IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ трябва да си върнат капитализма на свободния пазар

Правителството изповядва ограничена икономика, но това, от което се нуждае Америка, е огранично правителство

12:00 | 01.05.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Много от съкратените работници са в средата на своите кариери с интелекта и уменията за стартиране на нови фирми. Трябва да се „освободят” предприемачите от малцинствата, чиито квартали бяха най-силно засегнати (това трябваше дабъде направено преди десетилетия).

Щатите и градовете трябва да увеличат максимално дела на „създателите” в потока от приходи, произведен от техните 16-часови дни. Новонаетите ще запазят работата си само ако работодателите им могат да печелят и да се освободят от обичайните посредници.

Ето какво коментира Карл Шрам, бивш ръководител на Фондация Кауфман и експерт по това защо новите бизнеси успяват, за това кои елементи биха подкрепили масово икономическо възраждане:

„Стартиращите компании на възраст под пет години с по-малко от, да речем, 50 служители трябва да бъдат освободени от трудовите правила, включително федералната минимална работна заплата. Щатите трябва да покрият разходите за компенсация на работниците, обезщетенията за безработица и здравното покритие за извънредни ситуации на младите компании. Федералното правителство трябва да откаже пари за възстановяване на градове и окръзи, които не премахват безсмисленото регулиране на стартъпите.“

Предлагам разпоредба за ограничаване във времето на регулаторните облекчения в замяна на регулаторна ваканция сега.

Между другото, противоречието между социалното дистанциране и функциониращата икономика трябва да бъде разрешено, а не да се игнорира, както губернатори като калифорнийския Гавин Нюсъм правят с насоките за ранно възобновяване.

Човек може да предвиди кой ще се противопостави на „нека да го направим“ икономиката:

Демократи, защото в основата си те са франкофили: Dirigisme (държавният контрол) е техният raison d’etre (кислород). Мадам Пелоси (Нанси, председателката на Камарата на представителите в Конгреса – бел. прев.) плете нови правила ежечасно.

Подкрепящите Кръглата бизнес маса ще се противопоставят на радикалното освобождаване от регулацията на статуквото, тъй като бизнесът на статуквото ще се опита да задуши новата конкуренция след кризата.

Неопопулистките и протекционистки настроени републиканци ще лишат стартъпите от достъп до експортните пазари. Припомняне (макар и безнадеждно) към Доналд Тръмп и Питър Наваро (търговският му съветник - бел. прев.): Свободната търговия е принцип на свободния пазар.

Има алтернатива: Бърниизмът (идеологията на оттеглилия се кандидат за президент от Демократическата партия Бърни Сандърс – бел. прев.) Подкрепата за обещанието на сенатора за държавна намеса, която Джо Байдън (фаворитът за номинацията на демократите – бел. прев.) изглежда възприема, може да нарасне, ако хората загубят търпение по отношение на икономическото възстановяване. „Нека го направим“ ще отстъпи място на „Нека някой друг да го направи вместо нас“.

Вашингтон и щатите проповядват ограничена икономика. Време е те застанат зад идеята за ограничено правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
Semi
преди 3 години
Четеш, но нищо не разбираш - аз точно това казвам: "Не може да има свободен пазар при свръхконцентрация на собственост." Нещата не могат да се върнат и си вървят закономерно към свръхкриза (или революция, ако предпочиташ този термин).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
dikens15
преди 3 години
Мокър, за да има критика трябва да има коментар. За да има коментар трябва да се изкаже мнение. При теб такива процеси липсват. Ти пишеш жълтини и за това как се чувстваш. На кой му дреме как се чувстваш ти???! Понеже си тъ пак си написал, че статията е тъ па. Това не е критика, това лоето аз съм написал за теб е КОНСТАТАЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
От тоя дето най-голямото му постижение и да работи като бяла техника няма как да очаквате нещо умно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 години
щом критиката ми е от пудела с член в устата и плиткоумния военнен, значи не съм далеч от истината! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
добавям - другарю Кхао Без Ум Чен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
като те чета, разбирам, че още има много хора дето не са научила урока от Короната. време е да разберете - нищо няма да е като преди. либералната демокрация е към края си. както си замина и по-големия и брат - комунизма. ако някой пак си мисли, че след няколко месеца ще продължи както е било, само с някои рани по снагата, ще бъде излъган жестоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
dikens15
преди 3 години
Не е тъ па статията, а ти другарю!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
dikens15
преди 3 години
Отлична статия!!! Това е правилноят път за пречистването и справянето на проблемите в икономиката. Всяка компания, която е неплатежоспособна ТРЯБВА да фалира, а не да и се дават допълнителни безлихвени средства и помощи от държавата. Бих добавил също, че висшият и мениджмънт трябва ( в повечето случай) да бъде разследван и съден за финансови престъпления и безстопанственост. Всичко друго е цоциализъм и демагогия, особено опитите да ни убедят, че е ОК да се приватизират печалбите, но че трябва да се социализират загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 3 години
И трите най големи американски авиокомпани (Delta, United и American) са пълни с еърбъси Мише :) Като при American са даже почти 50 % от целия им флот. Като и трите поръчват яко още :)Тъй че дай друга опорка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
Бидонойл
преди 3 години
Защо ли не съм изненадан. Ако беше израснал в зората на демокрацията, щеше да подкрепяш Луканов и Виденов. А днес съм доста сигурен, че подкрепяш другарката Нинова. Толкова за пpocтия избирател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още