IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завива ли България към държавен капитализъм?

Страната следва в известен смисъл политиката на Полша и Унгария, пише Bloomberg в свой анализ

13:23 | 05.06.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В Полша националистическото правителство стартира т.нар. „Реполонизация“, план за изкупуване на чуждестранни компании, включително банки и комунални фирми, и замяната им с местни, за предпочитане контролирани от държавата инвеститори.

В Унгария премиерът Виктор Орбан също трансформира икономиката на страната, като засили ролята на държавата в банковото дело и енергетиката за сметка на чуждестранните собственици. Правителството разпродаде някои активи на свои хора, чийто бизнес е отрупан с държавни договори и финансиране от ЕС.

В едно от най-големите преобразувания в България, Държавният спортен тотализатор през януари пое пълния контрол над целия лотариен бизнес на Васил Божков.

Смятан за най-богатия човек в страната, на Божков са повдигнанти 18 обвинения, вариращи от опит за подкуп до поръчителство на убийство, като понастоящем бизнесменът е в изгнание в Дубай.

Той отрича да е нарушавал законите. Но случаят поражда спекулации, че правителството на Борисов се опитва да измести влиянието от едни фигури, които дълго се радваха на благосклонно отношение, към други.

„България развива един вид държавен капитализъм - институциите се използват като инструмент за преразпределяне на пазарното влияние между близки до правителството играчи“, посочва Мартин Владимиров, икономически анализатор в софийския Център за изследване на демокрацията.

Действията на правителството в сектора на горивата са показателни, тъй като създават пряка конкуренция с Лукойл. Най-големият български доставчик на дребно и собственик на складове има мрежа от над 220 бензиностанции и 400 км нефтопроводи. Неговата бургаска рафинерия на Черно море е най-голямата на Балканите.

Миналия месец управляващата коалиция на Борисов прокара закон, свързан с митниците, затягащ контрола върху местното звено на Лукойл, което заяви, че може да се наложи да спре някои операции заради новите изисквания.

Сега Държавната петролна компания планира да използва държавни хранилища за съхранение горивото на други компании и да изгради 100 бензиностанции, за да предложи на потребителите „най-ниските цени“.

„Това е последната стъпка, която предприема държавата“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в телевизионно интервю на 28 май. „Със своите 100 бензиностанции държавата няма да бъде най-големият, или дори основен играч, но хората ще могат да усетят реалната полза от това".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 3 години
изключително глуупава и повърхноста статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Да не питаме след 20 години къде са ни парите за пенсии :) ..... Ами отидоха за бензино колонки хахаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Ще потрошат сега спестените пари....,че си нямаме БДЖ, НЕК и тука таме ощя някой мастодонт който да го помпим с милиони .... видяхме 45 години,че държавата НЕ е добър стопанин ! Не разбирам защо отново ще си трошим главата ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
doba
преди 3 години
Инш Аллах...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
wladoalex
преди 3 години
Като прочетох, че ТОТО-то иззело целият бизнес на Божков, разбрах що за статия е. Единствено верен е цитатът на Караниколов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Държавата трябва да има 2 роли - осигуряване на базови услуги - енергия/вода/медицина/защита и контрол. Разбирам да имаше бензиностанция, която да зарежда само държавни/общински коли и от сорта, но тук случаят не е такъв и според мен не е работа на държавата, да го прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
deaf
преди 3 години
Словосъчетанието "държавен капитализъм" е такъв оксиморон и нонсенс,че не се нуждае от коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още