IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикризисният план на ЕС е най-добрият възможен

Начинът, по който е създадена еврозоната, не позволява повече

10:37 | 02.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На първо място, парите от фонда за възстановяване идват с условия. Разходите трябва да са в съответствие с инвестиционните приоритети на ЕС. Напълно е възможно не всички пари да бъдат изразходвани.

Второ, така наречената Пестелива четворка - Холандия, Австрия, Швеция и Дания - може да успее да намали общото фискално въздействие на пакета. Не мисля, че ще му наложат вето, но тяхната подкрепа е необходима, за да се приеме бюджетът на ЕС. Има фини начини той да бъде свит. Швеция и Дания не са членки на еврозоната. Те могат да заявят, че фондът трябва да бъде само за валутния съюз. Или пък четирите държави може да поискат отстъпка.

Тъй като държавите членки на ЕС в крайна сметка трябва да допринесат за връщането на заетите пари, отстъпката за някои страни означава по-голяма тежест за други, включително за Италия и Испания. Това частично ще компенсира размера на нетния фискален трансфер, който трябва да получат.

И накрая, имайте предвид, че допълнителните разходи на равнище ЕС могат да бъдат компенсирани от по-малко разходи на национално ниво. ЕС няма да повтори катастрофалната грешка от строгите икономии, последвали предишната криза. Но фискалните правила все още са в сила. Има презумпция, че държавите членки в крайна сметка ще трябва да се върнат към балансираните бюджети.

Не искам да отричам това, което направи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя стигна до границите на това, което е политически и правно възможно. По-голям фонд би получил вето от Пестеливата четворка. И никой от нас наистина не знае със сигурност дали това би било законно.

ЕС не е замислен да трупа дългове. За да заобиколи това, ЕК се позова на член 311, който гласи, че „Съюзът трябва да си осигурява необходимите средства за постигане на своите цели и осъществяване на своите политики“. Това е правният еквивалент на прочутата монетарна фраза на Марио Драги „каквото е необходимо“ . Някой почти сигурно ще предприемат съдебни действия срещу комисията, така че планът вероятно ще се окаже в съдилищата.

Бюджетното предложение е възможно най-доброто при сегашния режим. Начинът, по който е създадена еврозоната, не позволява повече. Ако искате трилиони, ще трябва да промените европейските договори. Не можете да измислите пътя си към федералното бъдеще.

Вярно е, че позицията на Ангела Меркел бе смекчена. Но не се заблуждавайте. Германският канцлер все още не е взел страната на фискалния съюз. ЕС поддържа шоуто, но като цяло това е все същото шоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 3 години
Опита да се създадат ЕВРОПЕЙСКИ ЩАТИ с подобни финансови трикове свързани със създаване на общ бюджет, минава през други много по съществени неща които изпреварват тази стъпка. За да се създада подобна структура първо трябва да е налице основовен закон какъвто е КНСТИТУЦИЯТА върху която се надграждат останалите закони. Предложеният план носи елементите на КОЛОНИАЛИЗМА , отколкото на ПРАВОВАТА свободна държава. Допускам, че той няма да бъде приет и ще бъде отхвърлен от държавите на които свободата и независимостта не са чужди понятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още