IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезлюдяването - най-важното предизвикателство пред Централна и Източна Европа

Местните правителства акцентират върху политики за насърчаване на плодовитостта и раждаемостта, вместо да адресират корена на пробема, т.е. икономиката

16:24 | 01.09.20 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Следователно целта за противодействие на обезлюдяването трябва да се насочи към причините на основно ниво, което прави страната по-подходяща за живеене. Това смекчава обезлюдяването в основата на причината, а не с краткотрайно решение.

„Повечето от доходите на европейското население идват от работа и без създаване на работни места, динамични перспективи на пазара на труда, сигурност на пазара на труда и качествена заетост е трудно да се създаде семейство и да му се осигурят достойни условия на живот“, казва Адам Рогалевски, съдокладчик на ЕИСК. „Ето защо най-възможното и ефективно средство за борба с негативните последици от застаряването на населението не е нито фокусирането върху по-високите нива на плодовитост, нито повече миграция, а по-скоро увеличаването на участието на работната сила“, допълва той.

По същия начин група изследователи и анализатори от Фонда на ООН за населението (UNFPA) казват пред Emerging Europe, че „миграцията често е основната причина за обезлюдяване. Това прави прогнозирането на бъдещите тенденции по-трудно, тъй като миграцията има тенденция да варира много повече от другите компоненти на динамиката на населението, плодовитостта и смъртността“.

Групата подчертава, че една от основните причини за миграция (от нововъзникващите европейски страни) е усещаната липса на перспективи за бъдещето, икономически, но и социално. В райони като Западните Балкани равнищата на младежката безработица са особено високи. В Босна и Херцеговина 33,8% от 15-24-годишните са без работа, в Сърбия нивото е 27%. Като цяло тези статистически данни не създават насърчителна картина за младежта в региона и обясняват, поне отчасти, миграцията. Неотдавнашно проучване на фондация „Фридрих Еберт“ показа, че до една трета от младите сърби планират да емигрират.

„За страните, които вече са членки на ЕС, лекотата на преселване в друга държава от ЕС вероятно ще бъде важен фактор, докато за нечленуващите страни липсата на напредък в присъединяването на страните към ЕС може да насърчи миграцията“, обяснява Едуард Йонгстра, съветник за населението и развитието в UNFPA за Източна Европа и Централна Азия.

Пандемията само влошава икономическата ситуация и увеличава финансовото неравенство. В този смисъл общите финансови раздавания, които игнорират икономическите неравенства, като например схемата 500+ на Полша, няма да имат голям ефект при противодействието на по-големите социално-икономически причини за обезлюдяване. По-специално, поради универсалния характер на обезщетението, насочването както към богатите, така и към бедните, изглежда като „доста разточително разпределение“, според изследователите на UNFPA.

Те установяват също така, че в Словения нито въвеждането на значително увеличение на детските надбавки, нито въвеждането на голяма семейна надбавка са увеличили равнищата на плодовитост.

„Еднократните детски бонуси без последващи действия са сред най-неефективните видове интервенции, но остават предпочитаният политически инструмент за правителствата в Източна Европа за насърчаване на раждането“, допълва Йонгстра.

Освен това, при липсата на по-добре насочени финансови мерки, насърчаването на по-високи нива на плодовитост сред по-бедните слоеве от обществото може просто да продължи цикъла на бедност и следователно да бъде контрапродуктивно на по-широките усилия за обезлюдяване.

Друг резултат от влошените икономически условия е усещането за устойчивост на тези политики. Ако двойките вярват, че раздаването на пари няма да продължи, това просто ще промени времевия период, в който те избират да имат своите деца, а не колко деца ще имат.

Този вид политики, ориентирани към плодовитостта, могат да доведат до източване на финансовите ресурси на правителството. Орбан, който в момента изразходва пет процента от БВП на страната за това, което той определя като „приятелска за семейството Унгария“, твърди, че „без пари не можете да обърнете лошите тенденции“. И все пак политиките, които имат малък реален ефект, могат просто да влошат държавните финанси.

Обезлюдяване на селските райони

За страни като Латвия, където кризата с обезлюдяването е особено остра, миграцията за по-добри икономически условия е не само международна, но и вътрешна. Селските райони в страната са пусти за сметка на Рига, която обещава по-добри възможности за работа и свързаност.

Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
отглеждането на деца да те обрича на доживотна мизерия--такова нещо не съм казал... аргумента ти няма да стане по силен ако ми изопачаваш думите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Така става когато разрушиш всичко до основи - лесно се руши, трудно се изгражда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Много варианти има за решение на проблема .... ето няколко: намаляне на данъците на имоти по тези места, ако имам имот там и намеря вода,петрол,злато, диаманти .... всичко е мое на 100%. Намаляне на ДДС-то за магазини и всякакви такива търговски обекти на тази територия. Възможност да защитавам имота си с оръжие-стрелям на месо който влезне вътре ! Ето няколко елементарни неща които липсват тук !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 години
Те там не им трябва да се размножават, защото им идват готови в трудоспособна възраст от места където не им плащат. Ама щом казваш, че трябва да не се плаща и отглеждането на деца да те обрича на доживотна мизерия и маргинализация в случай, че решеш да останеш така да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
Та толкова за раждаемостта, а за това как да задържим хората при положение, че им плащаме между 8-10 пъти по-малко от други държави---спокойно.... и в другите държави дето им плащат, пак не се размножават :) ... или викаш поне да има малко тУдарица преди да загасим лампите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 години
В България може да е два пъти по-висока раждаемостта стига да се изпълни закона. Безплатно здравеопазване - едно малко дете боледува постоянно, всяко разболяване струва 100 лева отвъд болничните, които (не) може ползваш по закон. Безплатно образование - уж безплатно пък се наливат яко кинти там, да не коментираме изхранване и допълнителни уроци. Подпомагаме на социално слабите - издръжката на човек е 600 лева от тях 100 лева само са ДДС, държавата ти дава детски надбавки от 40 лева като първо ти е взела 100 - с други думи бюджета печели от отглеждането на деца. Отделно праговете за тези помощи са абсолютно неадекватни и не кореспондират с живота.Общо взето гледането (отговорно) на едно дете изисква доста средства, време и усилия. Държавата ти такова мамата още от яслата, пардон от раждането - още там почва здраво кихане и въобще трябва да си истински герой, че да имаш три деца - възхищавам се на такива хора!Та толкова за раждаемостта, а за това как да задържим хората при положение, че им плащаме между 8-10 пъти по-малко от други държави е тука наистина трябва да стигнем до ръба за да разберем, че няма как да се карат джипки за 200 бона при заплати от 800 лева. Ама да не давам предложения, че ще ме набедят за комунист или друго подобно. Но истината е тази - едни богатеят на гърба на други и вероятно нищо няма да се промени преди да стане твърде късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 3 години
никой политик няма капицитет да реши тоя проблем и за това ще си стои докато не се промени нещо фундаментално... роби не се размножават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Ами кога държавите от ЦИЕ ще се поучат от страни като Швеция и Норвегия? Относно раждаемостта, не имигрантските им глупости. От цял свят ходят да си раждат децата в няколко северни страни заради социалните им програми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
А нашия хубостник. не е ли участвал в тази конференция, наред с Орбан, Бабиш и Вучич, не сме чули да се е загрижил за демографията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
korn
преди 3 години
Мисълта ми беше, че има по страшно от това да изчезна някой народ, това се е случвало хиляди пъти в човешката история. Най страшно е да изчезнеш самия ти като личност, да те лишат от свободата ти да бъдеш себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още