IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали ваксините срещу Covid-19 ще изградят стаден имунитет?

Експерти се съмняват, че това е постижимо, първите ограничени запаси от ваксини се препоръчва да се използват за защита на уязвимите членове на обществото

20:24 | 18.11.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Marco Bello/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Например стадният имунитет при силно заразното морбили е с приблизителна R стойност 12 или по-висока и ще бъде постигнат само ако 92% или повече в групата са имунизирани. За сезонен щам грип, чиято R стойност е 1,3, прагът достига само 23%.

„Проблемът е, че засега не знаем колко бързо се разпространява вирусът без никакви предпазни мерки и с нормалните пътувания и социални дейности, които имахме преди година“, коментира Винфрид Пикл, професор по имунология в Медицинския университет във Виена.

Тъй като толкова много страни все още работят при далеч от нормалните обстоятелства, трябва да се приеме, че стойността R на COVID-19 ще бъде „по-близо до 4, отколкото до 2“, допълва Пикл. Дори при пълни ограничителни мерки стойността R е около 1,5.

Освен това, ако ваксината е с по-малка от 100% ефактивност, например 90%, това ще изисква съответстващо нарастване на процента на покритие, за да се достигне прага на стадния имунитет.

Амеш Адаля, учен от Центъра за здравна сигурност на „Джонс Хопкинс“, казва, че добра цел за имунитет в САЩ ще е да бъдат ваксинирани над 70% от населението, като добавя, че делът може да се увеличи, ако ваксините са по-малко ефективни.

Експертите казват, че друг важен фактор е дали ваксините могат да спрат предаването на вируса. Досегашните доказателства сочат, че първите ваксини срещу COVID-19, които излизат на пазара, поне ще спират развитие на болестта. Не може да се изключи обаче, че хората няма да се заразяват и да продължат незабелязано да предават вируса. Така циркулацията ще продължи и ще има риск от заболяване при неваксинирани хора, коментира Пени Уорд, гост-професор по фармацевтична медицина в King’s College London.

Бодо Плахтер, професор и заместник-директор на Института по вирусология в учебната болница на университета в Майнц, Германия, заявява, че по-специално инфекциите на дихателните пътища може да бъде трудно да бъдат блокирани изцяло с ваксини, въпреки че имунизациите ще помогнат за намаляване на количеството на циркулиращия вирус. „Би било погрешно да се предположи, че ваксинацията сама по себе си може да потисне пандемията“, казва той.

Райли от Единбург допълва, че това предполага, че засега преследването на идея за стаден имунитет чрез ваксинация срещу COVID-19 е безплодно. По-добър подход според нея би могло да е използването на първите ограничени запаси от ваксини, за да се защитят най-нуждаещите се и уязвимите, а силните представители на общността да бъдат оставени да се справят с вируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Дали ваксините срещу Covid-19 ще изградят стаден имунитет? Ваксините срещу Covid-19 ще изградят стадо... при толкова лаене на кучетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Стаден имунитет е изграден отдавна. Ваксините ще влошат нещата.https://***.dw.com/en/police-break-up-large-berlin-protests-as-germany-passes-tougher-coronavirus-laws/a-55644706
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още