IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи, ако ЕС и Великобритания не постигнат търговска сделка? II част

Остават няколко области със сериозни разногласия, които могат да изострят отношенията дотолкова, че ключови операции да бъдат блокирани след 1 януари 2021 г.

11:17 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Енергетика

Докато трансграничната електроенергия ще продължи да тече по електропроводите, то тя вече няма да подлежи на регулация от законодателството на ЕС. Операторите на преносни системи (ОПС) ще използват алтернативни споразумения за търговия, но се очаква те да бъдат по-малко ефективни от тези, гарантирани в настоящата система.

От 2013 г. Република Ирландия и Северна Ирландия са присъединени към Единния пазар на електроенергия (SEM). Протоколът за Северна Ирландия установява, че в случай на Brexit без сделка SEM ще бъде запазен и че Северна Ирландия ще следва правилата на ЕС, за да поддържа търговията с електроенергия с останалата част на Острова.

В края на преходния период Великобритания ще бъде изцяло извън Евратом, Европейската общност за атомна енергия. Това означава намален достъп до ядрено гориво, прекъсвания в доставката на медицински изотопи, използвани в ядрената медицина, и намалено участие в схеми за ядрени изследвания.

Енергетиката беше една от малкото области, в които преговарящите от ЕС и Великобритания нямаха спорове, но без по-широко споразумение британският енергиен сектор ще бъде силно засегнат.

Риболов

Обединеното кралство може да прекъсне достъпа до изключителната си икономическа зона, което би означавало, че рибарите от ЕС вече няма да имат право да ловят във водите на страната. Това би било сериозен удар за тях, тъй като 42% от цялата риба, уловена от риболовните екипажи на ЕС, е уловена в британски води. Това число е още по-високо за рибарите от близките крайбрежни страни като Белгия и Нидерландия. Според Европейския съюз за рибарство това може да намали наполовина нетните печалби за европейските флоти и да доведе до загуба на работни места за най-малко 6000 души.

Британските рибари, преработватели на риба и търговци на дребно ще имат по-труден достъп до пазара на ЕС и ще трябва да плащат мита за износ на риба и морски продукти. Това би навредило сериозно на риболовната индустрия във Великобритания, тъй като около 75% от изнесените морски дарове са предназначени за европейския пазар.

Страните от ЕС, които изнасят риба или рибни продукти за Обединеното кралство, също биха били засегнати от тарифите, наложени от Великобритания.

Без сделка също значително се увеличава рискът от прекомерен риболов поради липса на споразумение за квотите.

Дигитализация и данни

Безплатният роуминг вече няма да бъде законно право за жителите на Великобритания, въпреки че повечето от големите оператори са се ангажирали да не увеличават таксите, когато хората използват устройствата им в Европейския съюз. Лондон ще трябва да договори ново споразумение с Брюксел за премахване на таксите.

Ще бъдат поставени нови ограничения върху данните, които могат да бъдат прехвърляни между ЕС и Острова. Това би могло да навреди на бизнеса, свързан с технологични компании, банки и широки части на икономиката.

Лондон се ангажира да продължи да позволява базираната в Обединеното кралство цифрова информация да се премести в ЕС, въпреки че все още не е постигнато взаимно споразумение. Очакват се правни предизвикателства, свързани с начина, по който данните на ЕС се обработват от британските агенции за национална сигурност - нещо, което вече се случи с начина, по който американски шпиони събират и използват данни на ЕС.

Финанси

Секторът на финансовите услуги не е част от търговските дискусии, така че в много отношения 1 януари 2021 г. ще постави индустрията в ситуация без сделки, независимо дали Брюксел и Лондон сключат търговско споразумение.

От двете страни са въведени много мерки, за да се смекчи евентуален шок за пазарите. Британските клирингови къщи поне до 2022 г. ще могат да работят с клиенти от ЕС.

Жителите на ЕС с британски сметки вероятно ще бъдат засегнати от тяхното закриване, освен ако банката не разшири операциите си във въпросната държава членка. Предаването на лични данни, които са от съществено значение за извършването на финансови операции, ще стане незаконно без взаимни оценки на адекватност, които все още не са направени до момента. Търговията в други финансови области може да бъде изгладена с решения за „еквивалентност“, които обикновено не предоставят самостоятелен достъп до пазара, но позволяват по-лек регулаторен режим за области, вариращи от одит до застраховане.

Сключването на сделка за свободна търговия ще има непряко положително въздействие върху финансовите услуги, тъй като ще постави основите за решаване на другите проблеми. Без търговска сделка е вероятно преговорите да завършат с ожесточение и никоя от страните няма да бъде склонна да продължи да води преговори за административни пактове относно финансовите услуги.

Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още