IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите са готови да яхнат вълната на възстановяването от коронавируса

Епидемиите от 21 век обикновено повишават неравенството и облагодетелстват по-добре образованите

17:52 | 24.06.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Освен това богатите се възползваха от обединените сили на дигитализацията и глобализацията, които възнаградиха собствениците на капитал - и техните легиони от банкери, адвокати и други съветници - докато работещите за заплата в развитите страни останаха назад. Още не сме към края на пандемията, но богатите изглеждат по-добре позиционирани за възстановяването. От решаващо значение е, че централните банки, както и преди, обещаха да направят каквото е необходимо и успокоиха пазарите.

Налице е обичайната динамика богатите да са готови да яхнат вълната. През май FT съобщи, че големите хедж фонд платформи в САЩ като Millennium Management на Изи Инглъндър и Citadel на Кен Грифин изглежда ще излязат от кризата като едни от най-големите победители в индустрията.

Това е само част от историята. По-високо платените работни места в икономиката на знанието се оказаха (често изненадващо) адаптивни към работа от дома. Така имаме феномена консултанти и адвокати - често съветващи заможни инвеститори - да работят щастливо от домовете, които притежават.

Междувременно, персоналът в секторите на гостоприемството и търговията на дребно, много от който живее в жилища под наем, е в принудителен отпуск или по-лошо. Работниците в промишлеността изглеждат застрашени от шока в ключови индустрии като въздушните пътувания. Макар да е вярно, че някои по-нископлатени работни места, като доставките и социалните грижи, бяха запазени, пандемията доведе до увеличаване на риска за здравето.

Въобще кризите засягат ли богатите? Крахът през 1929 г. накара някои от богатите да страдат ужасно. Робърт Сиърл, президент на Rochester Gas and Electric Corp, се задуши с газ, след като загуби 1,2 милиона долара, a Джеймс Риордън, президент на County Trust Company, се застреля.

Но ако се върнем към XIV век, ще открием истински икономически изравнител в лицето на Черната смърт. Тя е довела до значителни ползи за бедните за сметка на богатите, като е повишила заплатите на селяните, макар и с цената на унищожаване на една трета от населението.

Изглежда обаче много малко вероятно коронавирусът да направи същото. По-скоро, според МВФ, епидемиите от 21 век обикновено повишават неравенството и облагодетелстват по-добре образованите. МВФ добавя, че решението е някакъв „нов курс“, който може да включва ходове като разширяване на системите за социално подпомагане, стимулиране на публичните програми за заетост и прогресивни данъчни мерки. Ако това не се случи, тези, които имат „добра пандемия“, ще имат добра година почти всяка година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
тъпан , няма желаещи за тоА влак ... земи попрочети малко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Да, тия глупости си ги дрънкате от десетилетия, как в САЩ "10-20% били добре, а останалите тотално закъсали", как пък не ви повярваха и огромния брой желаещи да отидат там не намаля, а се увеличи...Еййй, тролски глупости и предания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 3 години
Ше яхнат те, максимум поредното количествено улеснение за съживяване на умрели акции :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
deant
преди 3 години
какво възстановяване, нали щяло да има 2-ра 3-та вълна, човечеството щяло да загине от тоя грип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Ъм така е, Сияйният Град на Хълма (Капитолия)със сиянието си заслепява всички журналисти на монополните хранилки..........Няма други богати, няма друга гледна точка, няма други опции.Зомби апокалипсис!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Боян
преди 3 години
Изключително *** статия, тука говорим единствено за САЩ, където нещата се развиват коренно различно от други точки на света. Да в момента изглежда че богатите са напред в САЩ, но повярвайте ми само *** може да вярва в това. Колко ще са богати, най-богатата прослойка в едно общество се определя от това колко са богати и най-бедните, за жалост вече в САЩ освен едни 10-20 % от обществото които са добре, останалите са тотално закъсали, да в момента се печата яко и истината не излиза наяве, но до края на годината нещата ще се видят от всички, че реално няма какво да подхранва икономиката на САЩ освен неограниченото печатане на пари от ФЕД, а това съвсем скоро ще се отрази и на борсата(богатите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още