IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консенсусът на Wall Street: Изборите ще се усещат с години

Единственият истински риск за фондовия пазар е ако се стигне до оспорване на резултатите, твърди анализатор

08:14 | 03.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Eric Thayer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Големият риск

Много инвеститори се опасяват, че неясният резултат от изборите може да окаже влияние върху акциите. Най-важното е „не кой печели Белия дом, а кой печели Сената“, коментира Ричард Бърнстейн, главен изпълнителен директор и главен инвестиционен директор на Richard Bernstein Advisors.

И все пак остава предупреждението, че анкетите и политическите предположения не са надеждни инструменти за правене на пазарни залози. Да вземем за пример изборите в САЩ през 2016 г. Американците широко прогнозираха, че победата на Тръмп ще намали с 10% или 15% от S&P 500. Тези пронози изглеждаха правилни за няколко часа в изборната нощ, но към края на следващия търговски ден акциите вече бяха поскъпнали.

„Един ден след изборите може да се върнем назад и да преразгледаме всички наши основни правила“, казва Брус Монрад, председател на борда и мениджър на портфолио в Northeast Investors Trust.

Стратезите също така бяха широко съгласни, че нов мандат на Доналд Тръмп ще доведе до дерегулация в различните отрасли, стимулирайки енергийния и финансовия сектор. Отначало те изглеждаха прави. Днес обаче енергийните и финансови акции са сред най-слабо представящите се в S&P 500 от встъпването му в длъжност насам, като са засегнати от по-широки сили - например колапсът на цените на петрола и исторически ниските лихвени проценти.

Това, на което обратите през последните няколко години научиха инвеститорите, е, че печелившите пазарни залози са трудни за прогнозиране, по-трудни са и за правилно определяне във времето. Дейв Донабедян, главен инвестиционен директор на CIBC Private Wealth Management, казва, че е в постоянна комуникация с клиенти от август. Неговите уеб семинари, телефонни обаждания и имейли имат за цел да предадат едно съобщение: Не се изкушавайте да правите големи промени в портфейла си сега въз основа на това, което може да се случи на 3 ноември.

Хедж фондовете и милиардерите инвеститори може да са по-агресивни в опитите си да постигнат бързи печалби през следващата седмица. Преди четири години известни инвеститори като Джефри Гундлах и Карл Айкан се обърнаха срещу конвенционалната мъдрост на Уолстрийт и правилно заложиха, че Тръмп ще спечели. От друга страна, мениджърът на хедж фондове Джордж Сорос загуби близо 1 млрд. долара, като заложи, че пазарът ще падне след победата на Тръмп.

Повечето дългосрочни инвеститори смятат, че опитите да се играе в изборната нощ ще доведат до загуби. Пазарът ще се приспособи, независимо дали се задават стимули и ръст на данъците, или нещо друго след изборите. Според Донабедян единственият истински риск за фондовия пазар е ако се стигне до оспорване на резултатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още