IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът - банановата кора, на която стъпи непобедимият Матео Салвини

Подкрепата за лидера на Лига устойчиво пада от миналото лято насам, когато той свали правителството в опита си да стане премиер

12:59 | 02.06.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матео Салвини.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Матео Салвини. Снимка: архив Ройтерс

През януари „Лига“ не успя да спечели ключови регионални избори в лявата крепост Емилия Романя, на която Салвини заложи репутацията си.

Спадът на неговата популярност отваря място за съперниците му отдясно, например Джорджия Мелони, лидер на „Братя на Италия“, чиято подкрепа се увеличава от 6,7% на 14% през последната година.

В рамките на „Лига“ пък одобрението се повишава за Лука Зая, губернаторът на Венето и по-умерена фигура в сравнение със Салвини.

Зая настоява, че няма стремежи към националното ръководство и засега повечето в „Лига“ са щастливи да се придържат към лидера си, който все пак постигна 30% популярност на партията, коментира Преляско. По думите му именно Салвини е извел партията до ниво на управляваща сила и мнозина му дължат много.

Настъпващата криза все пак може и да му отвори вратичка да нанесе удар по правителството на Джузепе Конте, което също започва да губи популярност. Пакетът икономически стимули в размер на 55 милиарда евро беше забавен повече от месец. Благодарение на прословутата бюрокрация на Италия много разтревожени работници и предприятия или не получиха помощ, или тя беше твърде малка.

Може би най-обещаващата тема за засилване на политическия консенсус е липсата на солидарност от страна на ЕС, след като съседните страни първоначално затвориха границите с Италия и блокираха транспортирането на продукция. Резултатите от проучванията са красноречиви: две трети имат малко или никакво доверие в ЕС, като само електоратът на Демократическата партия е по-проевропейски.

Засега обаче Салвини не успява да насочи и този дебат. Той настояваше Италия да отхвърли 37 милиарда евро безвъзмездна здравна помощ от Европейския механизъм за стабилност с мотива, че това отваря вратата за суров фискален надзор и опустошителни икономии, както се случи с Гърция през 2015 г. Това обаче е технически аргумент и не резонира с по-широкия електорат, посочва Преляско.

Предложението на ЕС за фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро за подпомагане на засегнатите от кризи страни може да промени играта, смекчавайки отношението към ЕС и допълнително подкопавайки посланието на Салвини (въпреки че фондът далеч не е окончателен).

Длъжностни лица от Лига се надяват възраждането на дебата за миграцията да изиграе роля за възраждането на партията. Амнистията за около 200 000 работници мигранти може да бъде подарък за Салвини. Той би могъл да се възползва и от скорошното увеличение на акостиранията на кораби с мигранти.

Има и лични премеждия, от които той да се възползва политически. Този месец Сенатът ще гласува дали Салвини ще бъде съден за отвличане, след като когато беше министър, отказа да пусне мигрантите на борда на германския кораб Open Arms в Италия. Един процес може да даде шанс на Салвини да представи себе си като защитаващ страната от нахлуване и евентуално да върне някои загубени избиратели, които се прехвърлиха към Братя на Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
нищо де , нали на нейно място влиза Турция ... според тебе .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
lyusien
преди 3 години
Короно вируса сложи край на национализма в Европа Дори и най глупавите разбраха какво значи да се затворят граници и да отпадне свободното движение на капитали хора и стоки в Е С Само за два месеца икономиките на държавите от ЕС се сринаха с почти 10 % Безработицата се увеличи стремително Песимизма обхвана Е С И това е само за два месеца Какво ще стане ако националистите спечелят Даже не ми се иска и да мисля Но те ще получат още един урок Ще видят какво ще се случи с Великобритания които след излизането си от Е С ще се превърне в един самотен остров със западаща икономика с граници митници и обедняващи граждани Дано това да бъде последния урок на националистите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още