IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любимецът на народа в Германия (все още) не бърза да се кандидатира за канцлер

Не е сигурно кой ще бъде номиниран за поста от редиците на консерваторите, но е голяма вероятността това да не е следващият лидер на ХДС

09:27 | 16.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Независимо дали Зьодер ще реши да се кандидатира за канцлер или просто ще участва в определянето на това кой ще бъде, той дава наперените обещания да подсили консерваторите, уморени от центристките компромиси на Меркел – макар че не може да се мери с нейните умения във външната политика.

След като заяви позиция с пламенна реч по време на конгреса на ХДС през 2019 г., Зьодер се присламчи към Зелените – най-вероятния коалиционен партньор на Съюза – и заяви себе си като лидер в справянето с коронавирусната пандемия.

Маркус Зьодер. Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Той упражнява чара си и отвъд пределите на родната Бавария.

„Зьодер е много способен политик, но е по-скоро новак, когато става въпрос за европейски въпроси и международна политика“, казва Нази Масраф, анализатор в консултантската компания Eurasia Group.

Досега нито един германски канцлер не е дошъл от ХСС, въпреки че Франц Йозеф Щраус и Едмунд Щойбер от ХСС бяха кандидати на Съюза за поста съответно през 1980 г. и 2002 г., но и двамата загубиха от социалдемократи.

Но този път позициите на Зьодер са подсилени от дълбоките разногласия между тримата кандидати на ХДС – и тримата от Северен Рейн-Вестфалия – борейки се за гласовете на 1001 партийни делегати, които ще изберат победител на онлайн конференцията в сряда.

Поддръжниците на Лашет и Рьотген искат да спрат Мерц, който иска промяна надясно за ХДС. Миналата година Мерц предизвика партийни разделения, като заяви, че някои членове на ръководството на ХДС не искат той да стане председател.

Проучване на агенция Civey за списание Der Spiegel късно миналия месец показа, че ако всички германци биха могли да гласуват, то Рьонген ще е председател на ХДС, а Зьодер – канцлер.

Самият Рьотген намекна за тази възможност. Миналия септември той заяви, че лидерът на ХДС трябва да е „достатъчно смирен, за да направи това, което е най-добре за партията“.

Според допитването на Spiegel Рьотгер е предпочитаният лидер на ХДС с 31,7% от гласовете, следван от Мерц с 28,8% и Лашет с 11,8%. Но в момента Лашет контролира ХДС в Северен Рейн-Вестфалия, което може да му донесе 298 гласа от 1001.

Зьодер също така сигнализира, че подкрепя Лашет, като похвали неговия опит и способност да създава коалиции.

В момента Зьодер иска да даде на бъдещия лидер на ХДС време да спечели необходимите гласове и с негова помощ да обедини партията. Той призова Съюзът да избере свой кандидат за канцлер едва след провеждането на местните избори в страната в средата на март.

„Ако наистина почувства, че лидерът на ХДС има реален шанс, той по-скоро ще влезе в роля на определящия фактор“, посочва депутатът консерватор Ханс Михелбаух. „Но ако заключи, че лидерът на ХДС няма да пробие, то нещата са различни“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Там по традиция любимецът на народа има обичай да се нарича фюрер, така че внимавайте какво си пожелавате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Любимец на кой народ?На немския?Или на англосаксонските окупатори?Или на Ишраиль?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още