IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа: Залезът на една икономическа сила

За първи път в историята си в края на годината ЕС с неговите над 400 млн. жители ще бъде икономически по-незначителен от Китай

08:00 | 14.04.21 г. 39
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пустееща витрина на магазин в Берлин. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Пустееща витрина на магазин в Берлин. Снимка: Bloomberg LP

Неразрешени структурни проблеми на паричния съюз

Един от най-големите проблеми в Европа, дори през десетата година след избухването на еврокризата, са нерешените структурни проблеми на паричния съюз. Сравнително конкурентен Север, слаб и свръхзадлъжнял Юг, който поради общото евро не може да компенсира своята конкурентна слабост с валутни девалвации – само политиката на нулеви лихвени проценти и масовите покупки на държавни облигации от ЕЦБ предотврати през последните години колапса на паричния съюз.

Пандемията значително увеличи разликата между Севера и Юга. Да вземем например Италия: третата по големина икономика на ЕС се срина с 8,9% през 2020 г., а държавният дълг ще нарасне до малко под 160% от икономическата продукция тази година. Почти една четвърт от дълга на еврозоната сега се пада на страната с нисък растеж. Икономическата ситуация не е много по-добра в Испания, чиято икономика се срина с 11% през 2020 г. - рекорд за ЕС.

Но докато Германия може да си позволи щедро да компенсира своята икономика, засегната от блокадите, бизнесите на Юг не могат да бъдат финансирани. Ето защо фондът за възстановяване е толкова важен.

ЕС изчерпва времето си

Но изплащането на средствата по фондовете е заплашено от забавене. Това се дължи главно на Германия, която гледа на себе си като на двигател на европейското обединение. Преди две седмици Федералният конституционен съд издаде "висящо решение": до по-нататъшно решение федералният президент няма право да подписва закона за ратификацията, който Бундестагът бе приел с огромно мнозинство. Има спор за фонда и в Полша.

Но сега ЕС изчерпва времето си - защото само ако всички членове са ратифицирали до май договора, Брюксел ще може да пусне първите облигации на пазарите през юни, както е планирано. Фондът за възстановяване повдига сложни правни въпроси, поради което е трудно да се предвиди как и най-вече кога ще се произнесе Конституционният съд във Висбаден.

Проблемите на Европа, която твърди, че се развива наравно с Китай и САЩ, са огромни. Освен това старият континент изостава и по друг параметър - що се отнася до дългосрочните решителни фактори.

САЩ се възползват от силния прираст на населението, а едва ли може да се очаква, че застаряващата Европа ще успее да намали разликата в демографския растеж чрез имиграция или по-късна възраст за пенсиониране.

Друг централен фактор: Америка постоянно отделя 3% от своята икономическа продукция за научноизследователска и развойна дейност. В Европа този дял е само 2%. В крайна сметка това е разлика от 150 милиарда евро годишно.

И още нещо: Поради Brexit европейският вътрешен пазар се сви и стана по-малко привлекателен. „За да може Европа да се възползва от своите възможности, е важно да се задълбочи вътрешният пазар“, настоява шефът на Ifo Фюст. Европа се нуждае от „привлекателни условия за инвеститорите и високопроизводителни квалифицирани работници, стимули за ефективност в системата на данъците и вноските и повече инвестиции в публичната инфраструктура“.

Фелбермайер казва, че за да забави спада, Европа трябва преди всичко да се справи с „проблема със структурния растеж“. „В много страни би трябвало да е възможно да се наемат значително повече хора, както Германия успя да направи до 2019 г.“, казва икономистът от IfW.

По материал на Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
* топ марките автомобили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Иновационни пробиви няма в Европа. Те се случват основно в САЩ. И това не е случайно, манталитета е такъв. И политиката за привличане на умове през океана.Но в Европа сме добри на други неща - колко от топ марките, особено в премиум сегмента и спортните, са европейски? Модна индустрия, почти цялата. Хранително-вкусова индустрия - абсолютен лидер. Медицина, фармация, самолетостроене, машиностроене, мебелна индустрия, туризъм и какво ли още не, което е топ в света.Американците са си добри в техните неща, ние в нашите. А качеството на живот на населението е най-добър в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
първо как разпределяш кой иновационен пробив е голям и кой малък ... ?! в коя индустрия е значим и в коя не е ... ?! ваксината на biontech какво е според теб ... ?! в автомобилната индустрия над 40% от патентите и новите разработки са европейски ... :))) ... в решенията с водородни технологии в енергетиката водещите патенти са европейски ... в решенията за батерийни системи в енергетиката огромна част са европейски фирми , нищо че тука си пишем повечко за тесла , за ветрогенераторите пък въобще няма да отварям дума , газовите турбини ... в хранителната индустрия също , и патенти и технологии и машини ... световен производител на самолети ... хващаш която си искаш индустрия без ИТ и гледаш колко и какви европейски конгломерати има ... ясно че те влече към чипове и ИТ , ама не е само то по света ... дори и в БГ имаме изцяло български фирми с иновации на световно ниво ... :))) ... даже като се замисля ето ти една по любимата ти тема ... :))) ... много черногледо човек , дай малко повече оптимизъм , остави ги троловете ...https://stroiinfo.com/5-filma-napraveni-s-pomoshta-na-vray/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 3 години
Погледнато в исторически план, бюрокрацията е съсипала не една и две империи. ЕС няма да направи изключение, ако продължава да върви в посоката, в която е поел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
С тази гeйcка физиономия, само гeйoве са ти в крарyната. Все на ляво биеш, осъзнай се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Днес е дъждовно и няма достатъчно Solar Powerза изчислителна мощност.Само за визуализация на текст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
Така става при соца за съжаление. Европа си е един жив соц , но в по добра версия от нашия .... достатъчно е да се разходиш в Германия или в някоя по северна страна. За разлика от соца в Европа.... Русия си е капитализъм такъв какъвто е в Америка. Та ние се махнахме от един соц за да се натресем на друг соц .... общо взето казано. Въпреки всичко Европа все още е най-доброто място за живеене :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
А ти ми отговори какъв голям иновационен пробив е направен от европейска компания през последните 20-30 години. За остаалото си прав, но то ще е до време, ако не се вземем в ръцете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Милия е огладнял, копейчиците не стигат, пенсийката от текезесето и тя малка, а така и така е виси по цял ден тук.Даже и боливари би приемал, поне за разпалки за кюмбето ставали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
статията започва с лъжлива информация още от подзаглавието ...как да чета натам? Това е според евростат:On 1 January 2020, the population of the European Union (EU) with 27 Member States was estimated at447.7 million, down by 12.8% as compared with 513.5 million in 28 Member States on 1 January 2019.от тук натам е маркирана като фейк нюз, сега няма да ви проверявам всяка цифра я !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още