IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията развенча „свещената крава“ на Брюксел - политиката за конкуренцията

Ресорният еврокомисар се сблъсква със засилващ се натиск от „тежката категория“ членки на ЕС да промени правилата, за да се създадат европейски шампиони

12:59 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маргрете Вестагер. <em>Снимка: Европейска комисия</em></p>

Маргрете Вестагер. Снимка: Европейска комисия

Позицията на еврокомисаря се развива още преди пандемията. Тя осъзнава, че правилата трябва да се приспособят към новата реалност, коментира Льо Мер. „Напълно се доверявам на Комисията за правилните промени“, казва той.

Най-важното е, че тя също трябва да защитава намесата в работата си от колегите и. Тиери Брьотон, еврокомисарят, отговарящ за единния пазар, често се занимава с темата за шампионите, въпреки че окуражава реформата на правилата за конкуренция.

„Създава се нов свят“, коментира Брьотон в интервю за Politico. „В този нов свят трябва да видите първо какъв е съответният пазар по отношение на конкуренцията. Дали съответният пазар в крайна сметка е държава, континент ли е, има ли няколко континента. Тези въпроси трябва да бъдат зададени без табута“, посочва той.

Европейската промишленост едва сега започва да мисли как да се обнови в условията на нарастваща конкуренция от Китай и американското господство в цифровата икономика, когато пандемията удари и оголи зависимостта на Европа от вноса на дори основни стоки като лекарства, маски и вентилатори, посочва изданието.

Това даде на индустриалците мощен аргумент да върнат производството на Стария континент, като жертват някои елементи на либералното икономическо мислене за свободната търговия и сравнителното предимство, и да изоставят вярването, че свободната и ожесточена конкуренция е най-добрата рецепта за иновации и растеж.

„САЩ, Китай и Русия имат шампиони от световна класа. Ние също имаме нужда да създадем сравними шампиони. Ако продължим да предотвратяваме създаването им, винаги ще сме на второ място“, допълва Карло Бономи, председател на италианското бизнес лоби Confindustria.

Според неговите аргументи по-големите компании биха били по-подходящи за конкуренция в световен мащаб. „За съжаление, размерът се превръща в един от важните фактори в световните състезания“, посочва той и допълва: „Конкуренцията се основава и на силни иновации и за да правят иновации, [компаниите] се нуждаят от ресурси и само големите гиганти успяват да инвестират“.

Не всички обаче смятат, че по-голямото непременно е по-добро. „Не съществува връзка между размера и производителността в икономиката. Това, че си голям, не означава, че си ефективен“, коментира Комбе.

Ръководителят на Световната търговска организация Роберто Азеведо също предупреждава за опасностите, присъщи на тласъка към резорбция на стратегически индустрии. „Националистическите и протекционистки тенденции се опитват да се възползват от пандемията“, коментира той пред изданието. "Няма нищо лошо в това да се опитате да диверсифицирате веригите на доставки. Само че национализирането им или опитът да си бъдете самодостатъчни намалява конкурентоспособността, увеличава разходите и в крайна сметка засилва и уязвимостта“, допълва той.

Коалиция от по-малки страни вижда строгите правила като единствена гаранция, че ще им бъде позволено да се конкурират наравно на единния пазар на блока. Те обединиха усилията си срещу четири от големите членки на ЕС - Германия, Франция, Италия и Полша, които настояват за преработка на правилата за конкуренцията.

„Има един основен проблем, който на практика е задължително условие за нас и това е добре функциониращ единен пазар“, заявява финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайнен пред изданието. „Това означава поддържане на лоялна и открита конкуренция. Така че всяко нарушаване на конкуренцията само ще отслаби конкурентоспособността ни в дългосрочен план“, казва Тупурайнен.

Други повдигат въпроса за правните рискове, ако Брюксел разреши по-големите сливания, защото това не означава, че и другите органи за конкуренция, било то във Вашингтон или Пекин, също биха го направили. Това би направило облекчения контрол върху сливанията грешен инструмент за създаване на европейски шампиони, според Марио Монти, който е бил комисар както за конкуренцията, така и за единния пазар.

„Не можем да създадем европейски шампиони. Конкуренцията трябва да показва победителя“, заключава Каспари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още