IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сагата GameStop ще си остане най-вече Made-in-USA драма

Като цяло хедж фондовете, които биха били уязвими на притискане от вида, който помогна за раздвижването на акцията са малко, а скъсяванията извън САЩ са трудни

22:36 | 03.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Сингапур е един азиатски пазар, който предлага т.нар. голи къси продажби, при които инвеститорите не вземат назаем базовите акции, за да направят залог. Те обаче не са особено популярни, защото залозите трябва да бъдат покрити същия ден. Централната банка на Сингапур във вторник предупреди инвеститорите за евентуални дейности в социалните медии.

Играчите получиха напомняне тази седмица колко нестабилни могат да бъдат сделките. 50-те акции, които Robinhood Markets първоначално включиха в своя ограничен списък, добавиха 276 млрд. долара стойност от края на 2020 г. до сегашната мания преди 167 млрд. долара да бъдат унищожени за дни, когато сделките се обърнаха, показват данни на Bloomberg.

GameStop спадна с 60% във вторник, увеличавайки загубата от тази седмица до 72%.

GameStop GameStop

В Европа инвеститорите също уловиха съвсем малко от лудостта на дей трейдинга. Trading 212, който твърди, че е първият британски борсов посредник с нулева комисиона, обяви в четвъртък, че ще спре да регистрира нови клиенти поради „безпрецедентно търсене“ и предупреди съществуващите си клиенти за дълги закъснения, ако се опитат да изпълнят покупка или продават поръчки за GameStop или AMC Entertainment Holdings Inc.

Freetrade, инвестиционно приложение без комисиона, е добавило 40 000 клиенти за един ден на 27 януари в сравнение със средно 4 000 за четвъртото тримесечие, казва негов говорител.

В резултат на това търговията скочи. Средният 28-дневен обем за GameStop е нараснал с 400% на платформата на CMC Markets Plc в Лондон, а за AMC - друг фаворит на тълпата на Reddit, с 1 600%. Телекомуникационната компания Nokia Oyj също беше застигната от пришпорването.

„Интересът на клиентите към акции продължава да се увеличава, което е в съответствие с повишената нестабилност“, казва Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets, който продава деривати на търговци на дребно.

Все пак по-високите данъци, засиленото регулиране и по-слабата култура на дей трейдинг вероятно ще ограничат лудостта в Лондон и други европейски столици. Тези, които купуват BlackBerry Ltd. и GameStop, са изправени пред американски данъци върху всякакви печалби, плюс един куп документи. За някои е по-просто да залагат на мачовете от Висшата лига.

„В САЩ е много лесно хората да получат евтин достъп до пазара“, казва Раян Пейси, който предлага онлайн пазарен анализ за брокери и дей трейдъри в Лондон. „В Европа бариерите все още са доста ниски, но са повече, отколкото в Америка“, допълва той.

Докато платформите за безплатна търговия като eToro започват да се появяват извън САЩ - опитвайки се да имитират успеха на Robinhood Markets Inc. в Силициевата долина, регулациите и таксите за търговия все още са норма. В отговор на волатилността на пазара eToro на 27 януари деактивира входни и изходни поръчки за някои по-малко ликвидни акции и ограничи търговията им само до трансакции без ливъридж.

В Германия търговците трябва да представят много лична информация и да плащат данъци за всяка сделка, коментира Гилермо Ернандес Сампере, ръководител на търговията в MPPM EK в Епщайн. „Средностатистическият дей трейдър няма обеми, за да изгради достатъчно позиции, така че да оправдае високите данъци върху всяка сделка“, казва той.

Според Пейси обаче е въпрос на време светът да настигне САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
didirasheva4@gmail.c
преди 3 години
По крайно неверните Ви твърдения съдя, че Вие дори не сте отваряли trading212. В самото начало има питане какъв вид сметка искате. Сметка INVEST е за търговия с РЕАЛНИ акции. При заявено желание брокера издава сертификат за притежаваните от Вас акции. Имате застраховка 80000 евро при фалит на брокера. Нямате ограничения за броя на сделките. Няма такса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
alligator_29
преди 3 години
Само да вметна, че посочената в статията компанията Trading 212 оперираща във Великобротания до колкото ми е известно е българска ;) Не бих им доверил парите си :)) А и в допълнение, това е компанията за търговията със CFD върху акции с ливъридж, а не със самите акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Всичкото Made-in-USA вече е драма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още