IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вещае ли решението на немския конституционен съд разпад на еврозоната?

Бъдещите историци могат да го отбележат като повратния момент към дезинтеграция в европейската история

15:43 | 13.05.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

ЕС е интегрирана правна система. Тя почива на приемането от всички държави членки на неговата власт в области от компетентността му. В съобщение за печата след решението на конституционния съд Европейският съд правилно отговори, че „самият той... има юрисдикция да постановява, че акт на институция на ЕС противоречи на правото на съюза. Разминаванията между съдилищата на държавите членки по отношение валидността на такива актове наистина биха могли да поставят в опасност единството на правния ред в ЕС и да накърнят правната сигурност.“ Представете си съдилищата на всяка държава членка да могат да решават, че решенията на Европейския съд са „произволни от обективна гледна точка“.

Какви са последиците?

Ако германският съд в крайна сметка се убеди, че ЕЦБ е оценила адекватно икономическото въздействие от покупките си, програмата на централната банка може да продължи. Но съдът намали бъдещата гъвкавост на ЕЦБ, като ограничи вложенията й в дълг на дадена държава до 33 на сто от общия и настоявайки покупките на активи да бъдат съобразени с дяловете на държавите членки в ЕЦБ.

При липса на други програми за подкрепа в еврозоната, шансът за дефолти скача. Всъщност спредовете по италианските държавни облигации надлежно се повишиха малко след обявяване решението на германския съд. В крайна сметка може да последва криза с опустошителни ефекти. Може би дори разпад на еврозоната.

Други държави може да последват Германия в отхвърлянето юрисдикцията на Европейския съд и ЕС. Унгария и Полша са очевидни кандидати. Бъдещите историци могат да отбележат това като повратния момент към дезинтеграция в европейската история.

Какво може да се направи? ЕЦБ не може да бъде отговорна пред национален съд. Но Бундесбанк може да предостави на съда анализ на пропорционалността. Може би това би било достатъчно, макар че е лош прецедент. Или решението може да се игнорира. Ако немски съд може да игнорира Европейския съд, то може би Бундесбанк може да пренебрегне първия. Друга възможност е ЕЦБ да преустанови усилията за спасяване на еврозоната и да приеме какъвто и да е резултат.

ЕС може да започне процедура за нарушение срещу Германия. Но нейната пряка цел би била германското правителство, което е притиснато между органите на ЕС от една страна и съда от друга. То не би могло да промени решението на съда.

По-радикално, ЕС би могъл да действа за създаване на необходимата степен на фискална солидарност. Но пречките за това са големи. Нов договор изглежда не стои на дневен ред в сегашната среда на силно взаимно недоверие. И накрая, Германия може дръзко да се отцепи от еврозоната. Но да се надяваме, че преди да вземе такова решение тя също ще бъде задължена да направи пълен анализ дали то би било „пропорционално“.

Едно е ясно: Конституционният съд постанови, че Германия може да си върне контрола. В резултат на това той създаде потенциално неразрешима криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Да под водата сме, но само 10-20 см и от време на време се показване над нея за да си поемем дъх. Друго са си 2 метра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
докторе , ние и тъй сме си под водата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
ше стане на морето дупка ... голем праз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
korn
преди 3 години
2008 фалира една американска банка и последва световна криза. Не мога да си представя какво ще се случи ако има разпад на еврозоната. Няма как това да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
И за Брекзит бяха ***, но заченаха от тях в ЕС. Северът не иска интеграция с юга, Югът не може да се стабилизира, заради рестрикциите на Севера... Щом Германия и Франция конфискуваха предпазните маски за Италия, като свенливо обясниха, че живота на ТЕХНИТЕ граждани е по-важен от този на италианците. А в това време институциите на ЕС се бяха покрили, като маймунките на Агата Кристи, та само този малък пример показва, че към днешна дата думата солидарност в ЕС е простреляна на няколко места. И Да възможно е в зависимост от тежестта на идващата криза, да има още много *** и забременели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Когато тук се появи първото съобщение за тази про.стотия на германския конституционен съд драснах един коментар. https://***.investor.bg/evropa/334/a/lio-mer-reshenieto-na-germanskiia-syd-za-ecb-ne-e-element-na-stabilnost-303777/Ще повторя пак - германците си играят с огъня. Всъщност като се замисля, това изглежда като един много отчаян ход от тяхна страна. Доколкото разбирам те искат ЕЦБ да не спасява предимно други закъсали страни от еврозоната, а и тях самите "пропорционално". При обема на тяхната икономика, това означава много.Ако еврозоната се разпадне, при тази степен на интегрираност, която имаме, то всички потъваме на два метра под водата. После някои може да изплуват, други не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Конституцията е над ЕС законодателството. Затова е и проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
фиг.1
преди 3 години
Европейското законодателство е над националното, тъй че явно случаят ще се решава в Европейския съд. В най-лошия случай Германия може да получи глоба, че не си е привела законодателството в съответствие с това на ЕС. Всички други инсинуации като някакви разпади, дезинтеграции и прочее са само журналистически ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Не съм видял някой администратор да е пуснал кокала без бой, така че за т.нар. разпад ще чакаме трийсетина години, ако преди това пак някой Хитлер в Германия не вземе властта. Тогава може и по-малко. Всъщност той Хитлер идва на власт 10 години след като централната банка на Германия прекалява с принтенето на тапети, така че ЕЦБ да внимават с кешовицата, с която се канят да засипят Италия и Испания.Всеки път е различно, и всеки път нещата приключват в септичната яма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Ти задаваш отговори. Питаш защо добре развити страни не напират да влизат в еврозоната. Нашата държава, колкото и да си я обичаме не е добре развита и няма какво да губи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още