IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Югоизточна Азия сменя фокуса на страните от COVID-19 към икономиката

Помрачените икономически данни в региона и ескалиращото напрежение между Китай и САЩ предизвикват опасения сред страните от АСЕАН за тяхното възстановяване

08:52 | 26.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Linh Pham/Bloomberg</em></p>

Снимка: Linh Pham/Bloomberg

Границите постепенно се отварят. В понеделник Сингапур и Малайзия стартираха реципрочни програми за преминаване на граница за работници и основен бизнес, с цел да своите взаимозависими икономики. 

Усещането в региона е, че нещо трябва да се направи. Държавите от АСЕАН се опитват да поддържат икономиките си чрез стимулиращи пакети на стойност до 20% от техния БВП, като същевременно приоритизират блокадите и другите видове мерки за овладяване на пандемията. Но тези огромни публични разходи не могат да продължат дълго. Основните рейтингови агенции вече намалиха перспективите за някои страни от Югоизточна Азия от началото на пандемията.

Експертите изтъкват, че изграждането на икономически партньорства в региона ще бъде от решаващо значение за растежа на страните там в дългосрочен план. Един от фокусите е Регионалното цялостно икономическо партньорство (RCEP) – бъдещ договор за свободна търговия, който ще обхване 10-те държави от АСЕАН плюс Китай, Япония, Южна Корея, Индия, Австралия и Нова Зеландия.

асеан асеан

Министрите на страните, които обсъждат идеята за RCEP, ще се срещнат следващата седмица, за да продължат разговорите.

От друга страна, по-рано този месец Сингапур подписа с Австралия пакт за дигитална икономика, като се съгласи да работят заедно за разработването на изкуствен интелект, както и за насърчаване на онлайн защитата на потребителите. Идеята е да се помогне на предприятията да усвоят по-добре възможностите за растеж в обещаващото цифрово пространство във времето след пандемията.

Точно какво ще донесе постпандемичната ера, все още не е ясно. Опасенията нарастват сред АСЕАН и заради растящото геополитическо напрежение между САЩ и Китай, които водят търговски и технологични войни за световно икономическо лидерство. Търканията между Пекин и Вашингтон могат да повлияят на това как и колко бързо ще се възстанови Югоизточна Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още