IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестирането в облигации се нуждае от преосмисляне

Уроците от миналото може да имат по-малко значение за сегашните портфейли

08:13 | 07.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Много икономики също така трябва да се приспособят към значителни промени във веригата на доставки. Някои от тях се дължат на изменението на климата. Други - на геополитическите промени и Covid-19. Въздействието върху отделните индустрии и компании е значително и ще се увеличи в бъдеще. Очевидно ще бъдат засегнати капиталовите потоци.

Освен това държавният дълг по света се увеличава. Ще има по-голям натиск големите държави да помагат на малките правителства. Като цяло държавните баланси ще бъдат по-трудни за поддържане. Много вероятно е инфлацията да стане по-трудна за контролиране.

И така, какво правят мениджърите на портфейли от облигации? Ще трябва да отделим повече усилия за определяне на кредитния риск и възвръщаемостта, отколкото когато и да било преди. Същото важи и за баланса от различни матуритети на активите в портфейла.

Друг основен фактор, който трябва да вземат предвид както заемателите, така и инвеститорите, са промените в националните данъчни структури.

Например в САЩ е доста вероятно федералните данъчни ставки върху инвестиционния доход и капиталовите печалби да се повишат. Също така редица щати в Америка могат да направят същото. Следователно сравнението на данъчно коригираните възвръщаемости на текущия доход и капиталовите печалби или загуби очевидно ще повлияе на относителните оценки в целия спектър на инструментите с фиксиран доход.

Освен ако инвеститорите не трябва да посрещнат конкретни фиксирани плащания в бъдеще, като например за пенсионните схеми с дефинирани доходи, падежите би трябвало да са по-кратки от нормалното. Допълнителният анализ на индивидуалния кредитен риск е много необходим и трябва да бъде направен с предпазливост. Ликвидността на отделните вложения ще става все по-важна.

Изводът е да се задържи по-голямата част от портфейла с фиксиран доход при падежна структура в рамките на 3 до 12 години и уклон към компании с подобряваща се кредитоспособност.

Някои дългосрочни инвестиции могат да бъдат направени, когато се появят уникални ситуации с перспектива за подобряване на кредита и цената спрямо пазара. В някои случаи може да има привлекателни възможности за конвертируемите облигации и други активи с фиксиран доход със специални характеристики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още