IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът и коронакризата: Какви икономически мерки предприемат държавите

„Каквото е необходимо“ е познат на лидерите и централните банкери рефрен

08:20 | 26.03.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Франция

Париж обяви план на стойност 45 млрд. евро, при което планираният бюджетен дефицит ще се увеличи от 2,2% на 3,9% от брутния вътрешен продукт. Ще има и фонд за солидарност в размер на 32 млрд. евро, от който ще се покрият отменени или отложени данъчна задължение на предприятия в затруднение. Изплащането на заплатите на хора, чиито работни места са застрашени от ограниченията, ще струва близо 8,5 млрд. евро.

Президентът Еманюел Макрон обеща да спаси икономиката „каквото и да струва“. На компаниите ще бъде разрешено да отлагат плащане на данъци, малките предприятия могат да отложат и плащането на сметките за комунални услуги. Френският лидер също обеща да гарантира банкови заеми на компании за 300 милиарда евро. Мерките са част от пакет от 45 милиарда евро. Междувременно всички икономически реформи ще бъдат спрени - за защита на покупателната способност. Правителството ще подкрепи компании, в които Франция има участия - Air France-KLM, Engie и Renault SA - и заяви, че е готово да национализира някои компании, ако е необходимо.

Френската централна банка ще приема повече заеми за малки и много малки предприятия при операции по рефинансиране за банките. Други мерки за разширяване на обезпечението ще бъдат обсъдени на равнище ЕЦБ.

Италия

Италия вече прие план в размер на 25 млрд. евро, който включва редица мерки, включително облекчения за длъжниците. Икономическите загуби на Италия от прекратяването на производството в рамките на борбата срещу разпространението на коронавируса могат да достигнат около 100 милиарда евро месечно, заяви президентът на Всеобщата конфедерация на италианската индустрия Конфиндустрия Винченцо Боча. Мерките - според източници на Bloomberg, включват помощ за работници, изправени пред временни съкращения, увеличаване на гаранционен фонд за заеми на малки и средни предприятия, обезщетение за фирми, чиито обороти са спаднали с повече от 25% - основно насочен към туристическата индустрия, временен мораториум за бизнес и лични ипотечни плащания. Обсъжда се също така и помощ за наемодателите.

Икономическият министър Стефано Патуанели казва, цитиран от FT, че спешните мерки ще разширят бюджетния дефицит на Италия до малко под 3% от БВП тази година спрямо 1,6% през 2019 г. Мерките все пак ще трябва да получат одобрение от Брюксел. Италианската икономика от години изпитва трудности и в последното десетилетие дългът на Рим е цели 134% от БВП - ниво, което в ЕС само Гърция надвишава, а безработицата е постоянен проблем, особено сред младите хора.

Великобритания

Великобритания, която първоначално предостави 12 млрд. паунда на 17 март, обяви значителен пакет на стойност 330 млрд. паунда под формата на държавни заеми и гаранции. „Ще направим всичко, което е необходимо“, каза финансовият министър Риши Сунак. Малките предприятия ще имат достъп до парични субсидии до 25 000 паунда. Предвижда се допълнително финансиране за здравната служба, както и 3-месечна отсрочка на плащания по ипотеки.

Правителството на министър-председателя Борис Джонсън е отпуснало досега близо 57 млрд. паунда пряка подкрепа от бюджета на 11-ти март, показва справка на Министерството на финансите и изчисления на Bloomberg Economics. Подкрепата, която включва безпрецедентното обещание за поемане на заплатите на служители в риск от загуба на работно място, отговаря за 2.5% от брутния вътрешен продукт. По време на кризата от 2009 г. делът бе 2%. Тогава правителството на Гордън Браун временно намали данък добавена стойност и увеличи разходите, за да защити икономиката.

АЦБ намали лихвите до рекордно ниските 0,1% и повиши количествената си цел за облекчаване до 645 милиарда паунда при спешни нужди. Освен това тя въведе мерки за облекчаване на кредитната наличност за банките, засили линията за суап и предостави неограничено кредитиране за засегнатите големи бизнеси наред с Министерството на финансите.

Китай

Икономиката, която е най-силно засегната от избухването на вируса - Китай, запази стимулиращия си отговор и е сравнително скромна - без обявени мащабни планове за разходи. Паричните власти влагат ликвидност в икономиката в няколко операции за подкрепа на банките.

