IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един британски фонд мениджър заложи навреме на интернет компаниите

Никълъс Слийп не проспа момента за инвестиране в бизнес, който и до днес много анализатори не разбират

10:29 | 12.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Както Слийп пише през 2004 г .: „Често питаме компаниите какво биха направили с извънредните печалби, като повечето ги харчат за това или онова, или пък връщат парите на акционерите. Почти никой не отговаря, че ще ги насочи обратно към клиентите - как ще погледне на това Уолстрийт?“

Това мощно прозрение беше последвано от неговият аргумент, че съвременните счетоводни стандарти, оформени в епоха, доминирана от капиталоемки бизнеси, като железопътните и стоманодобивни корпорации, са изключително слаби в улавянето на дългосрочната стойност, създадена от този подход.

Оттогава насам инвеститорите и изпълнителните директори започнаха да обръщат повече внимание на това как общоприетите счетоводни принципи (GAAP) отразяват зле икономикса на някои съвременни бизнеси, като тези, базирани на абонаментни модели, които изискват предварително инвестиране, за да се извлекат печалби по-късно.

Но по онова време подобно мислене имаха само малцинство от инвеститори. И до днес много коментатори продължават да не разбират защо компании, които изглеждат „скъпи“ според традиционните показатели за оценка, продължават да увеличават стойността си.

Слийп заложи смело на своите наблюдения, като вложи много голяма част от фонда си в Amazon, скоро след дотком балона, когато компанията се търгуваше под 30 долара за акция.

Отчетите на Nomad показват, че към 2007 г. фондът е притежавал 1,4 милиона акции на Amazon, тогава струващи 55,2 милиона долара. До 2014 г. - годината, в която е прекратен - Nomad притежава 2,93 млн. акции на интернет гиганта на стойност 1,2 млрд. долара.

Днес акциите на Amazon се търгуват за по 3100 долара, като същата позиция на фонда би струвала умопомрачителните 9 млрд. долара. Слийп задържа каквото можеше от позицията си, след като Nomad затвори. Благотворителната му фондация продължава да държи много голяма част от активите си в акции на Amazon и до днес.

Инвеститорът беше ранен привърженик на европейските компании, които по онова време бяха подигравани като скъпи „балонни“ акции. Сред тях бяха Asos, онлайн търговец на дребно в областта на модата, и Ocado, компания за доставка на хранителни стоки. Той също подкрепи производителя на оригинални статуетки Games Workshop, много години преди той да се превърне в един от най-големите бизнес успехи във Великобритания.

Във време, когато стойността на активните фонд мениджъри често се осмива, историята на Слийп е напомняне, че малък брой инвеститори, които притежават истинско проникновение, могат да постигнат значително по-добри резултати от тълпата. Продължаващото недоумение на някои от нарастващите оценки на най-големите американски технологични компании свидетелства за факта, че светът все още не ги разбира напълно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още