IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията удря глобално и въглищната индустрия

Коронавирусът добавя допълнителна тежест върху въглищата наред с целите от Парижкото споразумение и зеления преход, започнат от развитите икономики

09:36 | 19.04.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобален поглед върху въглищната индустрия

Макар през последното десетилетие да се наблюдава безпрецедентен ръст на търсенето на производство на електроенергия от въглища, основно в развиващите се икономики, новите политики, възприети от развитите страни по отношение на ограничаването на глобалното затопляне и преминаването към по-чиста енергия, поставят спирачка върху по-бързия ръст на потреблението на въглища като основен и евтин енергиен ресурс.

Един от най-големите производители на въглища в света, Южна Африка, взе решение да прекрати добива на твърдото изкопаемо гориво, докато трае 21-дневното извънредно положение в страната заради коронавируса.

Това сериозно ще повлияе върху енергийната сигурност на африканска държава, която произвежда около 260 млн. тона въглища и се нарежда на 7-о място сред най-големите производители. Добивът на суровината допринася за 2% от брутния вътрешен продукт на страната и стои зад 77% от произведената електроенергия в национален мащаб.

Въгледобивният сектор в Южна Африка осигурява работа за близо 87 хил. души, а неговата продукция съставлява 3,3% от глобалния въглищен добив, сочат данни на World Coal.

Американската въглищна индустрия, втората по големина в света след китайската с годишен добив от над 900 млн. тона, също страда от пандемията. Промишлените лобисти поискаха от Вашингтон стотици милиони долари обезщетение под формата на по-ниски такси за ползване на федерални територии, по-ниски данъци и други облекчения, за да може индустрията да преодолее създалата се криза, съобщава сайтът whsv.com.

Председателят на Националната миннодобивна асоциация на САЩ Рич Ноан изиска това в писмо, изпратено до Белия дом и членове на Камарата на представителите и Сената по-рано тази седмица.

Облекченията, които Ноан е изискал, възлизат на повече от 800 млн. долара годишно за въгледобивните компании въз основа на плащанията от страна на индустрията към федералното правителство през 2019 г.

Исканията включват намаляване с 220 милиона долара на данъка, насочен към покриване на компенсациите, изплащани на миньорите за заболявания на черния дроб; намаление с 50% на таксите за рекултивация на мините, което се равнява на 75 милиона долара, и спиране или премахване на плащанията на роялти, които възлизат на 527 милиона долара през миналата година, според асоциацията.

Дори преди настоящите икономически катаклизми, въгледобивната промишленост в САЩ се намираше в положение на рязък спад, тъй като компаниите за комунални услуги в цялата страна преминават към използване на природен газ и възобновяеми енергийни източници.

Обемът на въгледобива в САЩ намалява през последното десетилетие, въпреки че изгарянето им за производство на енергия все още представлява почти една четвърт от цялото производство на електроенергия в САЩ.

Производството на въглища през 2020 г. възлиза на малко над 124 милиона тона до момента, което е с близо 18%  по-малко в сравнение със същия период през 2019 г., според данни на Администрацията за енергийна информация.

Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
zap
преди 4 години
не бе, няма да им спира - ще си правят ток от многото си АЕЦ-ове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
fon
преди 4 години
Не думай. Сега в Австрия ще им спира тока през 2 часа. На тях им трябва някое соц изкопаемо да им обясни как да си регулират тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Проблемът за България е, че така наречената "Зелена сделка" и СО2 рестрикции, обслужват изцяло външни интереси. Като унищожим единствения си местен ресурс, лигнитните въглища, ние трябва да заменим този ресурс с несигурните ВЕИ /днес например от вятър идват едва 6 мегавата/. Или да строим нови газови централи, или нов АЕЦ, или да внасяме, ако има от къде. Всичко това обслужва не нашите, а чужди интереси. И понеже ЕС се е превърнал в удобен пристан на бюрократи, които загърбват основната идея в името на икономико-политическия лобизъм, на нас ще се педна честа за изстудим супата по ЛюбоПеневски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 4 години
приемем недоказаната теория---кажи ми една доказана теория? ... разбираш ли сега за какво ти говорим, функционалний Н?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
а пък оня ден импе са спрели последния тец на въглища в австрия ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Ключовата информация в статията е, че производството на точец от въглища се УВЕЛИЧАВА, което мааааалко си противоречи с лъжите и заклинанията на зелените шамани. Какво означава това за климатът (АКО приемем недоказаната теория, че употребата на изкопаеми горива променя го)? Това означава, че дори Европа да намали своите въглеродни емисии до 0% (сега ЕС отделя 8% от), останалите държави ще увеличат СВОИТЕ емисии поне 2-3 пъти повече, запазвайки и развивайки икономиките си, докато ние унищожим нашите - и те ще ни се смеят, докато ние се гърчим в криза, по-страшна от настоящата !!! Европа ще е бъдещият трети свят благодарение на това, че позволява на безмозъчни *** да стоят на власт.Абе, къде е тимерманс - нали беше заразен с коронавирус - дали не се е озъбил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още