IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган и Лукашенко се присмиват на ЕС

Съюзът няма да бъде геополитически играч, докато работи правилото за налагане на вето

13:45 | 06.10.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел.<strong> </strong><em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Bloomberg L.P.

Но Германия, която в момента е ротационен домакин на председателството на Съвета на ЕС, както и няколко други страни членки на блока, не искат да бързат с допълнителни санкции срещу правителството на Ердоган. Вместо това те предпочитат да дадат шанс на преговорите. Това е така, защото ЕС и Турция трябва да обсъдят много конфликтни теми едновременно. Тези преговори включват отношението към бежанците, които Ердоган с радост използва като геополитически пионки. Турция ще бъде основната тема на следващата среща на върха на ЕС.

Кипър се опасява, че Германия и ЕС не са готови да бъдат достатъчно твърди към Ердоган. Така Никозия използва единствения си коз, за да ангажира Брюксел и другите големи европейски страни по темата с газовите находища, и блокира налагането на санкции срещу Беларус. 

Напълно разбираемо е, че отделните държави членки ще имат различни външнополитически интереси, често основаващи се чисто на тяхната география, история и дори (както при Кипър) на националната идентичност.

В крайна сметка се наложи консенсусът, че Европа е по-силна, ако преговаря като единен търговски блок, дори ако това означава, че не всеки национален интерес получава еднакъв приоритет.

В противен случай, така както Кипър блокира санкциите срещу Беларус заради интересите си в друга област, по същия начин следващия път Полша и Литва могат да наложат вето на евентуалните санкции на ЕС срещу Турция, освен ако Кипър не се обърне срещу Беларус.

От друга страна Франция и Италия биха могли да наложат своето вето една на друга заради споделените интереси относно Либия, където двете страни заемат противоположни страни по отношение на гражданската война там.

По същия начин стоят нещата и с полемичния газопровод „Северен поток“ 2. Много европейски страни са готови да блокират проекта в името на ограничаването на руското енергийно влияние в Европа, докато Германия продължава да се съпротивлява.

Докато някой разполага със силата да налага вето по даден проблем, всички европейски страни потенциално ще бъдат губещи.

Решението, за което председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен се обяви миналия месец, се нарича гласуване с квалифицирано мнозинство. При това положение 27-те членки на блока ще налагат санкции, ако 55% от тях, представляващи поне 65% от населението на ЕС, подкрепят съответната идея.

Гласуването с квалифицирано мнозинството със сигурност няма да удовлетворява всички страни в блока, но това е единственият начин да се даде на ЕС някакъв шанс някога да говори с един глас във външните работи. И в този геополитически обтегнат свят Европа се нуждае от такъв глас, за да бъде изобщо чута, докато постепенно започва да възприема ясна твърда позиция в отношенията си с Китай. Отхвърлянето на изискването за единодушие в европейската външна политика е идея, чието време е дошло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
: ))) " ... добре че сме в нато и купуваме вече и ние нормално въоръжение..."Тролееее , дълго ше спестяваш стотинките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
Защо яловицата не размахва пръст на резняка? Или той я оправя от време на време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
ами те не помпят газ , там има блокове , които се лицензират и се извършват проучвания . все още не се знае има ли няма ли в достатъчни количества . в съседство проучват тотал(францизи) и ени(италианци) , те затова изпратиха веднага кораби и самолети и започнаха учения с гърците . в съседство и ексон май проучваха , та и затова хамериканският секретар ходи на гости в къщата на гръцкият министър-председател ... израелците и египет виж колко бързо се рабраха за спорните зони и започнаха добив ... :))) ... уж война са водили , враждували , пък се сговориха за нула време ... ердо го е яд , щото в териториалните води на турция по средиземноморието нема газ , къде ли не дупчиха и нема и нема ... гледа че европейците дупчат около кипър и той се нареди ... :))) ... *** ще му свият сърмите . му спрът лицензите на разни военни технологии дето цака рассияните с тех и се надува и ще му пресъхне смелостта ... барем убаво шамаросва рассийските генерали ердоган ... натовската школа си е натовска школа ... добре че сме в нато и купуваме вече и ние нормално въоръжение и нормално си обучаваме офицерите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 3 години
На Лукашенко изобщо не му беше смешно по едно време. Отиде да лъска руския ботуш за да не му падне главата. Колкото до Ердо, там нещата са под контрол. Плаща му се да спира бежанците от Сирия и Либия и се правя отлично въпреки сложната ситуация. Колкото до изцепките му в Средиземно море му беше напонено да внимава и си прибра корабчето. И тук е странното, защо ЕС ще спира Турция, да помпи газ, при положение че самия съюз не се опитва да помпи газ за нуждите на европейците а ще пуска СП и ще внася втечнен газ от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
V.At.
преди 3 години
Само дето правилото за квалифицирано мнозинство автоматично ни праща в задния двор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
Ердоган и Лукашенко се присмиват на ЕССъюзът няма да бъде геополитически играч, докато работи правилото за гeйoвe и шеснайсполови рептиле------------------------------------------------------ми с основание те ората от ЛГБТ не се плашат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още