IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отношението към коронавируса раздели Америка и Европа

Много републиканци в САЩ дават приоритет на икономиката пред живота - самоубийствен курс без европейски еквивалент

16:07 | 02.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но дори и сега, когато собственият им живот може да зависи от това, повечето тръмписти продължават да вярват на лидера, а не на експертите, да дават предимство на икономиката пред живота и да смятат щатите с демократическо мнозинство за врагове. Рейтингът на одобрение за Тръмп сред републиканците остават над 90 на сто. Ако той стане новият Табо Мбеки - бившият президент на Южна Африка, чието отричане по време на епидемията от СПИН го направи виновен за 365 000 ненужни смъртни случаи, според проучване на Харвардския университет - републиканците ще бъдат съучастници.

Франция и Италия в нормални времена гъмжат от антиваксъри и теоретици на конспирацията. Но почти всички в тези държави сега слушат здравните експерти и си остават вкъщи. За разлика от тях, в американските социологически проучвания далеч повече републиканци, отколкото демократи, отхвърлят пандемията като измама и заявяват, че няма да променят поведението си, макар медицинските експерти да предупреждават, че Covid-19 се насочва и към щатите с републиканско мнозинство.

И все пак не е чудно, че тези американци не вярват на медицината, която им е дала (на висока цена) опиоидната криза и 13 щати, гласуващи за Тръмп, в които средната продължителност на живота е под 78 години - по-ниска от която и да е страна в ЕС.

Много републиканци също така следват Тръмп във възприемането на избор, който е немислим в Европа: рискувайки смърт в името на индекса Dow Jones. Няколко републикански губернатори на щати отказаха да наредят блокади навреме и бяха подкрепени от десни групи като например „Американци за просперитет”.

Властите често са давли приоритет на бизнеса пред живота при предишни пандемии, твърди Ричард Дж. Евънс, професор по история в Кеймбридж. Той цитира примера на хамбургските търговци, които се опитват да потулят епидемията от холера през 1892 г. Просто е изненадващо как тази традиция съществува успоредно със съвременните медицински познания.

Обичайният републикански аргумент, че хората умират по време на рецесии е верен само защото САЩ позволяват това. Американските компании вече уволниха милиони работници, много от които загубиха здравната си застраховка. За разлика, много европейски правителства - включително десните консерватори във Великобритания и по общо мнение „неолибералният“ Еманюел Макрон - плащат заплатите на работниците, за да предотвратят освобождаването им. Европейските страни се поучиха от грешките си през 2008 г.: този път те се стремят да спасяват обикновени хора, а не банки.

След като европейските държави веднъж излязат от блокадите, може да се наложи да забранят полетите от следващия епицентър на пандемията - САЩ. Забраната за пътуване между тези два загазили региона би символизирала разцепление в световния мироглед, което вероятно няма да бъде преодоляно дори след Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
нормално, те не са еволюирали като общество до такава степен каквито сме ние в Европа, не са имали нашите борби и революции... да се сгъстят като население още малко, да минат още 2-3 имбееецила като тръмп, да видят дебелия, да обеднеят още малко и тогава ще им дойде акъла ! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
един съвет (не че ще ме чуеш), ако не можеш да осмислиш написаното в статията, не коментирай ! :):) Щото така вече много си личи функционалната ти неграмотност :) ... но да не ти пука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 4 години
Точно казаноВъв фащ финикеца е по важен от войникаДано Европа не ги следва за пример
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 4 години
"Европейските страни се поучиха от грешките си през 2008 г.: този път те се стремят да спасяват обикновени хора, а не банки."Не мое да бъде ! Напрао се разплаквам от умиление и благодарност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още