IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай влизат в битка за ваксинално влияние в задния двор на ЕС

Украйна се ориентира към китайски доставки, докато Беларус разчита изцяло на руската ваксина, но въпреки договорките дозите са крайно недостатъчно

17:45 | 01.02.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Китайската стратегия на Киев

В Украйна правителството планира да започне ваксинации до средата на февруари, като се фокусира върху здравните специалисти, жителите на домовете за грижи и военния персонал, разположен в размирния източен регион Донбас.

Киев обаче гледа към CoronaVac, а не към Спутник V. Според здравния министър Максим Степанов Украйна - страна с около 42 млн. души население, ще си осигури 1,9 млн. дози от китайската ваксина.

Страната наблюдава и западните ваксини. През февруари тя ще получи 210 хил. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer по линия на глобалната схема COVAX, посочва Степанов. Правителството финализира преговорите "с някои други доставчици", добавя той, но не дава детайли, като се позовава на споразумения за неразкриване на информация.

COVAX е част от по-широката ваксинална стратегия на Киев, която се стреми да осигури 8 млн. дози. Украйна, подобно на много страни с ниски и средни доходи, може да остане с празни ръце, ако богатите страни не успеят да се активизират и да допринесат за инициативата, която цели да гарантира, че достъпът до ваксини няма да е ограничен само до богатите държави.

Павло Ковтонюк, ръководител на отдела по икономика на здравеопазването в Киевското училище по икономика и бивш заместник-министър на здравеопазването в страната, предупреждава, че COVAX не е "много добра" опция за Украйна, защото поставя страната в зависимост от донори. Тази опция също може да не е достатъчна, за да обхване населението, още повече, че не е ясно какви ваксини ще бъдат доставени и кога точно.

Ковтонюк подчерта по-широката си загриженост, че Украйна е "аутсайдер" на ваксинационните кампании, които се провеждат в Европа. "Не само, че не можем да започнем кампанията за ваксинация", казва той. "Имаме и ниски нива на договаряне [за ваксини] в сравнение дори с държави извън ЕС, като Албания, Сърбия или Черна гора“, допълва той.

По думите му ситуацията е много трудна и той призовава правителството да преработи стратегията си за ваксинация, така че Украйна да върви в крак с Европа. Ако това не стане, управляващите ще платят политическата цена, както и страната ще претърпи сериозна здравна криза, предупреждава още той.

Страната, която до момента е съобщила за почти 1,2 млн. случая на коронавирус и над 22 хил. смъртни случая, възнамерява да завърши програмата си за ваксинация до началото на 2022 г. Степанов казва, че целта е да се обхванат 60 до 70 процента от населението, но той се съмнява, че може да достигне този дял, дори ако ваксините са в изобилие. Като се има предвид широко разпространения скептицизъм към ваксините, той казва, че по-вероятният дял е 45%.

И все пак, въпреки всички предизвикателства при осигуряването на дози, всякакви шансове за преговори с Русия са "напълно изключени", посочва Степанов. „Ние сме в състояние да осигурим на украинския народ безопасни ваксини от други световни производители“, казва той.

Ковтонюк от своя страна подкрепя решението на украинското ръководство, като отбелязва, че недоверието сред украинците към руската ваксина може да създаде истински проблем за общественото здраве. "Много хора биха отказали да се ваксинират, дори държавата да плаща", подчертава той.

„В Украйна много добре знаем какво е хибридна война. Всеки инструмент ще бъде използван за агресия, за манипулация. Не вярвам, че доставките на руски ваксини ще бъдат само бизнес“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я чиба бе, пудел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
dikens15
преди 3 години
Това е финансов форум, а не пенсионерски клуб за развлечения и закачки, както сте го направили 5/6 *** ака тук!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Споделям мнението на zelka007 за теб, затова ще си позволч да ти го припомня : " м.й.ка ти про.ста , кре.тен с.елски , как се е сетила да те направи , като те е събирала с език от пода на градския мъжки к.е.*** ... ама като не е имало кой да я о.пъне кра.ставата си.ганка те тека стават девиациите ... л.айна и ***.д.еееераска с.п.ерма ... и те те и теб ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
сложи си го в рамка и си го закачи над входната врата ... да си знаеш произхода ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
да цитирам ли твоите познания по клозетната лирика ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Двамата загубени трола петолъчници явно не схващат намека, че задния двор всъщност са всичките бивши республики (без балтийските), начело с кална рашка. Борбата на нежеланите и нискокачествени продукти за пазарите второ и трето качество се разгаря. А Европейска България взима само от най-доброто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
в този форум няма човек , който да се съмнява дори и за миг , какво точно разбирате ти и дядя вова под "влияние в задния двор" ... толкова ярки и натурални представители на онова сплотено и задружно гладко епилирано малцинство ... не е нужно да ни го демонстрирате ежечасно ... вервай ми ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
хаха ... влиянието в задния двор може да се тълкува доста разностранно ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Всичките хомофоби се оказаха обикновени ***. Не вярвам ти да си изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
Русия и Китай влизат в битка за ваксинално влияние в задния двор на ЕС Не е вярно! За там е резервирано място за БЛМ и ЛГБТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още