IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вървим ли към глобализация с китайски характеристики?

Пандемията от коронавирус разкри колко далеч са от стратегическа самодостатъчност дори най-богатите държави

10:40 | 28.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Нямаше никаква мистерия около победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г., около решението на Великобритания да напусне ЕС или около възхода на крайнодесните и крайнолевите партии в цяла Европа. Популистите даваха глас на легитимните оплаквания на „изоставените”.

Плащането за пандемията ще повдигне същите въпроси. Връщане към строгите икономии би било лудост - покана за повсеместни социални размирици, ако не и революция, и благодат за популистите. С времето (дълго) фискалните сметки ще трябва да бъдат платени. Либералната демокрация обаче ще преживее този втори голям икономически шок, само ако корекциите бъдат направени в контекста на нов социален договор, който дава приоритет на благополучието на мнозинството над интересите на привилегированите.

Нископлатените работници с несигурна заетост поеха удара след срива през 2008 г. Те няма да са склонни да го направят отново. Коронавирусът би трябвало да ни е научил, че нашите икономики не могат да функционират без всички онези работници на минимална заплата, които се грижат за болните и възрастните хора, зареждайки супермаркетите и доставяйки пратките на Amazon. Понятието за справедливост придоби политическа сила.

Известно съкращаване на световните вериги за доставки е неизбежно. Пандемията обаче разкри колко далеч са от стратегическа самодостатъчност дори най-богатите държави. Международната борба за тестове, лекарства и оборудване за борба с Covid-19 ще тласне политиците към повече държавно планиране. Може в крайна сметка да се окажем в това, което френският държавен служител Паскал Лами нарича „глобализация с китайски характеристики“.

Без да предизвиква постоянно запечатване на границите и връщане към икономиката на препитанието, пандемията показа, че правителствата не могат да избягат от международната взаимозависимост. Най-очевидното е, че светът трябва да инвестира повече в интегрирани усилия за борба с глобалните болести - в методи за проследяване, терапевтични лекарства и ваксини.

Както през годините след 2008 г. голямата опасност е инертността - политиците, изтощени от борбата с болестта, да предприемат подход „направи и поправи“. При него малко повече социални разходи тук, лека интервенция там и доза протекционизъм в стратегическите сектори се считат за достатъчни. Но няма да бъдат. Вместо това полвинчатата реформа просто ще поднови поканата към популистите да извадят оръжията си срещу либералната демокрация.

Наскоро Ангела Меркел прегърна каузата на осъзнатия личен интерес. Пандемията, каза германският канцлер, постави пред ЕС най-голямото предизвикателство от създаването му. Отговорът, добави тя, трябва да е свързан със солидарността: „да покажем, че сме готови да защитим нашата Европа, да я укрепим“. Това е хубава нагласа, макар и изразена много седмици след като бе необходима. Сега трябва да изчакаме сигналите за действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Въпросът е, как да се запази суверинитетът в глобализацията. Много държави с пари (вкл и Китай, след като захлебиха заради цялото производство там), предприемат настъпление в по-малки държави, като България и плащат за *** в нета, политически парти, съмнителни организации, медии и тн..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Глобализацията е неизбежна. Със съвременните технологии за транспорт и комуникации, Светът вече е твързе малък, за да бъде делен на части.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
V.At.
преди 3 години
Много странно е твърдението, че при национализма държавите ще се затворят в нормалните си граници. Да ама не. Светът не е детска градина от непослушни дечица. И като стане такава инфекция, те да се затворят в стаичките си и да плачат. Със сигурност както някои си плачат, така и други си правят сметката как да спечелят. И то от национализма. Не е нужно да гледаме далеч. Вариант: Затваряме се в националните граници. Турция също. Но Ердоган е поставен под силен натиск! Какво правят авторитарните личности - търсят външен враг. Например - нископлатените, угнетени братя в съседна България. И? Няма НАТО, няма ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
"смъртоносното незачитане на националнлите граници от Covid-19 подчертава връзката между глобалната взаимозависимост и необходимостта от структури за сътрудничество" е първия добре осъзнат факт в тази статия с напълно погрешен извод - трябва да се зясилят глобалните връзки. точно обратното, факта споделен по-горе говори, че трябва да се намалят глобалните връзки, за да се спре разпространението му. и втория важен и точен факт - обемността на кризата 2008 и резултата. но отново грешен анализ и извод. в сегашната ситуация имаш съвсем друг тип противник, не лоши дългове на разглезени капиталистчета както беше тогава, а напълно неясна зараза, която освен това мутира и се развива. това ще доведе до напълно променени съплай чейни и оттам пълно преобразуване на търговията на дребно и оттам магазинна мрежа и дистрибуция. т.е. нищо общо с 2008, откогато почна бума на моловете и хипермаркетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още