IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът и коронакризата: Какви икономически мерки предприемат държавите

„Каквото е необходимо“ е познат на лидерите и централните банкери рефрен

08:20 | 26.03.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Япония

Правителството на премиера Шинцо Абе изготви пакет, който възлиза общо на 2,03 трилиона йени (19 милиарда долара). Управляващата коалиция увеличи раздаването на пари в размер на 12 000 йени (110 долара) на човек, докато планира нов пакет.

Японската централна банка следи за рекордните темпове на закупуване на акции, тъй като се опитва да засили настроенията и повиши горната граница на годишната си цел за закупуване на ETF до 12 трилиона йени. ЯЦБ купи и облигации при непланирана операция.

Индия

Премиерът Нарендра Моди все още не е обявил пакет за фискални стимули, дори когато ефективно затвори границите на страната за повечето чужденци и поиска частният сектор да осигури служителите да работят от дома. Той каза, че правителството е сформирало панел за изследване на въздействието върху икономиката, която расте с най-бавни темпове от повече от десетилетие.

Централната банка на Индия обяви инжекция в размер на 2 милиарда долара за валутния пазар в подкрепа на рупията, тъй като тя падна до рекордно ниско ниво, както и парични инжекции чрез дългосрочни репо операции.

Русия

Руското правителство не е склонено да излезе с голям пакет от фискални стимули, който може да изостри поскъпването на рублата - над 22% за тази година. Вместо това то дава приоритет на най-уязвимите сектори. Фонд от 300 млрд. рубли (3,7 млрд. долара) беше създаден за подпомагане на компаниите, докато на фирми и лица, работещи в туристическия сектор, ще бъде разрешено да забавят плащанията на данъци.

Централната банка смекчи някои изисквания за кредитиране за банките. Двойният шок от скорошния срив на цената на петрола и свиването на икономиката заради коронавируса накара Банката на Русия да действа и в сферата на лихвените проценти. Тъй като рублата се търгува близо до четиригодишно дъно, централната банка задържа основната си ставка от 6%.

Централната банка смекчи някои изисквания за кредитиране за банките. Двойният шок от скорошния срив на цената на петрола и отпадането на коронавирус постави Банката на Русия в лихвени проценти. Тъй като рублата се търгува близо до четиригодишно дъно, централната банка държи основната си ставка от 6% на заседание в петък. Пазарите на опции залагат, дори могат да се увеличат процентите на залагане в рамките на следващите три месеца.

Южна Корея

Правителството представи план за 50 трилиона вона (39 милиарда долара) за малкия бизнес. Регулаторите забраниха късите продажби на акции в продължение на шест месеца, докато държавата създаде фонд от за 10 трилиона вона за стабилизиране на облигациите и акциите. Те също така ще осигурят ликвидност за компании с по-ниски рейтинги чрез увеличаване на емисиите на облигации за първично обезпечение до 6,7 трилиона вона през следващите три години.

Междувременно Банката на Корея намали основния си лихвен процент до исторически ниско дъно.

Турция

Планът за 100 милиарда лири (15,4 милиарда долара) ще помогне на бизнеса да преодолее икономическата буря. Сред мерките са намаляване на данъци, отлагане на плащания за бизнеса и увеличаване на минималните пенсионни изплащания

Турската централна банка противодейства на икономическите последици от пандемията на коронавирус с рязко намаляване на лихвите. На извънредна среща, насрочена по-рано от планираното, паричните власти намалиха основната лихва с цял процентен пункт до 9,75 процента.

Турското министерство на промишлеността и технологиите обяви и подкрепа за малките и средни предприятия в страната за преодоляване на икономическите последици от пандемията. Плащанията на дължимите суми към Агенцията за развитие и подкрепа на малките и средни предприятия се отлагат с три месеца, а сроковете за изпъление на проектите се удължават с четири месеца. Министерството заяви, че на малките и средни предприятия, които произвеждат продукти за медицинска защита, ще се предостави допълнителна подкрепа.

Агенцията ще предостави подкрепа до 6 милиона турски лири /940 000 долара/ за тези проекти, като 4,2 милиона лири /657 000 долара/ от тази сума ще бъде заем.

Румъния

Румъния обяви план за 10 милиарда леи (2,2 милиарда долара) за държавни гаранции за подкрепа на малки и средни компании. Предвижда се румънците да могат да отложат плащането на вноските си към банките за 9 месеца. Това ще важи както за физическите, така и за юридическите лица. Финансовият министър Флорин Къцу написа във Facebook, че се е договорил с Националната банка на Румъния и с банковата система за отлагане на плащането на вноските по кредитите за 9 месеца. Това ще става чрез подаване на молба до съответната банка онлайн. Флорин Къцу посочи също, че следващата седмица ще бъде направена корекция на бюджета, за да бъдат осигурени парите, необходими на Министерството на здравеопазването.

