IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не бързайте да празнувате или оплаквате споразумението за минималния данък

Въпреки че Германия като цяло може да загуби от това решение, със сигурност отсега има ясен победител – Олаф Шолц

11:29 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Олаф Шолц. <em>Снимка: EPA/HOLLIE ADAMS / POOL</em></p>

 Олаф Шолц. Снимка: EPA/HOLLIE ADAMS / POOL

Епохална реформа, данъчна революция - суперлативите за глобалния минимален данък, за който са се договорили финансовите министри от Г-7, не могат да бъдат по-големи. По-специално германският финансов министър Олаф Шолц не може да скрие възтора си. В крайна сметка кандидатът на Германската социалдемократическа партия (SPD) за канцлер инициира реформата преди няколко години. Но все още е рано да празнува.

Глобалният минимален данък от 15 процента за компаниите има за цел да ограничи понякога разрушителната данъчна конкуренция между държавите и да сложи край на данъчните убежища.

В същото време политиците заемат по-агресивни позиции спрямо технологичните гиганти. Въпреки рекордната печалба Amazon и останалите големи компании от сектора често не плащат почти никакви данъци благодарение на законни данъчни трикове. Ако тази съмнителна практика може да бъде прекратена от глобалния минимален данък, това всъщност би било крайъгълен камък по пътя към по-стабилна глобална данъчна структура, пише в свой коментар Handelsblatt.

Не решение на Г-7 е важно, а на Г-20

Дните, в които Г-7 диктуваше какво да прави останалият свят, отминаха. Данъкът не се решава от Г-7, а от Г-20 и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). А в тези по-големи групи данъкът се счита за спорен. Затова решаващият фактор ще бъде това, което министрите на финансите на Г-20 ще решат през юли. 



И тук много неща зависят от малкия шрифт. Поне толкова важен, колкото данъчната ставка, е въпросът върху какъв данък в крайна сметка ще се плаща, т.е. данъчната основа. Ако тя е пълна с дупки, 15-те процента са от малка полза.

В същото време глобалният минимален данък има за цел да регулира къде фирмите ще плащат данъци. В бъдеще това би трябвало да зависи по-малко от държавата, в която се намират корпорациите, и повече от това къде те правят своя бизнес. Всъщност това е революционното.

Това може да има огромни последици по-конкретно за германските данъчни власти. Едва ли някоя друга икономика е толкова експортно ориентирана като германската, поради което германските компании вероятно ще плащат повече данъци в чужбина и по-малко у дома в резултат на реформата. В крайна сметка много зависи от това как ще изглеждат детайлите на този регламент за Германия.

Но макар германските данъчни власти да могат да загубят, победителят вече е определен: Олаф Шолц. Ако минималният данък бъде приет от Г-20 през юли, както изглежда в момента, кандидатът за канцлер на SPD няма да пропусне да спомене този успех при всяка своя поява. В момента Шолц изостава в надпреварата за канцлерството, така че този успех може да е важен коз в ръцете му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още