Централната банка изпомпа 550 милиарда юана (78 милиарда долара) в банковата система чрез намаляване на резервните изисквания. Данъците за засегнати от пандемията компании бяха намалени и има планове за повече харчове за инфраструктура. Ограниченията за дълговете бяха свити, за да се улеснят по-малките компании да набират средства в чужбина.

Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
Бройлери в кошарата? Ти сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
Frosty
преди 4 години
Браво! Много добри мерки на американското правителство и на Тръмп. Директно подпомагат финансово всички американски граждани и фирми за да преодолеят негативните последици от кризата. Американските управници този път показват много добър макро-икономически усет и предприемат подходящи мерки, и стимули, за да тръгнат пак нагоре.----За разлика от kpaдливото kopyмпирано правителство на глyпавата mиква и тъпume му калинки, които оставиха без подкрепа населението и бизнеса в България и публично и казаха сами да се оправят с кризата и последиците от корона-вируса.Като отмине вирусът, хората, които все още се намират в боkовата тоmaлиmapна, ченгеджийcka *** да бягат от там, докато все още могат, защото кризата в остатъците от българската "икономика" ще е дълга, но за сметка на това - мъчителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Когато някой започне да се мотивира с Жан Виденов и комунисти, веднага го класирам в кошарата с бройлери... ... американския долар, който може и с нищо да не е обезпечен, но другите държави го приемат...... и.... ти си спомни една по-стара от Жан Веденов истина - нема вечно щастие... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 4 години
да са само 2 трилиона - с мед да ги намажеш!ОБАЧЕ: Последната стъпка на Фед - неограничено количествено облекчаванеЦентралната банка се превърна в купувач от последна инстанция на американските облигационни пазари........статия в инвесторът.Което означава - НАЩРАКВАНЕ НА ЕДНИ 20 ТРИЛИОНА ДОЛЪРЪ САМО ТАЗИ ГОДИНА. Бизнеси ше падат, ше искат защита от фалит, ФЕД ше ги изкупува /логиката е, когато изкупиш всичко, си купил и бъдещите победители и пичеливши/ и за тази цел ше си нащрака поне едно 20 трилки - мислим ас. Без одобрение от конгтресът, без съобразеване с тавана на дългъ и т.н. Светъ ше се усети преебан, банкстерите ше изгубат влияние, но положението ше е като при Нерон след запалването на Рим. Виденоф е просто ена плюнка пред НОВИЯ ПЛАН. Да не се забравя, че в същото време масите са изолирани, наплашени и под карантина. Не бива да се забравя също така, че продажбите на оръжие в САЩ скочиха с 800%.ШЕ Е ЯКО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
V.At.
преди 4 години
Вероятно пишещите тук са по-млади и не помнят Жан Виденов. Има много голяма разлика между американския долар, който може и с нищо да не е обезпечен, но другите държави го приемат и българският лев, който и ние не приемаме сериозно - справка преди 1 месец всички хукнаха да купуват евро.Така че, тези 2 трилиона долара, отпечатани от ФЕД, ще бъдат заплатени от целия останал, лаком за долари свят. Докато дори 1 милиард лева да бъдат дадени безконтролно само ще надуят инфлацията. Както писах в началото - спомнете си /или проучете/ времето на Жан Виденов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 4 години
Добре дошли във Ваймарската република.Безконтролното печатане на пари и убиването на тези, които не са до печатарската машина чрез хиперинфлация и фалити: сигурна рецепта за появата на Хитлер, този път въоръжен с ядрени бойни глави. да ви е сладко. Значи, ше потретваме рецептата на Ваймар, която после Хитлер иска да приложи във великобритания като я наводни с фалшиви пари? Сега ше печатаме фалшиви, ше ги имаме за истински и очакваме такива лъжци да запазат влияние и доминират на ЗДРАВИЯ РАЗУМ? Се ше се намери един лидер, който има атомна бомба да "протестира", какато той си знае.Живите ше завиждат на мъртвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 4 години
До SetverС една голяма разлика че Тръмп ги подарява тези 1200 $.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Бе ти чуваш ли се какви ги говориш, гербер???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Achtung
преди 4 години
250 млрд. долара за хората, загубили работата си през последните седмициГоранов колко отдели за тези хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 4 години
Това сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още