IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията удря глобално и въглищната индустрия

Коронавирусът добавя допълнителна тежест върху въглищата наред с целите от Парижкото споразумение и зеления преход, започнат от развитите икономики

09:36 | 19.04.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В същото време докладът на Global Energy Monitor - Boom and Bust 2020, отнасящ се за глобалното изграждане на въглищни централи, сочи спад от 16% на годишна база в капацитета на строителството на въглищни централи. Спрямо данните от 2015 г. понижението изглежда още по-внушително – 66%.

Световният флот от въглищни централи е нараснал с 34 100 MW през 2019 г. с пускането в експлоатация на 68 300 MW нови инсталации, компенсиращи затварянето на други. Почти две трети от нововъведените въглищни мощности са в Китай.

В други страни по света обаче ролята на въглищата расте въпреки неблагоприятните международни условия. Внесеният в парламента на Индонезия законопроект за въглищата отнесе множество критики от неправителствените групи, които вижда в него като допълнително разхлабване на регулирането на въгледобивния сектор.

Проектът, ако бъде приет, би освободил въгледобивните компании от необходимостта да реновират изтощените мини и да избягват налагане на глоби, ако държавни служители бъдат хванати с подкуп за осигуряване на разрешения за въгледобив.

Законопроектът предлага също така данъчни облекчения и стимули за преработката на въглища надолу по веригата, като например при разработване на въглищни електроцентрали и газификация на въглищата. Законопроектът премахва и ролята на местните служители при издаването и наблюдението на разрешителни и връща тази роля на централното правителство. Индонезия има за цел да увеличи годишния добив на въглища до 550 млн. тона през 2020 г., като вътрешното търсене се оценява на около 150 млн. тона. В момента страната се нарежда на пето място сред 10-те най-големи производители на въглища в света след Китай, САЩ, Австралия и Индия.

От друга страна австралийската въгледобивна индустрия  успява да задържи ценовото ниво на своята продукция въпреки глобалните шокове, породени от COVID-19. Цената на бенчмарка Newcastle достига ниво то 66,35 долара за тон на международните пазари към 9 март. В същото време азиатският въглищен пазар се опитва да се диверсифицира от доставките от Австралия, насочвайки фокуса си към индонезийските въглища, които обаче са с по-ниско качество, съобщава Ройтерс. Докато енергийната стойност на австралийските въглища достига 6000 килокалории за килограм (kcal/kg), тази на индонезийското твърдо гориво е едва 4200 kcal/kg.

Основната причина за преструктурирането на азиатския пазар, воден от Китай, е свързана с разпространението на коронавируса, което тласка страните да предприемат структурни промени.

Цената на фючърсите върху индонезийските въглища се понижи с 10,7% до 36,51 долара за тон.

Износът на въглища от Индонезия е в рамките на около 30 млн. тона през последните месеци, като 60% от количествата са били насочени към Китай и Индия.

Интересно е да се отбележи, че вносът на въглища в Китай по време на блокадата заради коронавируса, се е увеличил, тъй като местното производство е отчело сериозен спад.

Вносът в Индия от Индонезия остава устойчив през първите два месеца на годината, тъй като крайбрежните електроцентрали са увеличили производството, въпреки че през март вносът намалява. През първите 25 дни на март в индийските пристанища са били разтоварени 4,04 млн. тона индонезийски въглища, сочат данните на Refinitiv.

Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
zap
преди 4 години
не бе, няма да им спира - ще си правят ток от многото си АЕЦ-ове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
fon
преди 4 години
Не думай. Сега в Австрия ще им спира тока през 2 часа. На тях им трябва някое соц изкопаемо да им обясни как да си регулират тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Проблемът за България е, че така наречената "Зелена сделка" и СО2 рестрикции, обслужват изцяло външни интереси. Като унищожим единствения си местен ресурс, лигнитните въглища, ние трябва да заменим този ресурс с несигурните ВЕИ /днес например от вятър идват едва 6 мегавата/. Или да строим нови газови централи, или нов АЕЦ, или да внасяме, ако има от къде. Всичко това обслужва не нашите, а чужди интереси. И понеже ЕС се е превърнал в удобен пристан на бюрократи, които загърбват основната идея в името на икономико-политическия лобизъм, на нас ще се педна честа за изстудим супата по ЛюбоПеневски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 4 години
приемем недоказаната теория---кажи ми една доказана теория? ... разбираш ли сега за какво ти говорим, функционалний Н?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
а пък оня ден импе са спрели последния тец на въглища в австрия ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Ключовата информация в статията е, че производството на точец от въглища се УВЕЛИЧАВА, което мааааалко си противоречи с лъжите и заклинанията на зелените шамани. Какво означава това за климатът (АКО приемем недоказаната теория, че употребата на изкопаеми горива променя го)? Това означава, че дори Европа да намали своите въглеродни емисии до 0% (сега ЕС отделя 8% от), останалите държави ще увеличат СВОИТЕ емисии поне 2-3 пъти повече, запазвайки и развивайки икономиките си, докато ние унищожим нашите - и те ще ни се смеят, докато ние се гърчим в криза, по-страшна от настоящата !!! Европа ще е бъдещият трети свят благодарение на това, че позволява на безмозъчни *** да стоят на власт.Абе, къде е тимерманс - нали беше заразен с коронавирус - дали не се е озъбил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още