IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как САЩ могат да свият търговския си дефицит

Нужен е по-интелигентен подход от този на Тръмп, особено по отношение на Китай

20:35 | 12.10.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Президентът Доналд Тръмп беше избран с обещанието да намали или заличи търговския дефицит на САЩ. Вместо това този дефицит се увеличи до нива, невиждани от времето преди Голямата рецесия. Съкращаването му ще изисква по-интелигентен подход от неуспешната митническа политика на Тръмп, пише Ноа Смит за Bloomberg.

Преди да удари пандемията от Covid-19, търговският дефицит на САЩ при Тръмп се бе повишил грубо от 500 на 575 млрд. долара годишно. Дълбоката рецесия, причинена от коронавируса, трябваше да намали този дисбаланс. Но дефицитът не последва обичайния модел. 

Това е особено странно, като се има предвид, че пандемията доведе до съществено свиване на световната търговия, което обикновено намалява глобалните дисбаланси. И наистина, търговските излишъци и дефицити се смаляват почти навсякъде. Но САЩ са изключение от тази тенденция, поддържайки все по-голям дефицит. А от другата страна на баланса на националните сметки, излишъкът на Китай се разширява. Изглежда, че нищо не може да спре желанието на американците да купуват китайски стоки или пък това на Китай да им ги продава на кредит.

Някои могат да кажат, че това е нещо добро. В края на краищата търговският дефицит означава, че Китай предоставя на САЩ ценни физически продукти, като в същото време получава само обещание за плащане в замяна. Дали САЩ не са печелившите от тази сделка?

За съжаление, вероятно не. Някога САЩ ще трябва да се изплатят на Китай, да обезценят дълга си чрез инфлация или да изпаднат в дефолт. Нито една от тези опции не е за предпочитане. Потреблението с отложено плащане поставя бремето върху следващото поколение американци.

Нещо повече, търговският дефицит означава също, че чужденците държат все повече американски дълг, което вероятно намалява силата на монетарната политика за подпомагане на икономиката при рецесии. Някои твърдят, че големият търговски дефицит подкопава и индустриалната база. Ако американците свикнат да консумират неща, които не са произвели, тогава техният технически опит и мрежите им за доставки могат да западнат, което ще направи трудни усилията за възстановяване на индустрията в бъдеще.

Но макар търговските дефицити да са лоши, отърваването от тях не е толкова просто. Тръмп се перчеше, че за това ще е необходима единствено по-агресивна митническа политика, но този подход имаше обратен ефект. Не е трудно да се разбере защо. Митата повишиха цените на вносните стоки, което затрудни американските производители.

Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Не и когато е заглавие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 3 години
Свиваш търсенето и увеличаваш предлагането :) Но по важният въпрос е не КАК , а КОЙ би се навил да направи подобно нещо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Примерно могат да престанат да купуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Как САЩ могат да свият търговския си дефицит След въпроси, не следва ли ? знак >> ??Как САЩ могат да свият търговския си дефицит >> с гражданска война. Only !Зелена шума много, желаещи да я лансират по света, тоже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Боян
преди 3 години
Малоуна статия, единствения начин го знае всеки поне средно интелигентен и той е чрез конкурентно производство. Всички други тъпотии нямат смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още