IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възрастните европейци трупат спестявания

Те със сигурност биха дали тласък на европейската икономика, ако бъдат инвестирани

15:10 | 01.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Проблемът е, че прекомерната предпазливост може да навреди на спестителите и икономиката. В крайна сметка пенсионерите живеят по-скромно от необходимото поради страх да не останат без пари. В същото време икономиката не успява да се възползва, тъй като тези с най-много пари са най-малко склонни да харчат.

Наличието на план може да помогне за първото. Независимо дали става въпрос за нещо, което сте създали сами в електронна таблица, или за продукт от скъпо посещение при финансов съветник, вие искате да получите точна прогноза за това какво можете да си позволите да похарчите, за да се почувствате по-комфортно, напипвайки тези спестявания.

Преди настоящата мания за изключително ниски лихвени проценти, грубото практическо правило беше, че изтеглянето на по 4% от вашия капитал годишно след пенсиониране е устойчиво. Днес съветите са по-нюансирани. Някои съветници предполагат, че устойчивият процент е 3% или по-малко. Artemis Investment вярва, че ниво на теглене от 4% все още е възможно, но само ако 60% от вашия фонд останат инвестирани в акции. Това е доста смело за много по-предпазливи инвеститори. Като алтернатива, ако сте готови да държите 40% в акции, процент на теглене от 3,5% би трябвало да е устойчив.

Ако разполагате с достатъчна финансова гъвкавост, за да избегнете ликвидирането на инвестициите си вследствие на спадането на пазара, както се случи миналата година, това също може да има огромно значение за вашите финанси.

Можете и да насочите спестяванията си към други активи, които плащат доход. Това е една от причините имотите да са популярна инвестиция, независимо от риска и логистичните предизвикателства. Наличието на поне някакъв гарантиран доход може да помогне на хората да се чувстват по-уверени в отношението към капитала си като към пари, които могат да бъдат похарчени.

Друга форма на доход, която често се пренебрегва във Великобритания, е държавната пенсия. Една четвърт от пенсионерите, особено жените, не успяват да си гарантират, че ще получават пълното обезщетение. Държавната пенсия се увеличава по сложна формула, която често й позвлява да бъде актуализирана с повече от инфлацията. Понастоящем правото на пълна пенсия носи 9 339,20 лири годишно.

Разбира се, една от причините хората да трупат кеш в напреднала възраст е, защото никой не знае колко ще им струват грижите за тях. Повечето хора залагат на предпазливостта от страх да не прекарат последните си дни в бедност.

Така че, ако правителството изпълни обещанието си да осигури известна сигурност относно разходите за грижи, много вероятно е мерките да се изплатят, като освободят излишните спестявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
baba_meca
преди 2 години
Това са данъци, а не осигуровки.При осигуровките получаваш нещо насреща, при тия дето си ги споменал: за пенсионните- получаваш подигравка, за здравните -подигравки + разиграване: обикаляш по лекари за да могат те да усвоят едни пари от здравната каса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
пенсионните "осигуровки" днес са пълен кьорфишек ... каца без дъно , също като "здравните" ... от трите най сигурен е най дългият , който ше получи всеки съвестен данъкоплатец .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Тези липсващи лихви са суперстранни. Преди години един познат даваше за пример Япония с нулевите лихви и казваше, че и тук може да се случи.На мен ми изглеждаше невероятно :) А, ето дойде и тук това безумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още