IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пилотите, които станаха шофьори: Приземяването на една индустрия

Пандемията ще струва около 4,8 млн. работни места в авиацията, според IATA

16:02 | 13.12.20 г. 11
<p>
	Sarah Silbiger/Bloomberg</p>

Sarah Silbiger/Bloomberg

Пандемията ще струва около 4,8 млн. работни места в авиацията, изчислява базираната в Женева група за въздушен транспорт IATA. Съкращенията на персонал в авиокомпаниите, производителите, летищата и контролиращите  въздушното движение възлизат на над 40%. Само авиокомпаниите се очаква да освободят 1,3 млн. души.

Няма надеждни данни за това колко пилоти са засегнати от съкращенията. Според европейски профсъюз повече от 17 хил. пилоти са загубили работата си само на Стария континент.

„Има толкова много хора, които губят работата си, не само в авиацията, но и другаде. Няма достатъчно други работни места, на които да отидат“, казва Джон Хорн, президент на Европейската асоциация на кабинния персонал, която представлява 40 хил. пилоти в 33 държави. „Синдикатите нямат много лостове в ситуация, в която предстоят загуби на работни места и авиокомпаниите искат да се възползват от това“, допълва той.

Някои синдикати подозират, че намаляването на заплатите, поискано от авиокомпаниите, е начин за трайно намаляване на разходите дори след приключване на пандемията, смята Хорн.

Някои авиокомпании все пак отложиха съкращения на пилоти. United Airlines Holdings сключи сделка с профсъюза си, за да избегне съкращенията на 2 850 работни места за пилоти поне до юни. Пилотите на Delta подкрепиха сделка за предотвратяване на съкращения до 2022 г., като ще работят по-малко часове. Над 1 700 от тях ще получават заплащане за 30 летателни часа месечно, но няма да бъдат задължени да летят.

За много други обаче сривът във въздушния транспорт е твърде силен и се очаква да продължи твърде дълго. Международната асоциация за въздушен транспорт, която представлява 290 авиокомпании в 120 държави, не очаква връщане към търсенето на нивата от 2019 г. поне още 4 години.

American Airlines Group съкрати 1 600 работни места през октомври. Norwegian Air Shuttle, трансатлантически бюджетен превозвач, който влезе в процедура по защита от несъстоятелност, съкрати 1 900 пилоти, а още 940 са в риск. British Airways, Deutsche Lufthansa и Air France-KLM Group също освободиха стотици пилоти.

Само преди няколко месеца авиопревозвачите по целия свят се бореха да привлекат пилоти, като ухажваха дори пенсионирани военни летци. United обяви през февруари - преди пълните последици от пандемията да станат ясни, че купува училище за обучение на пилоти, за да си осигурява персонал.

„Необходими са пет години, за да се обучи един пилот“, коментира на индустриална конференция миналия месец Майк Лескинен, вицепрезидент на United за корпоративно развитие и връзки с инвеститорите. „Така че, ако смятате, че индустрията ще бъде възстановена до 2025 г., а ние силно вярваме, че ще бъде възстановена преди това, трябва да започнем да мислим как да привлечем пилоти“, допълва той.

Старши пилот може да печели до 350 хил. долара годишно в САЩ. Работата може да доведе и до добре платени временни, неформални ангажименти в чужбина.

Съкращенията удрят най-вече младшите пилоти, които са най-малко опитни, поради правилата на профсъюзите в голяма част от западния свят, които изискват освобождаването да започне от последния нает. Преди две години британецът Джейкъб Уудбридж, тогава на 22 години, започва работа в европейски превозвач, който се ангажира да го наеме, след като завърши обучението си. 18-месечният курс му е струвал 145 хил. долара. Родителите му са изтеглили повторна ипотека, за да му помогнат да финансира обучението си.

Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Да, ама пак ще излезе на печалба. Да живеят квотите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
dikens15
преди 3 години
Могат, но само в твоята ти ква!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
dikens15
преди 3 години
*** ти пътувай в самолети без пилоти да те видя. Май ще трябва два да те бутат да влезеш с памперс през кръста. Могат да поддържат височина и скорост и да летят по зададен курс и са до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Tesla спира производството на Model S и Model XПричината е намаляващото търсене към двата електромобилаhttps://automedia.investor.bg/a/2-***/44221-tesla-spira-proizvodstvoto-na-model-s-i-model-x-----------------------------------------------------------Another Tesla Model S "Inexplicably" Bursts Into Flameshttps://***.zerohedge.com/markets/loud-bangs-tesla-model-s-inexplicably-bursts-flames-------------------------------------------------------------и екологията им нешо не върви зaaeeби, а беше пътеводна светлина, която беше "завзела пазара" и изтласкала конвенционалните двигатели в канала .... Сега може спокойно да запишат 100 грама почивка .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Пу да му се невиди, не мога да се редактирвам.Та значи много хора ще остават без работа и това е печално. Трябва да се измисля с какво да се занимават. Надали всички ще станат таксиджии и фризьори, нито от толкова бармани се нуждае икономиката.Като цяло, най-лесното е по един по-мощен грип да пускат всяка година и да намаляваме с по 10%, хем и ще ги караша хората да си седят в къщи и да не протестират много. Другия вариант го виждам като минимален поголовен доход, иначе гладни бунтове и войни. Това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
И това го могат отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Те и за колите автопилотите доста са напраснали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Да летят могат, но излитането/кацането е проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Лошо за пилотите, но и без това тяхната професия скоро ще изчезне. Автопилотите в самолетите вече са достатъчно усъвършенствани, така че те отдавна могат да летят и сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Това не е чак толкова изненадващо С очите си видях как едно намахано брокерче ноето печелеше по 10 К на ден в Артър Андерсън след фалита му през 2002 год напусна луксозния си апартамент в едно от луксозните предградия на Чикаго и подкара такси в Парк Ридж близо до О Хара Гърчеше се по 14 часа и беше благодарен ако можеше да докара 200 долара Понякога живота рязко се променя и както каза един мой приятел " Такъв е живота -Печалби и загуби "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още