IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа: Залезът на една икономическа сила

За първи път в историята си в края на годината ЕС с неговите над 400 млн. жители ще бъде икономически по-незначителен от Китай

08:00 | 14.04.21 г. 39
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пустееща витрина на магазин в Берлин. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Пустееща витрина на магазин в Берлин. Снимка: Bloomberg LP

Неразрешени структурни проблеми на паричния съюз

Един от най-големите проблеми в Европа, дори през десетата година след избухването на еврокризата, са нерешените структурни проблеми на паричния съюз. Сравнително конкурентен Север, слаб и свръхзадлъжнял Юг, който поради общото евро не може да компенсира своята конкурентна слабост с валутни девалвации – само политиката на нулеви лихвени проценти и масовите покупки на държавни облигации от ЕЦБ предотврати през последните години колапса на паричния съюз.

Пандемията значително увеличи разликата между Севера и Юга. Да вземем например Италия: третата по големина икономика на ЕС се срина с 8,9% през 2020 г., а държавният дълг ще нарасне до малко под 160% от икономическата продукция тази година. Почти една четвърт от дълга на еврозоната сега се пада на страната с нисък растеж. Икономическата ситуация не е много по-добра в Испания, чиято икономика се срина с 11% през 2020 г. - рекорд за ЕС.

Но докато Германия може да си позволи щедро да компенсира своята икономика, засегната от блокадите, бизнесите на Юг не могат да бъдат финансирани. Ето защо фондът за възстановяване е толкова важен.

ЕС изчерпва времето си

Но изплащането на средствата по фондовете е заплашено от забавене. Това се дължи главно на Германия, която гледа на себе си като на двигател на европейското обединение. Преди две седмици Федералният конституционен съд издаде "висящо решение": до по-нататъшно решение федералният президент няма право да подписва закона за ратификацията, който Бундестагът бе приел с огромно мнозинство. Има спор за фонда и в Полша.

Но сега ЕС изчерпва времето си - защото само ако всички членове са ратифицирали до май договора, Брюксел ще може да пусне първите облигации на пазарите през юни, както е планирано. Фондът за възстановяване повдига сложни правни въпроси, поради което е трудно да се предвиди как и най-вече кога ще се произнесе Конституционният съд във Висбаден.

Проблемите на Европа, която твърди, че се развива наравно с Китай и САЩ, са огромни. Освен това старият континент изостава и по друг параметър - що се отнася до дългосрочните решителни фактори.

САЩ се възползват от силния прираст на населението, а едва ли може да се очаква, че застаряващата Европа ще успее да намали разликата в демографския растеж чрез имиграция или по-късна възраст за пенсиониране.

Друг централен фактор: Америка постоянно отделя 3% от своята икономическа продукция за научноизследователска и развойна дейност. В Европа този дял е само 2%. В крайна сметка това е разлика от 150 милиарда евро годишно.

И още нещо: Поради Brexit европейският вътрешен пазар се сви и стана по-малко привлекателен. „За да може Европа да се възползва от своите възможности, е важно да се задълбочи вътрешният пазар“, настоява шефът на Ifo Фюст. Европа се нуждае от „привлекателни условия за инвеститорите и високопроизводителни квалифицирани работници, стимули за ефективност в системата на данъците и вноските и повече инвестиции в публичната инфраструктура“.

Фелбермайер казва, че за да забави спада, Европа трябва преди всичко да се справи с „проблема със структурния растеж“. „В много страни би трябвало да е възможно да се наемат значително повече хора, както Германия успя да направи до 2019 г.“, казва икономистът от IfW.

По материал на Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 3 rate down comment 4
shinawatra
преди 3 години
Европа деградира, и то жестоко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 6
shinawatra
преди 3 години
Хаха, качеството на живот в Европа е добро друг път! Всички живеят в кутийки или измислени къщички, а в Щатите стандарта е къща с 2 гаража и камина! Било е, едно време! Европейците отдавна не са най-добри в нищо, а в това което са били ВЕЧЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ГО ВЪЛНУВА! Европа тотално деградира с това младо поколение, което идва и е дошло вече. Нормален процес, точно както по времето на комунизма в България - последното поколение е било най-разложеното и е срутило системата без да разбере изобщо какво си причинява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
... да не говорим че така се изплю върху Мъск... той квото прави е все подобрение на нещо изобретено в Европа ! :):) .. а не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
чакай малко... не са е подобрили. Технологията е нова ... За телевизорите също, не може да сравняваш днешния с този преди 50г.... много са различни.Щото ако ще правиш така, веднага излизам че като концепция е измислен пак в Европа.. чел си приказки за огледалцето което вижда на всякъде :):)От листа който си написал, половината неща за първи път са изобретени в Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Генерален пробив - имам предвид нещо абсолютно ново - например автомобил, самолет, интернет, телевизор, телефон, мобилен телефон, хладилник, климатик...когато са се появили за първи път.А за Бионтех/Пфайзър - точно потвърждава подобряването - не са измислили те ваксинирането и първата ваксина, но са я подобрили в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
може би си прав :) ... не сме дорасли за тяхната наука, след 3-4 века удари на главата в некой камИк, може да стигнем нивото им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
незнам какво квалифицираш като генерален, но ето ти пример от последните дни... ваксината на "файзер". Файзер участват само с логистика и производство, научния пробив е направен тук, в Европа от оня кюрд.ЦЕРН е в Европа... там само генерални (по моите разбирания) пробиви се правят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А за радийката не си прав - там имало технологочни пробиви...е от малко по-различно естество...например как се прави водка от крак на табуретка, как се пие препарат за вана, а наскоро имаха и културен пробив - в една кооперация направиха огромен сталакмит от урина и фекалии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Имам предвид генерални пробиви, големите изобретения, те идват от САЩ.Но тук ги взимаме и подобряваме. Което не знам дали се брои за пробив, но очевидно стига за да хвърчи индустрията толкова добре.В ЕС вече няма реална безработица - особено преди ковида. Има една група от няколко процента, които никога няма да работи и това е. Тук там има хора, като в Испания, но масово недостигат кадри. Това е елементарен показател за нивото на икономиката в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
Иновационни пробиви няма в Европа.---Има, има, просто не са толкова много колкото в сащ. В Русия няма ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още