IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сагата GameStop ще си остане най-вече Made-in-USA драма

Като цяло хедж фондовете, които биха били уязвими на притискане от вида, който помогна за раздвижването на акцията са малко, а скъсяванията извън САЩ са трудни

22:36 | 03.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

На пръв поглед изглежда, че скандалът с GameStop Corp., който противопостави дей трейдърите на Reddit и гигантските хедж фондове, става глобален. Новите сметки в Tiger Brokers в Сингапур нарастват миналата седмица, във Великобритания Trading 212 е най-изтегляното приложение в страната, а в Южна Корея GameStop е сред първите 10 най-държани чуждестранни акции.

Все пак, дори при такова ниво на шум, революцията в търговията с акции, която се разиграва в САЩ, едва ли ще я видим скоро в Азия и Европа, пише Bloomberg в свой анализ. По-строгите ограничения на късите продажби, ограничената търговия с опции и по-високите данъци и такси ще задържат процеса.

„Има някои важни елементи на европейските пазари, които ги отличават от американските, което затруднява повторението на ситуацията“, коментира който оглавява глобалните е финансови услуги в PwC.

Китай е очевидното място за по-нататъшното разпространение на тази тенденция. Търговците на дребно доминират на пазарите на акции във втората по големина икономика в света и борсови форуми като East Money Information Co. и Xueqiu раздвижват покупките по начин, подобен на Reddit. Това обаче остава в голяма степен едностранен залог въпреки ограничаването на късите продажби след пазарния срив през 2015 г.

Рестрикциите на китайските пазари бяха ограничени, но късите залози са все още по-скъпи в сравнение със САЩ, още повече, че на пенсионните фондове са им забранени.

Като цяло хедж фондовете, които биха били уязвими на кратко притискане от вида, който помогна за раздвижването на GameStop, са малко. В Китай също няма единични опции за акции, които да окажат натиск върху купуването в САЩ. Междувременно правилата за борсите в Китай ограничават дневните движения на акциите до 10%, което отблъсква дей трейдърите.

Предвид ограниченията, хедж фондовете са склонни да изразяват мечи възгледи за китайски компании чрез акции, регистрирани в Хонконг или САЩ.

GameStop GameStop

Хонконг позволява повече къси продажби пред търговия с опции, въпреки че пазарите в града са доминирани от институции. Търговията е и по-непрозрачна, така че е трудно да се знае кой фонд кои акции скъсява. Няма и публична информация за мечите залози на отделните фондове. Това е в контраст със САЩ, където Melvin Capital предизвика гнева на дей трейдърите и претърпя 53% спад миналия месец, след като разкри огромно свое скъсяване на GameStop.

„Не разполагаме с армии за търговия на дребно в Хонконг, защото в исторически план това е силно институционализиран пазар“, казва Ричард Джонстън, базиран в Хонконг ръководител за Азия на Albourne Partners, който съветва за алтернативни инвестиции. „В Китай има армии за търговия на дребно, но всички те са от дългата страна“, допълва той.

Корейските трейдъри се включиха в манията, като купиха акции на GameStop от Сеул, за да изтеглят печалбите си точно преди колапса на позицията. Възможностите им за участие в местни  скъсявания обаче са ограничени. Правителството забрани късите продажби миналата година на фона на пандемията, а група инвеститори стигна дотам, че нае автобус с лозунг срещу късите продажби, за да лобира за постоянна забрана. В сряда Южна Корея се съгласи да удължи забраната до 2 май.

Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
didirasheva4@gmail.c
преди 3 години
По крайно неверните Ви твърдения съдя, че Вие дори не сте отваряли trading212. В самото начало има питане какъв вид сметка искате. Сметка INVEST е за търговия с РЕАЛНИ акции. При заявено желание брокера издава сертификат за притежаваните от Вас акции. Имате застраховка 80000 евро при фалит на брокера. Нямате ограничения за броя на сделките. Няма такса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
alligator_29
преди 3 години
Само да вметна, че посочената в статията компанията Trading 212 оперираща във Великобротания до колкото ми е известно е българска ;) Не бих им доверил парите си :)) А и в допълнение, това е компанията за търговията със CFD върху акции с ливъридж, а не със самите акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Всичкото Made-in-USA вече е драма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още