IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сега не е моментът за общи европейски облигации

Еврозоната се нуждае от по-бърз и изпълним план, за да гарантира, че коронавирусната епидемия няма да доведе до нова криза с държавния дълг

20:07 | 19.03.20 г. 2
<p>
	Меркел правилно призова за реализъм. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Меркел правилно призова за реализъм. Снимка: Bloomberg

Целта е похвална. Еврозоната трябва да се стреми да се превърне в пълноценен фискален съюз. Но е много трудно да си представим, че това ще се случи скоро. Националните правителства трябва да се споразумеят за по-строга система за бюджетен надзор, която да гарантира на държавите членки, че няма да има морален риск. Те също така ще трябва да се споразумеят как да финансират общия бюджет - например, като насочат към него специфични потоци от данъчни приходи. Това са трудни стъпки, които също биха изисквали по-голяма политическа централизация. Нищо чудно, че Меркел настоя за "по-реалистични“ решения във вторник.

Дори и малка емисия на нещо подобно на еврооблигаци би имало символично значение. Но еврозоната се нуждае от по-бърз и изпълним план, за да гарантира, че тази здравна криза не се превръща в нова криза на държавния дълг. Както обясних в статия тази седмица, това ще включва мащабен фискален стимул и защитна мрежа от ЕЦБ. Тази стратегия от две части ще помогне за овладяване на задаващия се икономически шок, като същевременно гарантира, че правителствата ще продължат да заемат на разумни цени.

След ужасен старт миналата седмица ЕЦБ най-накрая започна да играе роля в стабилизирането на пазарите. След непланирана среща в сряда вечер гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард ясно посочи тежестта на ситуацията, казвайки: „Извънредните времена изискват извънредни действия. Нашият ангажимент към еврото е безграничен." Други мерки включват временна програма за покупка на активи, включваща ценни книжа от публичния и частния сектор на стойност 750 милиарда евро, която може да се използва гъвкаво и да бъде допълнително разширена.

В сряда доходността на 10-годишните италиански ДЦК скочи с цели 60 базисни пункта, като достигна близо 3%. Италианската централна банка се намеси масирано на пазарите, като допринесе за рязкото намаляване на доходността. Ръководителите на ЕЦБ също потвърдиха, че тя е готова да действа, за да предотврати финансова нестабилност. "ЕЦБ е готова да направи всичко според своя мандат за справяне с пазарните сътресения, които могат да нарушат трансмисията на паричната политика, осуетявайки ефекта от нея", каза Изабел Шнабел, германският член на изпълнителния съвет на ЕЦБ в интервю за Die Zeit.

На ЕЦБ й предстоят още много битки, докато епидемията продължава да се разпространява, а доходността по държавните облигации в еврозоната се покачва. Централната банка трябва да е готова да увеличи размера на програмата си за изкупуване на облигации и да премахне собствените си лимити за покупки на ДЦК, за да бъде толкова гъвкава, колкото е необходимо. Всички тези промени са много по-лесни за постигане от проектирането на еврооблигации. Еврозоната трябва да остане прагматична в най-важния момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Нищо няма да спре мечият пазар, в който тече в момента - никакви стимули от какъвто и да е било род просто защото вярата в централните банки вече е тотално загубена. От тук нататъка ръстът ще бъде само в супермаркета, аптеката и бензиностанцията - сривът ще е на акциите, облигациите и имотите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
Политиката на количествени улеснения при М.Драги бе като голяма глътка въздух за бизнеса, след която последва удар на сляпата фортуна. Но такива са законите в икономиката, след студентски купон следва силен махмурлук и смътния спомен за невзети изпити! Сега идва ред на застарелите лидери да се опомнят и да намерят нов студентски кредит за следващите си подвизи!!! Г-да лидери, при все белите Ви коси се чудя кой ще реши проблемите, и как ще поправите счупената демографска пирамида на Европа, след като изпихте и изядохте на корем парите на децата си?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още