IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС формират нови фракции в битката за коронафондовете

Дебатите се фокусират върху баланса между безвъзмездното финансиране и заемите и критериите за определяне колко пари ще получи всяка страна

21:15 | 17.06.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Групата на тревожните източни критици на критериите

В тази група влизат Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия. Техните аргументи обаче са различни от забележките на западните страни.

Източните страни членки на ЕС са обезпокоени, че твърде много пари ще отидат в Южна Европа, въпреки че страните в този регион са по-богати от тях.

Според прогнозите на Комисията Унгария ще получи 6,1 млрд. евро безвъзмездни средства по Механизма в сравнение с 12,9 млрд. евро за Португалия, докато населението на Португалия не е много повече от това на Унгария.

„Механизмът трябва да бъде коригиран. Безработицата не бива да бъде в основата“, коментира дипломат от източна държава членка, пожелал анонимност.

Редица източноевропейски държави имат по-ниски нива на безработица от страните от ЕС в Южна Европа, но имат и по-нисък БВП на глава от населението в сравнение с тези страни. В изказване на среща на лидери от групата на Вишеградската четворка премиерът на Словакия Игор Матович каза, че „трябва да избягваме ситуация, при която държава с относително същото население, разположена в Южна Европа, ще спечели от програмата много повече от централноевропейска страна“.

Една от тези страни е Полша, която трябва да бъде сред основните бенефициенти по плана на Комисията. Въпреки че Варшава даде знак, че подкрепя Вишеградската група, в която членува, тя също така не оспори напълно предложението от Брюксел. На въпрос дали Варшава е доволна от предложената методология за разпределение финансовият министър Тадеуш Кошчински коментира: „Най-вече да, но не напълно. Ще преговаряме за това“.

Южните утешители на Комисията

В тази група влизат Кипър, Италия, Гърция, Португалия, Словения, Испания.

Тези държави казват, че формулите за разпределение на Комисията може да не са перфектни, но предвид ограниченията във времето и икономическото въздействие на кризата правителствата трябва да приемат широко нейния подход.

Южните страни се възползват значително от начина, по който Комисията е разработила плана. Италия и Испания се класират за над 40 процента от безвъзмездните средства от Механизма за възстановяване и устойчивост.

На въпрос дали Гърция е удовлетворена от предложените от Комисията разпределения Милтиадис Варвициотис, заместник-министър на Гърция, отговарящ за европейските въпроси, казва пред изданието, че „засега разглеждаме предложението положително“.

За някои служители скоростта има значение повече от цифрите. "В крайна сметка може би е по-добре да се съсредоточите върху това да вършите нещата бързо, отколкото да ги вършите перфектно", коментира дипломат, пожелал анонимност. „Разбира се, че всеки може да намери причини да се оплаче, но трябва да гледаме цялостно на нещата“, допълва същият дипломат.

Съществуват опасения, че на този етап всякакви промени във формулите за разпределение могат да застрашат шансовете за сделка през юли. Според други дипломати преговори за начина на разпределение на парите са „перфектната рецепта“ за забавяне на целия фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
голямата лапаница ...за някои .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още