IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай усилено демонстрира търговските си мускули

Митата за австралийския ечемик са предупреждение към другите лидери, които обмислят дали да не се изправят срещу Пекин, според анализатор

14:00 | 23.05.20 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Германските оператори Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica са лиенти на Huawei. Германският канцлер Ангела Меркел подкрепя равнопоставеността на всички доставчици, въпреки че някои в нейната партия подкрепят да се забрани участието на страната в процедурите. Китайският посланик в Германия обаче също е заплашвал с последици, ако страната изключи телекомуникационния гигант от своя пазар.

Затова и Германия е колеблива, вероятно поради страх от възмездие. Този страх ще се засили на фона на агресивния подход на Пекин към Австралия. Германия изнася за Китай стоки за около 95 млрд. долара – автомобили, авточасти, машини и т.н. Смущаващ дял от този износ би могъл да бъде блокиран само с щракване с пръсти на Комунистическата партия в Китай. 

Германия не е единствената уязвима европейска държава. Износът на Италия за Китай е за около 16 млрд. долара, а на Нидерландия – за около 12 млрд. долара.

За европейските търговски партньори на Пекин китайските милиарди идват с морална цена – устояване на репресивния режим на Комунистическата партия. Един красноречив пример – в края на април служители на ЕС поддадоха на натиска на управляващите в Китай в доклад за дезинформация.

„Китай продължава да провежда глобална кампания за дезинформация, за да отклони вината за избухването на пандемията и да подобри международния си имидж“, записано е в първоначалния доклад. След като Пекин заплаши ЕС обаче, висши служители на Брюксел наредиха ревизии „за да се смекчи езикът“.

Отстъплението не е случайно, а е в резултат от икономическите изчисления на европейските лидери. Много европейски правителства вече са нагазили твърде дълбоко и не искат финансови главоболия, ако изпаднат в немилост в Пекин.

Китайското жестоко отношение към Австралия - в момент, когато последната е изправена пред най-тежките си икономически условия след Голямата депресия, допълнително служи на целите на Пекин, който демонстрира глобалната си сила и засилва европейските опасения. Така Китай затваря и много критични усти.

Фактът, че Китай е готов да използва наказателни търговски действия като отговор на първа инстанция наистина трябва да тревожи европейските партньори на Пекин. Този факт трябва да ги подтикне да подготвят наказателни икономически политики, като например мита. Подобен отговор обаче изисква европейските лидери да се събудят от мечтата си за либерален интернационализъм, да признаят реалността на китайския авторитаризъм и да преоценят отношенията на своите държави с Китай.

Търговията с Китай е дълбоко преплетена с изграждането на нелиберален китайско-центричен световен ред. Европа вече не може да се преструва за това. Европейските лидери би било разумно да предприемат внимателно отделяне или поне превантивно да подготвят ответни стъпки, за да не се окажат принудени да преглътнат този ред или да бъдат сведени до дъвка на подметката на обувката на Комунистическата партия в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пуди, имам предвид каквото пише - Международно разследване.Коя лаборатория е финансирана от Щатите??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
dikens15
преди 3 години
Човек, когато няма аргументи почва да гледа запетайките. На теб особено ти се случва постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
dikens15
преди 3 години
Имаш предвид разследване подобно на това за ядреният арсенал на Ирак ли??! Пък и що забравяш да споменеш, че за самата лаборатория е финансирана от Щатите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Обърни внимание първо на правописа си, преди да си писЪл глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
dr.5rov
преди 3 години
Най-после една трезва публикация, но наполовина. Истината е че без привличане на Индия, Русия, колкото може от Южна Америка и Африка и Арабският свят в един алианс, всички тези писъци ще си останат само това, което са - писъци. Да погледнем истината в очите. В момента така наречения Западен свят (към който принадлежим и ние да кажем донякъде) няма полезен ход и затова се огъва. Елитът на този свят се постара да направи така, че всички тези региони да им обърнат гръб и да започнат да разчитат И на Китай за решаване на проблемите си. Това разбира се е илюзия, но те ще го разберат с течение на времето. Ще е много болезнено за много, осъзнаването на тази нова реалност. Много пъти съм писъл, че сблъсъкът с Русия беше стратегическа грешка и дори развивах и конспиративни разсъждения, че към това САЩ са били подтикнати от сили в САЩ свързани с Китай. Има достатъчно косвени свидетелства за това. Както се казава кой каквото си надроби, това ще сърба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Същественият въпрос тук е ЗАЩО КИТАЙ СЕ СТРЕМИ ДА ПРЕКРАТИ РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ПРОИЗХОДА НА КОВИД 19?Нали Бил Гейтс бил виновен, таварищи? Значи Китай използва сила, за да защити Бил Гейтс??!Значи, в такъв случай, Бил Гейтс е китаец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Не че те съветвам, ама защо не останеш на Дискавъри-то?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
be_google
преди 3 години
Китай нямат смелост дори да треснат мита и такси на епъли, тесли, соя , вино и уиски, коли от САЩ. Затова ще си патят. Дай им да блъскат по 12 часа и вярват в забогатяването чрез производство!Гледам забавни филчета по канали като Дискавъри за някви раци по 100 долара килото и се надявам тая далавера да умре най-после. австралийците и американските рибари хем убиват природата, хем хрантутят ККП, нали Момчиле?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още