IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезлюдяването - най-важното предизвикателство пред Централна и Източна Европа

Местните правителства акцентират върху политики за насърчаване на плодовитостта и раждаемостта, вместо да адресират корена на пробема, т.е. икономиката

16:24 | 01.09.20 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Следователно целта за противодействие на обезлюдяването трябва да се насочи към причините на основно ниво, което прави страната по-подходяща за живеене. Това смекчава обезлюдяването в основата на причината, а не с краткотрайно решение.

„Повечето от доходите на европейското население идват от работа и без създаване на работни места, динамични перспективи на пазара на труда, сигурност на пазара на труда и качествена заетост е трудно да се създаде семейство и да му се осигурят достойни условия на живот“, казва Адам Рогалевски, съдокладчик на ЕИСК. „Ето защо най-възможното и ефективно средство за борба с негативните последици от застаряването на населението не е нито фокусирането върху по-високите нива на плодовитост, нито повече миграция, а по-скоро увеличаването на участието на работната сила“, допълва той.

По същия начин група изследователи и анализатори от Фонда на ООН за населението (UNFPA) казват пред Emerging Europe, че „миграцията често е основната причина за обезлюдяване. Това прави прогнозирането на бъдещите тенденции по-трудно, тъй като миграцията има тенденция да варира много повече от другите компоненти на динамиката на населението, плодовитостта и смъртността“.

Групата подчертава, че една от основните причини за миграция (от нововъзникващите европейски страни) е усещаната липса на перспективи за бъдещето, икономически, но и социално. В райони като Западните Балкани равнищата на младежката безработица са особено високи. В Босна и Херцеговина 33,8% от 15-24-годишните са без работа, в Сърбия нивото е 27%. Като цяло тези статистически данни не създават насърчителна картина за младежта в региона и обясняват, поне отчасти, миграцията. Неотдавнашно проучване на фондация „Фридрих Еберт“ показа, че до една трета от младите сърби планират да емигрират.

„За страните, които вече са членки на ЕС, лекотата на преселване в друга държава от ЕС вероятно ще бъде важен фактор, докато за нечленуващите страни липсата на напредък в присъединяването на страните към ЕС може да насърчи миграцията“, обяснява Едуард Йонгстра, съветник за населението и развитието в UNFPA за Източна Европа и Централна Азия.

Пандемията само влошава икономическата ситуация и увеличава финансовото неравенство. В този смисъл общите финансови раздавания, които игнорират икономическите неравенства, като например схемата 500+ на Полша, няма да имат голям ефект при противодействието на по-големите социално-икономически причини за обезлюдяване. По-специално, поради универсалния характер на обезщетението, насочването както към богатите, така и към бедните, изглежда като „доста разточително разпределение“, според изследователите на UNFPA.

Те установяват също така, че в Словения нито въвеждането на значително увеличение на детските надбавки, нито въвеждането на голяма семейна надбавка са увеличили равнищата на плодовитост.

„Еднократните детски бонуси без последващи действия са сред най-неефективните видове интервенции, но остават предпочитаният политически инструмент за правителствата в Източна Европа за насърчаване на раждането“, допълва Йонгстра.

Освен това, при липсата на по-добре насочени финансови мерки, насърчаването на по-високи нива на плодовитост сред по-бедните слоеве от обществото може просто да продължи цикъла на бедност и следователно да бъде контрапродуктивно на по-широките усилия за обезлюдяване.

Друг резултат от влошените икономически условия е усещането за устойчивост на тези политики. Ако двойките вярват, че раздаването на пари няма да продължи, това просто ще промени времевия период, в който те избират да имат своите деца, а не колко деца ще имат.

Този вид политики, ориентирани към плодовитостта, могат да доведат до източване на финансовите ресурси на правителството. Орбан, който в момента изразходва пет процента от БВП на страната за това, което той определя като „приятелска за семейството Унгария“, твърди, че „без пари не можете да обърнете лошите тенденции“. И все пак политиките, които имат малък реален ефект, могат просто да влошат държавните финанси.

Обезлюдяване на селските райони

За страни като Латвия, където кризата с обезлюдяването е особено остра, миграцията за по-добри икономически условия е не само международна, но и вътрешна. Селските райони в страната са пусти за сметка на Рига, която обещава по-добри възможности за работа и свързаност.

Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 7
korn
преди 3 години
От историята до сега знаем че има две решения на проблема. Първия е религията като форма на управление на държавата. Гледай кво става в ислямските катуни, множат се като луди и всичко е прекрасно. Другия е комунизъм, държава затвор от който няма излизане, приудителни бракове и т.н. Но един ден някой свободомислещ човек ще избяга от исламския катун, друг от комунистическия, трети от някоя диктаторска държава. Ще отидат в някой край на света и ще живеят както си искат. След време и други хора ще избягат и това ще са най умните и най способните, и ще се присъединят към първите трима, защото само *** хората искат да живеят в затвори. И така тази нова държава неизбежно ще просперира и ще започне да чисти разни диктатори и религиозни фанатици които държат хората в затвори. Стремежа към свобода никога не може да бъде спрян и както и непоносимоста към диктатори и фанатици. Един българин беше казал ''Свобода или смърт''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
Repoman
преди 3 години
Е няма да е същото, партията вече ще е политическа партия, т.е. ГЕРБ. каквото каже политическата партия това е. И без това ще се променя конституцията, може и то ва да се включи в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
vaskodd
преди 3 години
Някои помним времената когато се прилагаха такива решения. Не благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тази тенденция е в цял свят. От селата към градовете, от градовете към столиците, от столиците към Белия свят.Няма как да спреш младите да идат в центровете на света. По-скоро трябва да потърсят формула за тяхното връщане.В космополитните градове е скъпо, пренаселено, мръсно и тн. Трябва хората да бъдат привлечени обратно.Втори проблем е, че младите не раждат. Не искат. Живеят си сами, дори не по двойки. Егоистична работа. И това няма решение. Навсякъде, с малки изключения, се случва, вече и в Китай дори. Поне докато не се стигне до фантастиката и изкуственото размножаване на население, не виждам решение. Може би природата си знае работата и ще редуцира по естествен начин свръх популацията по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 12
Repoman
преди 3 години
Решението е лесно, да не се пускат хората да ходят да работят навън. Спира се издаването на червени паспорти, само при разрешение от ГЕРБ да се издават такива. Да се допускат изключения само за проверени партийни кадри и активните борци за приватизацията у нас. Останалите да работят в страната ни. Само така ще се оправи положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още