IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В условията на Covid-19 трябва да се подкрепят хората, а не работните места

Нуждаем се от щедри обезщетения за безработица и интензивна държавна подкрепа, за да се помогне на хората да се преквалифицират и да намерят нова заетост

12:35 | 20.09.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новите кариерни предизвикателства чукат на вратата. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Новите кариерни предизвикателства чукат на вратата. Снимка: Bloomberg

Подкрепата за хората, а не за работните места, също работи по-добре, когато са заплашени професии с по-ниска квалификация, тъй като се губят по-малко месеци в обучение при пренасочването към друга позиции. Тъй като пандемията засяга непропорционално нискоквалифицираните и по-зле платените сектори на търговията на дребно, хотелиерството и пътуванията, работниците заслужават нашата подкрепа все повече от своите работодатели.

САЩ трябва спешно да разрешат политическите си спорове относно мащаба на подкрепата. Преговорите в Конгреса са в застой въпреки изтичането на ключови обезщетения, включително допълнителните 600 долара седмично на човек и федералният мораториум върху отнемането на домове.

Европа, междувременно, трябва сега да започне да се отказва от задържането на хората на работни места, които няма да се върнат скоро, и да се насочи към подпомагане на работниците да намерят нова заетост. С течение на времето схемите за запазване на работните места при всички случаи ще стават все по-несправедливи, защото осигуряват много по-голяма подкрепа за тези, които вече са имали работа, отколкото за младите хора, които тепърва навлизат на пазара на труда.

Отчитайки, че пандемията премина в нова фаза, ОИСР тази седмица подтикна всички свои страни членки да адаптират реакцията си на Covid-19 „плавно в посока подкрепа за работниците, а не за работните места“. Това не цели намаляване на разходите, подчерта международната организация. По-скоро правителствата трябва да се стремят да дадат на хората възможно най-добрия шанс да увеличат доходите си с течение на времето, като им помагат да намерят ново призвание сега.

Нищо от това няма да е лесно, като всичко зависи от бъдещото развитие на вируса. Ако сме на прага на ефективна ваксина, има основание да се забавят промените в политиката, тъй като има по-голям шанс светът да се върне към стария си начин на живот, а работниците - към бившите си работодатели.

Но Covid-19 е тук вече много месеци. Навиците за пазаруване се измениха, моделите на работа вероятно ще се променят завинаги, а и почти сигурно ще има по-малко пътувания. Следователно е време за изоставяне на временните схеми за запазване на работните места. Нуждаем се от щедри обезщетения за безработица и интензивна държавна подкрепа, за да се помогне на хората да се преквалифицират и да открият нови роли за себе си.

Преходите са трудни. Но е по-добре да се опитаме по трудния път, отколкото да се преструваме, че икономиката отпреди Covid-19 ще се завърне, само ако изчакаме още малко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ясни са ми всичките математически трикове за хвърляне на прах в очите на хората ... и опитите да се убедят че все не работят достатъчно и все трябва още и още, тези неща обаче важат пред младите дето си мислят че всичко е до колене ... Личния и професионалния ми опит показва обратното и още стоя над долното ми твърдение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
хмм ... вноската за фонд безработица е 1% в/у заплатата (0,6 работодател + 0,4 от теб - условно ... :))) ) ... я си сметни на твойта заплата 1% за 5 години колко е и ако трябва да живееш от тази сума само колко ще изкараш ... :)))това са солидарни фондове : общо заболяване , пенсии , безработица . те са смятани на статистическа база , не са спрямо личния ти принос . актюерски му работи . при недостиг на средства във фондът се доплаща от бюджета . голяма част от хората рядко се възползват от фонд безработица ... затова % е толкова малък , ако имахме по-висока безработица системно , този % щеше да е по-висок . но у нас е сравнително ниска безработицата ...не виждам нищо лошо да се уплътнява времето на безработните с обществено полезен труд ... за един месец помощи да се полага една седмица почистване на канавки , или кастрене на храсталаци , миене на контейнерите за отпaдъци ... :))) ... човек започва да цени доста повече това което получава и обществената собственост ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 3 години
а добър ден... дето се вика. Алчни пеераси съсипващи обществото за няква дребна печалба управляват света., зелю, всеки с 5 годишен стаж вече си е изработил помощите за целия живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Когато правителството ти забрани да работиш поради пандемия е точното време за социализъм. Става въпрос за максимум 4-5 месеца от годината и то само за годините, в които няма ваксина. Когато няма нужда от драстични мерки - всички обратно по работните си места и стоп на социализма.Хората не са работен ***, който да бъде оставен без препитание с всичките си разходи и задължения. Не говоря за социална защита на мързеливци и крадци без образование, които цял живот чакат държавата да ги храни наготово. Става дума за социална защита на работещите, когато не могат да упражняват правото си на работа поради мерки предприети от првителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Аз не виждам някаква дълбока принципна разлика в двата подхода. И двата са си вид социализъм. Социализъм и нищо повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Нашите смотани политици с празни тиквии трябва да го прочетат това. Ако още помнят как се чете де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
с две ръце подкрепям , да се изработват парите от помощите за безработица с обществено полезен труд в чистотата , а и не само там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Това звучи като - не ни се работи, предпочитаме пари на ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още