IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притеснителни ли са пожарите край Чернобил?

Опасност за населението в Европа няма, по-скоро притесненията са за членовете на спешните служби на място

08:43 | 27.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0in">
	<em>Снимка: EPA/YAROSLAV YEMELIANENKO</em></p>
<p>
	<style type="text/css">
P { margin-bottom: 0.08in }	</style>
</p>

Снимка: EPA/YAROSLAV YEMELIANENKO

По-скоро притесненията са за членовете на спешните служби на място, казва експертът по пожарите Голдамер. Повечето от приблизително 2000 пожарникари, които се борят с пламъците, нямат адекватна защитна екипировка. Той смята, че оборудването на местните служби може да струва между 10 и 20 милиона евро и счита това за задача за международната общност. Тъй като тези пари липсват, е трудно да се гасят пожарите при разумно безопасни условия. Също така отдавна има планове горските масиви да се направят по-пожароустойчиви, но те все още не са изпълнени.

Иглолистните гори около реактора горят бързо

Експертите твърдят от години, че има високи рискове от горски пожари в зоната около 30 километра около реактора. По-големи пожари вече имаше през 1992 г., 2015 г., 2017 г. и 2018 г.

„Методите за управление на пожарите, които разработихме за практическа употреба на замърсен радиоактивен терен, все още не са приложени", казва горският учен Голдамер пред Die Welt. От години той работи с украински учени в Регионалния център за наблюдение на пожарите в Източна Европа в Киев по стратегии за предотвратяване и борбата с ландшафтни пожари в региона с акцент върху безопасността на горския персонал, спешните служби и местните жители.

Но горите около Чернобил са били оставени на самотек след 1986 година. Това, което почти звучи като естествена идилия, според германеца крие сериозни опасности от пожари: „Монокултурите от бор, които хората са създали от икономическа гледна точка, са много податливи на пожари. И ако мъртвите дървета не бъдат отстранени, много горима биомаса ще се натрупа на едно място с времето. Ако времето е сухо като тази пролет, няма да отнеме време, преди много и големи площи да се подпалят“.

За да се предотврати това, замърсената гора трябва да бъде преобразувана и поддържана по такъв начин, че пожарите да се разпространяват по-бавно. Например, работниците могат да създават противопожарни зони, в които количеството на горими материали е намалено, така че, веднъж достигнал до тези зони, огънят да не може да се разпространява.

Хората, които извършват тази работа в забранената зона, трябва да бъдат защитени от прах и радиация. Имат нужда от подходящо защитно облекло и превозни средства със специално екранирани кабини и специални климатични системи. В сравнение с други мерки, които са били необходими след избухването на реактора, тези инвестиции биха били нищожна сума. Самото ново защитно покритие, което от няколко години обвива повредения реактор и във финансирането на което са участвали 40 държави, струваше около 1,5 милиарда евро.

„Но в интерес на всички е също така да се гарантира, че заобикалящата гора представлява възможно най-малка опасност", казва германският специалист.

По материали на Die Zeit и Spiegel

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
да бъдем сериозни... статии със заглавие въпросително изречение не се четът повече от заглавието :)))това го правят жълтите медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
незнаем, трябва да питаме форумния ни физик и изпарител на радиация мави... може па да е изгорела тая радиация :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 4 години
Само до заглавието ли стигна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Притеснителни ли са пожарите край Чернобил? Не бееее....ее....е, Бойче,то в Украйна няма държава още по времето на преврата,ти за някакви прожари ми разправяш!!Ако кажеш, че има държава, а да видим в какво се е изразила от 2014 г. насам! Само не бъркай анархия, дейност на колониална администрацияи ДЪРЖАВА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Valentin13
преди 4 години
"спичка" на какъв език беше? кой воюва срещу Украйна много години? кой има най-добрата агентурна и партизанска служби, в световен мащаб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още