Чехия

4 милиарда долара пряка помощ за бизнеса и още 36 млрд. долара за непряка помощ, включително гаранции.

Полша

212 млрд. злоти (51,3 милиарда долара). Планът за стимулиране включва ваканция за изплащане на дългове и социални вноски, гаранции за заеми, както и изплащане на заплати на тези, които не могат да работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Yanis83
преди 4 години
Бройлери в кошарата? Ти сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
Frosty
преди 4 години
Браво! Много добри мерки на американското правителство и на Тръмп. Директно подпомагат финансово всички американски граждани и фирми за да преодолеят негативните последици от кризата. Американските управници този път показват много добър макро-икономически усет и предприемат подходящи мерки, и стимули, за да тръгнат пак нагоре.----За разлика от kpaдливото kopyмпирано правителство на глyпавата mиква и тъпume му калинки, които оставиха без подкрепа населението и бизнеса в България и публично и казаха сами да се оправят с кризата и последиците от корона-вируса.Като отмине вирусът, хората, които все още се намират в боkовата тоmaлиmapна, ченгеджийcka *** да бягат от там, докато все още могат, защото кризата в остатъците от българската "икономика" ще е дълга, но за сметка на това - мъчителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Когато някой започне да се мотивира с Жан Виденов и комунисти, веднага го класирам в кошарата с бройлери... ... американския долар, който може и с нищо да не е обезпечен, но другите държави го приемат...... и.... ти си спомни една по-стара от Жан Веденов истина - нема вечно щастие... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 4 години
да са само 2 трилиона - с мед да ги намажеш!ОБАЧЕ: Последната стъпка на Фед - неограничено количествено облекчаванеЦентралната банка се превърна в купувач от последна инстанция на американските облигационни пазари........статия в инвесторът.Което означава - НАЩРАКВАНЕ НА ЕДНИ 20 ТРИЛИОНА ДОЛЪРЪ САМО ТАЗИ ГОДИНА. Бизнеси ше падат, ше искат защита от фалит, ФЕД ше ги изкупува /логиката е, когато изкупиш всичко, си купил и бъдещите победители и пичеливши/ и за тази цел ше си нащрака поне едно 20 трилки - мислим ас. Без одобрение от конгтресът, без съобразеване с тавана на дългъ и т.н. Светъ ше се усети преебан, банкстерите ше изгубат влияние, но положението ше е като при Нерон след запалването на Рим. Виденоф е просто ена плюнка пред НОВИЯ ПЛАН. Да не се забравя, че в същото време масите са изолирани, наплашени и под карантина. Не бива да се забравя също така, че продажбите на оръжие в САЩ скочиха с 800%.ШЕ Е ЯКО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
V.At.
преди 4 години
Вероятно пишещите тук са по-млади и не помнят Жан Виденов. Има много голяма разлика между американския долар, който може и с нищо да не е обезпечен, но другите държави го приемат и българският лев, който и ние не приемаме сериозно - справка преди 1 месец всички хукнаха да купуват евро.Така че, тези 2 трилиона долара, отпечатани от ФЕД, ще бъдат заплатени от целия останал, лаком за долари свят. Докато дори 1 милиард лева да бъдат дадени безконтролно само ще надуят инфлацията. Както писах в началото - спомнете си /или проучете/ времето на Жан Виденов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
scott
преди 4 години
Добре дошли във Ваймарската република.Безконтролното печатане на пари и убиването на тези, които не са до печатарската машина чрез хиперинфлация и фалити: сигурна рецепта за появата на Хитлер, този път въоръжен с ядрени бойни глави. да ви е сладко. Значи, ше потретваме рецептата на Ваймар, която после Хитлер иска да приложи във великобритания като я наводни с фалшиви пари? Сега ше печатаме фалшиви, ше ги имаме за истински и очакваме такива лъжци да запазат влияние и доминират на ЗДРАВИЯ РАЗУМ? Се ше се намери един лидер, който има атомна бомба да "протестира", какато той си знае.Живите ше завиждат на мъртвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 4 години
До SetverС една голяма разлика че Тръмп ги подарява тези 1200 $.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Бе ти чуваш ли се какви ги говориш, гербер???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Achtung
преди 4 години
250 млрд. долара за хората, загубили работата си през последните седмициГоранов колко отдели за тези хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 4 години
Това сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още