IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС формират нови фракции в битката за коронафондовете

Дебатите се фокусират върху баланса между безвъзмездното финансиране и заемите и критериите за определяне колко пари ще получи всяка страна

21:15 | 17.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Групата в подкрепа на безвъзмездната помощ

Тя включва Франция, Германия, Чехия, Гърция, Италия, Португалия, Испания.

Париж и Берлин първи призоваха за фонд за възстановяване от кризата с коронавируса. Идеята беше добре приветствана в Южна Европа, където силно задлъжнелите страни предпочитат трансферите от ЕС пред повече заеми.

Идеята се подкрепя и от някои страни в Източна Европа, въпреки че някои лидери са изнервени от огромния размер на предложението на Комисията и общата отговорност за изплащането на заема. „Ако искаме да подкрепим държави, които имат проблем с твърде голям дълг, вероятно няма да ни бъде от голяма полза, ако [увеличим] този дълг чрез заеми", писа чешкият премиер Андрей Бабиш в неотдавнашен анализ.

Той изразява подкрепа за субсидиите, но в разумен обем.

Групата на критиците на критериите за отпускате на помощ

Тази група включва по-заможните западни държави - Австрия, Дания, Финландия, Франция, Ирландия, Люксембург, Холандия, Швеция.

Правителствата на ЕС още в момента, в който пакетът беше обявен, се опитват да разберат формулата, по която ще се отпускат средствата, и дали ще спечелят, или ще изгубят. Постоянните представители на ЕС в Брюксел вече започнаха дебат за предложената сума за безвъзмездни средства, която ще бъде на разположение в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Според плана на Комисията тези субсидии ще бъдат разпределени по формула, която да отчита безработицата между 2015 г. и 2019 г., числеността на населението и брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

Тази група страни настоява разпределението на средствата по-добре да отразява прякото въздействие на коронакризата върху икономикити. „Нуждаем се от по-ясен анализ защо и къде наистина са нужни парите в резултат на кризата и как тези пари ще гарантират, че всички държави ленки ще излязат от тази криза по-силни от преди", каза нидерландският външен министър Стеф Блок пред Politico.

Инструментът за възстановяване трябва да е насочен към „страните, които са най-засегнати от кризата с коронавируса“, посочват от датското правителство в документ. Това мнение се споделя от повечето правителства и особено от тези, които смятат, че предложеното разпределение за техните страни не отразява икономическите щети, нанесени от коронавируса.

„Един от проблемите е, че този фонд се основава на данни, предхождащи Covid-19“, коментира ирландският министър по европейските въпроси Хелън Макенти пред RTÉ Radio One.

Допълнително утежнение на преговорите е и предложението на ЕК за разпределение на 50-те млрд. евро за сближаване по инициативата REACT-EU, което взема предвид БВП, безработицата и младежката безработица от 2020 г. и 2021 г. Тези данни не съществуват все още, което прави невъзможно държавите да изчислят колко ще получат.

Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
голямата лапаница ...за някои .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още