IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските авиокомпании съкращават активите с фокус върху възстановяването

В отчетите си за третото тримесечие повечето от най-големите авиокомпании в региона регистрират големи нетни загуби

18:21 | 21.11.20 г.
<p>
	Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg</p>

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Обезценките водят до големи еднократни загуби. Но отписването на неефективни активи намалява бъдещите амортизации, което улеснява компаниите да повишат своята рентабилност през следващите години.

ANA и Japan Airlines също разкриха подробности за това как ще бъде структуриран техният бизнес през следващите години. ANA планира да обособи нискотарифен превозвач, който да лети по международни маршрути, докато Japan Airlines ще разшири операциите на своя нискотарифен бранд ZIPAIR.

От своя страна Singapore Airlines заяви, че стартира "нова тригодишна програма за трансформация", за да гарантира, че "излиза по-силна от предизвикателствата около COVID-19 и постига дългосрочна финансова устойчивост".

Бързото връщане към рентабилност обаче остава под въпрос. Анализатори с фокус върху авиационната индустрия коментират, че отписванията ще доведат до по-ниски загуби през следващата година, но че постигането на рентабилност ще "зависи от ефективността на ваксините и тяхното разпространение".

Междувременно китайските авиокомпании вече са се насочили по пътя на възстановяването. China Southern Airlines, най-големият държавен превозвач, отчете нетна печалба от 711 млн. юана (108 млн. долара) за периода юли-септември на фона на силното вътрешно търсене на полети.

авио3 авио3

China Eastern Airlines, друг голям държавен превозвач, отчете 9,1 млрд. юана кеш и парични еквиваленти в края на септември, тъй като успя да заеме 82,5 млрд. юана, надминавайки почти двойно размера на заемите от 2019 г.

Според Толивър Ма, авиационен анализатор в Guotai Junan Securities, възстановяването на авиокомпаниите се фокусира върху обема на пътниците вместо върху доходността от тях. Авиокомпаниите въвеждат различни пакети за отстъпки, за да привлекат местните пътници, които увеличават приходите, но потискат тарифите. И докато се очаква все повече широкофюзелажни самолети да се завърнат към вътрешните полети, според Ма натискът върху доходността ще остане, докато не се възстановят международните маршрути.

авио4 авио4

При други обаче тези мерки не могат да помогнат. Хонконгският превозвач Cathay Pacific Airways разчита единствено на международните полети, тъй като не разполага с вътрешен пазар. Дори и след последния кръг на преструктуриране компанията продължава да изгаря по 1 млрд. хонконгски долара кеш на месец, тъй като работи с по-малко от 10% от капацитета на пътниците спрямо нивата отпреди пандемията.

Авиокомпаниите от развиващите се пазари се намират в по-лошо положение. InterGlobe Aviation, която контролира IndiGo, най-голямата авиокомпания в Индия, отбеляза нетна загуба от 11,9 млрд. рупии (160 млн. долара) през тримесечието от юли до септември.

Малайзийският превозвач AirAsia и тайландската Thai Airways все още не са обявили финансовите си резултати за тримесечието. Но като се имат предвид нестабилните им позиции от юни, вероятно ще се нуждаят спешно от допълнителна финансова подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още