IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стадното поведение на дребните инвеститори трябва да бъде овладяно

Необходимо е регулаторите да действат сега, за да гарантират, че то не е нов източник на системен риск

11:14 | 11.02.21 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От Капитолия до Уолстрийт силата на социалните мрежи да мобилизират тълпи е очевидна навсякъде. Тя представлява нов риск за ефективното функциониране на пазарите, както и за политиката, разкривайки ограниченията на политиците и регулаторите да управляват заразни кампании, пише за Financial Times Иън Голдин, професор по глобализация и развитие в Оксфордския университет. 

Неотдавнашният ценови взрив при акциите на GameStop беше представен в подфорума r/WallSteetBets на информационната платформа Reddit като справедливо преразпределение от джобовете на „паразитни“ хедж фондове, които бяха заложили срещу затруднения продавач на видео игри, към „обикновените“ хора.

Но скокът на GameStop също показва степента, до която финансовите пазари са податливи на мобилизирането на инвестиционни тълпи в социалните мрежи. Инвеститорите и регулаторите спешно трябва да вникнат в последиците.

Инвеститорските мании са утвърдена тема в икономиката, но изследванията на Валентина Семенова и Джулиън Уинклър от Оксфордския университет разкриват как може да се формира интерес към акциите в социалните мрежи. Чрез реклама и заразяване той може да подкрепи бичите настроения на дребно, които наблюдавахме при GameStop и другаде.

Проследихме възхода на форума r/WallStreetBets от 2015 г. По време на срива на фондовия пазар през март потребителите пламенно рекламираха покупката на пут опции върху популярния индекс S&P 500 - залагания за голям спад на акциите.

Тогава дребните инвеститори имаха малко влияние върху индекса, а r/WallStreetBets беше до голяма степен игнориран. Но след като форумът експлодира като брой потребители (в момента може да се похвали с 8,8 милиона самоописващи се като „дегенерати“), влиянието му стана много по-силно.

Социалната зараза е добре документиран феномен: хората възприемат поведението на другите, от пушенето до покупката на продукти. r/WallStreetBets успя да пренесе това при вземането на финансови решения, привличайки хората с изразен вкус към високорискови залози върху опции, които често са в противоречие с рационалната икономическа теория.

Потребителите са насърчавани да залагат, като форумците в Reddit споделят своите балонизирани залози, макар и често губещи, подтиквайки колегите си да заемат подобни позиции.

Вероятността за убеждаване се увеличава, тъй като човек е изложен на все повече и повече дискусии за даден актив. Отнема известно време, докато интересът към дадена акция нарасне, но след като това стане, той се превръща в самозатвърждаваща се сила, с която трябва да се съобразяваме.

Текстовите измервания на настроенията категорично сочат, че редовните посетители на r/WallStreetBets се стремят да заемат позициите на другите участници.

С други думи те купуват (или продават) акция не поради някакъв модел, базиран на финансова информация, а защото други потребители също купуват (или продават) акцията. Този ефект е особено голям при разпродажбите, което навява на интересни психологически модели на инвестиционна паника по време на спад.

Във форума се обсъждат над 9000 различни акции, но само шепа от тях, като Tesla и GameStop, придобиват популярност с потенциал да окажат влияние върху пазара.

Предвид това стадно поведение беше просто въпрос на време да се развие ситуация като манията по GameStop. И като се има предвид динамиката на инвеститорските платформи в социалните мрежи това вероятно ще се случи отново.

Как да се справим с това, сега е спешно предизвикателство за регулаторите. Защитниците на свободните пазари и потребителите твърдят, че платформите позволяват на пазарите да работят по предназначение и че хедж фондовете просто са направили лоши залози, които иначе не биха били наказани.

Затварянето на форума в името на пазарната стабилност би било драконовско решение и едва ли ще издържи. Анонимността на Reddit затруднява предявяването на обвинения в манипулация на пазара срещу отделни лица.

Малцина в администрацията на Байдън биха пожелали да използват политически капитал, защитавайки Уолстрийт срещу армията Reddit. Бездействието обаче вероятно ще създаде неприемливи рискове, които могат да застрашат финансовите пазари.

За щастие, социалната зараза отнема време, за да се развие и е възможно да се проследи. Това означава, че регулаторите не трябва да бъдат изваждани от играта. Лимитите за търговия трябва да бъдат затегнати за акции, които показват извънредна активност, предотвратявайки дестабилизиране на пазарните движения. Марджин изискванията трябва да бъдат увеличени за акции, които са обект на стадни действия от дребните инвеститори.

Регулаторите е необходимо да действат сега, за да гарантират, че финансовите пазари са правилно капитализирани и че това ново пазарно развитие не представлява нов източник на системен риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 12
pioner
преди 3 години
Ако не разбирате, че регулациите са нужни за да защитят тези деца, които си нямат и идея с какво се захващат. Само си представете, че големите фирми решът да се запънат и да не преглътнат няколко милиарда загуби, какво ще се случи. Ще потънат в дългове, а някой най - вероятно ще стигнат и до самоубийства, защото се занимават с неща от, които на разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Стадното поведение на дребните инвеститори трябва да бъде овладяно Да се чете: всички чиляци, различни от златният милион да се считат за овце и да се вкарат в електронна кошара!Да блеят ката ден за новите ценности, които переодически им се спускат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
vzhekoff
преди 3 години
Значи дребните инвес титори трябва само да си дават кинтите на акулите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
еее, много ясно... такива статии имат една цел, да преместят процореца ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 3 години
Човека просто е превел статията. Ако беше зачел по-внимателно щеше да видиш следното просто изречение: "пише за Financial Times Иън Голдин".Аз също не съм съгласен с текста, но съм благодарен, че е публикуван понеже ми дава поглед върху обществените нагласи. На пазарите, какво мислят другите е също толкова важно като какво мислиш ти. Особено тези дето измислят регулациите. Може тази статия да е просто подгряване на публиката за някое регулаторно решение което ще отреже дребните от борсата (теб и мен включително). Всяка информация за бъдещето е полезна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
CompClub
преди 3 години
Чичо Петьо, кажи "Стига!"! Има ли и по-ниско ниво, на което да паднеш?! За един прЕател питам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
демографски проблем... кво да правиш... ще се колят овцЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
doba
преди 3 години
Нито едно агънце не се вижда на снимката.А Гергьовден идва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
khao
преди 3 години
баси поръчковия материал... значи група хора не може да имат обща инвестиционна стратегия, но шепа чантаджии могат да шортнат 140% от акциите ... там нема проблем и всичко е ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още