криза не се усещат само при корабоплаването. Lufthansa също се сблъсква с ефектите. Въпреки че авиокомпанията преустанови всички пътнически полети до континентален Китай, товарните самолети на Lufthansa Cargo продължават да се насочват към китайските градове Шанхай, Пекин и Ченду. Курсовете обаче са съкратени до пет, вместо 15 пъти седмично. От съображения за безопасност машините не правят директни курсове, а кацат в Новосибирск, Русия. Оттам екипаж насочва самолета към Китай, за да може да излети обратно в Русия веднага след товаренето. По този начин служителите избягват по-дългия престой в Китай. Освен това са оборудвани с дихателни маски и дезинфектанти. Понастоящем живи животни и експресни стоки не се транспортират по тези маршрути.

Съобщава се, че складовите наличности за товарните полети до Китай са добре запълнени, а на борда има и стоки за медицинска помощ. От друга страна, полетите за връщане са недостатъчно натоварени, казват от ръководството. Очевидно е, че много заводи в Китай са в застой на продукцията. Силното ограничение на честотата на полетите до Китай се дължи по-малко на факта, че екипажите може да имат притеснения за собственото си здраве, отколкото заради слабите поръчки. 

Commerzbank приема, че икономическото производство на Китай ще бъде с три процента по-ниско през първото тримесечие, отколкото би било без ефекта на коронавируса. А икономиката на Германия ще нарасне с 0,2 процента по-слабо.

„Ясно е, че коронавирусът има краткосрочно въздействие върху световната търговия", казва Ойген Вайнберг, главен стоков стратег в Commerzbank, пред SPIEGEL. Цените за медта, алуминия и цинка например паднаха до няколкогодишни дъна през последните дни; Китай е най-големият купувач на тези метали. Цената на суровия петрол също върви надолу. В петък барел (159 литра) от американския референтен сорт WTI временно струваше по-малко от 50 долара - най-ниското ниво от повече от година.

Според Вайнберг в момента на пазара липсва търсене за около един милион барела на ден от Китай. Въпреки че това е само около един процент от общото потребление, достатъчно е да се създаде значително свръхпредлагане на световния пазар. През последните години Народната република замени САЩ като най-големият вносител на суров петрол в света и лидер в световната търговия.

"В момента все още предполагаме, че темпът на новите инфекции ще се забави след няколко седмици", казва Вайнберг. Но „ако динамиката не се забави, тогава вирусът може да се превърне в черния лебед за световната икономика“ - тоест непредвиденото събитие, което кара глобалната икономика да се срине. През последните години Китай е двигателят на глобалния растеж. „Ако локомотивът има проблеми, ще бъде много трудно да се задържи растежа над нулата. Не искам въобще да си представям тези проблеми“.

Всичко зависи от това дали и колко бързо Народната република може да вземе вируса под контрол. Ако правителството успее поне да ограничи разпространението или ако изследователите намерят ефективен антидот, вероятно скоро световната търговия ще се възстанови отново. И тогава цените на транспорта и суровините бързо биха се повишили.

Преди четири години обаче се доказа, че Baltic Dry Index невинаги е надежден барометър за кризи. През 2016 г. индексът падна до най-ниското си ниво, тогава заради страха от голяма китайска криза. Това беше фалшива тревога. Скоро стана ясно, че китайското икономическо чудо още не е приключило. И доставките отново се повишиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още