IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън е малко по-ляв, отколкото се очакваше

Прогресистите обаче трябва да спрат да преувеличават, а консерваторите да престанат да говорят за гибел

08:00 | 31.03.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Но докато законодателството за помощите като цяло не представлява нова ера във фискалната политика, някои компоненти от него биха могли.

Данъчното законодателство на Тръмп от 2017 г. удвои данъчния кредит за деца от 1000 на 2000 долара на дете. То също така позволи възстановяване на до 1400 долара от кредита, така че домакинствата с доходи над 2500 долара да могат да получат до тази сума, дори ако не дължат данък върху доходите. Байдън разшири данъчния кредит до 3000 долара за деца на възраст от 6 до 17 години и 3600 долара за по-малки деца, направи кредита напълно възстановим и се отказа от изискването за доходи от 2500 долара.

Това не е промяна в парадигмата. Но един от аспектите на фискалната експанзия може да бъде: Част от помощта ще се раздава чрез ежемесечни чекове, а не под формата на еднократна годишна сума, като демократите се надяват да я направят постоянна. Ако това се случи, домакинствата могат да започнат да мислят за това като за доход, а не като за компонент от възстановяването на данъка си. Ще бъде изкушаващо за бъдещите политици да увеличат месечната сума. Това наистина може да бъде трансформиращо.

Поддръжниците ще посочат размера на пакета като нещо ново. Но не е. Законът за грижите беше приблизително със същия размер. А и предоставянето на толкова много фискална подкрепа по време на разрастваща се икономика може да се разглежда просто като необичаен отговор на уникално обстоятелство или - както заявих по-рано този месец - като политическа грешка, която едва ли ще се повтори.

Предложението в развитие на Байдън да похарчи трилиони за подобряване на инфраструктурата на САЩ обаче със сигурност ще бъде извън наръчника, който двете партии следват в продължение на десетилетия. Дали бъдещите му планове за климата или здравеопазването ще доведат до фундаментална промяна в икономическата политика?

Предаването на здравната система изцяло в ръцете на правителството - както биха искали някои от неговите прогресивни поддръжници - със сигурност ще бъде такава промяна. Както и определянето на дата през следващото десетилетие или две, след която няма да можете да карате автомобил с вътрешно горене.

Но моето предположение е, че Байдън е по-вероятно да използва класическа комбинация от регулация и субсидии, за да разшири достъпа до здравни грижи и да насърчи използването на алтернативна енергия. Тези усилия могат да бъдат агресивни. Те дори може да влязат в учебниците, но ще почиват на познат терен.

САЩ избраха Джо Байдън и получават Джо Байдън, а не Бърни Сандърс в дрехите на Байдън. Байдън, който днес седи в Овалния кабинет, е малко по-вляво, отколкото очаквах. Но прогресистите трябва да спрат да преувеличават, а консерваторите да престанат да говорят за гибел. Социалистическата революция на демократите все още не е започнала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
Lucifer
преди 3 години
Зомби-мумия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 3 години
Кардиналният проблем на президента Джо Байдън е, че неправилното емитиране на долари причинява неограничени щети в САЩ. Водещата цел на президента Джо Байдън е да се протипостави на лошите последици от фаталната държавна грешка.При запазване на злокобната процедура, президентът Джо Байдън е със съдба на жертва.Спасението от нови щети при ползването на пари е възможно. Необходимо е подобрено емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Балониада
преди 3 години
Може да по-ляв, може да е по-десен, А може и той да не знае къде е :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
много вече си задават въпроса дали въобще е той, а не някой друг че деменцията доста му е напреднала ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Jorkata
преди 3 години
...и много по-сенилен, отколкото им се искаше :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още