IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анатомията на една конспирация

Слуховете и теориите за произхода на коронавируса започнаха да се разпространяват почти веднага след появата му, като САЩ и Китай си прехвърлят топката

21:37 | 15.02.21 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Тъй като реториката на САЩ се засили, Китай премина в офанзива. На 22 февруари People’s Daily публикува доклад, в който подчертава спекулациите, че американската армия е донесла вируса в Китай. Тази история се появи на много места по света, включително във вестници като Helsinki Times във Финландия и New Zealand Herald. New Zealand Herald заяви, че има „ad hoc търговски отношения с People’s Daily“ и обозначава съдържанието като спонсорирано и го преглежда преди публикуване. „При по-нататъшен преглед на историята, която споменахте, премахнахме този конкретен елемент от нашия уебсайт“, коментира говорител на медията пред AP.

Helsinki Times посочва, че има споразумение за „бартер-обмен“ на съдържание с People’s Daily, чието съдържание обозначава, но не проверява. „Ние вярваме, че отразяването в западните медии е понякога изключително едностранчиво и пристрастно“, коментира редакторът на изданието Алексис Курос. „Въпреки че People’s Daily е държавна собственост, подобно на ВВС, ние вярваме, че е от полза за глобалната публика да има и двете страни на историята“, допълва той.

На практика Китай се облегна на руската стратегия за дезинформация и инфраструктура, като се обърна към отдавна изградена мрежа от кремълски пълномощници на Запад, за да разпространява съобщения.

„Едното усилваше другото ... Колко беше контролирано от командване, колко беше опортюнистично, беше трудно да се каже“, казва Янис Сартс, директор на Центъра за стратегически комуникации на НАТО със седалище в Рига, Латвия. В дългосрочен план, добавя той, Китай е „най-страшният конкурент и противник поради технологичните възможности, които представя на масата“.

През януари обаче, много преди Китай да започне открито да разпространява дезинформация, руските държавни медии се включиха, за да узаконят теорията, че САЩ са създали вируса като оръжие. На 20 януари медията на руската армия "Звезда" обяви, че огнището в Китай е свързано с тест за биологично оръжие, позовавайки се на неуспешен политически кандидат на име Игор Никулин.

Никулин твърди, че е работил с ООН по разоръжаването в Ирак от 1998 до 2003 г., включително като съветник на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан. ООН обаче няма данни за службата му. Ричард Бътлър, водещият инспектор по оръжията на Обединеното кралство по това време, казва пред AP, че никога не е чувал за него. Нито Ханс Корел, който е бил заместник-генерален секретар по правни въпроси и правен съветник на ООН от 1994 до 2004 г., работил в тясно сътрудничество с Анан.

Според Никулин записите за работата му в Обединеното кралство може да са били унищожени заради теорията му, че COVID е американско биооръжие - твърдение, което многократно е развенчавано. „Какво друго доказателство е необходимо?!“, пита той в имейл до AP.

През следващите два месеца в прокремълските медии се появиха повече от 70 статии, отправящи подобни заявления за биологично оръжие на руски, испански, арменски, арабски, английски и немски език, според анализ на AP на база данни, съставена от EUvsDisinfo, която проследява дезинформацията за ЕС.

Онлайн списанията, идентифицирани от Държавния департамент на САЩ и други като проруски пълномощници, засилват обхвата и резонанса на тези твърдения. Руските политици се присъединиха към „припева“. Депутатът Наталия Поклонская заяви, че новият коронавирус може да бъде биологично оръжие, създадено „от онези, които искат да управляват планетата“, за да подкопаят Китай. Малко след това Владимир Жириновски, националистическият лидер на Либерално-демократическата партия на Русия, предположи, че виновни са САЩ и алчните им фармацевтични компании.

Междувременно Никулин непрекъснато променяше теорията си от атака срещу Китай до атака срещу Тръмп. Въпреки своята непоследователност и съмнителна добросъвестност, до април Никулин се появява поне 18 пъти по руската телевизия. Американски служители също казват, че руското разузнаване разпространява тайно дезинформация за COVID-19, включително твърдения, че вирусът е американско биооръжие.

На 23 януари Пекин започна да въвежда най-голямата медицинска карантина в съвременната история, като затвори десетки милиони хора в епицентъра на огнището в централен Китай. Малко след 11 часа на следващата сутрин Франсис Бойл, завършил в Харвард професор по право в Университета на Илинойс, изпраща по имейл „световен сигнал“ на 300 контакта с предупреждение, без доказателства, че Китай разработва коронавируса като биооръжие в лаборатория в Ухан.

С течение на времето Бойл усъвършенства теорията си, като сега твърди, че китайските учени не са разработили сами вируса, а са го взели от лаборатория в Северна Каролина, САЩ. Теорията се разпространява чрез медии като One America News Network, канал, който подкрепя Доналд Тръмп, иранската Press TV, Global Research и бившия ѝ партньор, Фондация за стратегическа култура, онлайн списание, което се маскира като независимо, но всъщност е ръководено от руската външна разузнавателна служба според Държавния департамент на САЩ.

Бойл коментира пред АР, че заключенията му се основават на изследвания и че той не може да попречи на теоретиците на конспирацията или на чуждестранните правителства да използват претенциите му за свои цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
колкото повече натискате народа да приеме вашата "истина" , толкова повече хора няма да ви вярват . идиотското театро "ковид" е абсолютното мошеничество на тоя век ... засега .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 3 години
ти си изключение... на теб ти беше ясно още месеци преди всичко да е започнало :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
На повечето им стана ясно що за скалъпена работа е това грипче. Само най-големите *** глави още се крият по мазите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
явно е така, особенно ако се съди по коментарите във всички медии под този род статии ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Czech Microbiologist So
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Czech Microbiologist So
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
Chinese Biological Experiments With Coronavirus To Infect Humans Exposed In 2015 By Italian State Mediahttps://greatgameindia.com/italian-state-media-in-2015-exposed-chinese-biological-experiments-with-coronavirus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
shinawatra
преди 3 години
Някой явно иска да се чува само ЕДНА гледна точка, ако се развъртат и други изпада в паника, че гьобелсовата пропаганда на Ройтерс не работи на 100%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още