IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът е лакмус за капитализма на заинтересованите страни

Компаниите, които имаха краткосрочен фокус, бяха сред първите пострадали

15:25 | 01.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

За разлика от това изпълнителният директор на Marriott Арне Соренсон, чийто бизнес и служители бяха силно засегнати, обяви, че той и председателят на борда няма да получават заплати през 2020 г. и намали наполовина възнаграждението на изпълнителния си екип. Той илюстрира интегрираността на компанията с нейните служители и обществата, в които оперира. По подобен начин изпълнителният директор на Kenya Airways Алън Килавука и неговият изпълнителен екип се съгласиха за намаляване на възнаграждението си със 75-80 на сто в знак на солидарност с наземния и въздушния персонал.

Да бъдеш компания, следваща модела на заинтересовани страни в тези времена не означава само да даваш краткосрочни сигнали. Компаниите, които прегърнаха този модел просто могат да си позволят по-добре да бъдат от помощ по време на тази криза, тъй като бизнес моделът им е по-здрав, а връзките им с други заинтересовани страни, като правителството и обществеността като цяло, са по-силни.

Гигантът в морските превози Maersk дава най-добрия пример. Той предоставя товарно пространство на своите кораби, за да могат спешните доставки да достигнат докъдето е необходимо, поддържайки или създавайки транспортни маршрути, които не са непременно печеливши в търговско отношение. Компанията може да си позволи това заради сътрудничеството, което поддържа със заинтересованите страни: Дания, където е нейното седалище, е една от страните, защитаващи най-много работниците и фирмите по време на кризата, като гарантира значителен дял от техните заплати. „Социалният договор“ между народа на Дания, правителството и бизнеса ги прави устойчиви и проактивни в тези времена.

Unilever пък, стожер на модела на заинтересованите страни, откакто бе поета от Пол Полмън, обяви наскоро дарение на сапун в размер на 50 милиона долара за платформата Covid Action, създадена от Световния икономически форум в партньорство със Световната здравна организация. Ангажиментът на Unilever е свидетелство за дългогодишната й връзка с клиентите си по целия свят.

И двата случая контрастират с много известни компании за търговия на дребно и хранителни стоки в САЩ, като McDonald's, Subway и Kroger, които имат десетки хиляди служители без платен отпуск по болест. Това е провал както на правителството, така и на въпросните компании, което ще доведе до значителна вреда за поминъка, освен ако държавата не се намеси.

Компаниите, поддържащи модела на заинтересованите страни разбират, че глобална извънредна ситуация в областта на здравеопазването, като Covid-19, изисква всички членове на обществото временно да се преориентират в унисон с нужната спешна реакция, като те имат способността и готовността да го направят. Това не е случайност. Те са същите компании, които се оптимизираха с мисъл за дългосрочния просперитет и култивираха акционерния капитализъм. През сегашните времена, а и когато това приключи, ние трябва да подкрепяме такива компании. Те представляват икономическия модел, който ще ни помогне да оцелеем днес и да процъфтяваме отново утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 4 години
Я, от таз саттиес разбирам, че българския парламент не следва политиката на заинтересованите страни. Увеличи си заплатите, бонусите и т.н. При това - днес.https://19min.bg/news/8/131446.html?fbclid=IwAR3R45LqKxVJzwqLg5C6H6opneuah_1hHzP07H6l7GYWORNbJ-5ZlmEWZqE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Lucifer
преди 4 години
Нямаш минусчета, нямаш плюсчета...тоя вирус разколеба света...тая сутрин четох че Китай и Русия пращат огромни помощи на САЩ...???!!!!...весело става...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Капитализма го видяхме - царят е гол! Болници - търговски дружества и лекари - търговци... мазало....Напред към миналото... и държавно-плановата икономика... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още