IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Данъчната сделка на Г-7 е в полза на правителствата, а не на икономиката

Американските работници, потребители и акционери ще платят цената, пише авторитетното издание

14:32 | 08.06.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън и генералният секретар на ОИСР Матиас Корман. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Джанет Йелън и генералният секретар на ОИСР Матиас Корман. Снимка: Bloomberg

Междувременно, за да получи минималния данък, Йелън също така трябва да се съгласи с цифров данък, насочен главно към американските технологични компании. Такъв данък би бил изумителна капитулация за министъра на финансите на САЩ. Изглежда, че Йелън е приела европейските искания данъкът да бъде конструиран толкова тясно, че да се прилага предимно за американските цифрови компании, а не за големите европейски производители. По този начин Йелън се отказва от способността на Вашингтон да облага американските компании както Конгресът прецени.

И каква е ползата? Споразумението от уикенда е изправено пред труден път към изпълнение, ако някога стигне до там. Дори ако всички 130 други държави са съгласни, технологичният данък изисква преразглеждане на сложна мрежа от глобални данъчни договори - а това ще означава и ратификация от Сената. Ако това не се случи, компаниите ще трябва да се борят с тюрлюгювеч от чужди правила плюс части от този проект, които Министерството на финансите на САЩ може да наложи регулаторно. Това едва ли са простотата и предсказуемостта, които биха били най-добрият аргумент.

Що се отнася до минималния данък, очаквайте координирани усилия за принуждаване на правителства с по-ниски данъци като Ирландия и Унгария да се съгласят. Те обаче, както и други европейски скептици, се ползват с вето върху всеки план, тъй като могат да попречат на Европейския съюз да приеме данъка. Те ще правят услуга на световната икономика, като издържат толкова дълго, колкото могат, но най-доброто, което могат да направят, е да удържат ставката от 15%. Това все още е доста под нивото на данъчно облагане, което планът на Байдън предвижда за американските компании.

Една държава, която почти сигурно няма да се съгласи, е Китай. Пекин отказва да бъде въвлечен в тези преговори, защото иска да запази контрола върху данъчната си политика като инструмент за насърчаване на повече инвестиции. Китайските функционери сигурно хихикат над чая си, докато четат комюникето на Г-7.

Администрацията на Байдън се надява, че тези глобални данъчни правила ще улеснят американските прогресисти да се развихрят върху данъчния кодекс на САЩ без да навредят на икономиката. Тази надежда избледнява с излизането на преден план на реалностите на сделката. Американските работници, потребители и акционери ще платят цената.

Глобалната икономика остава в опасна точка, тъй като страните едва сега излизат от пандемията. Функционерите, пряко отговорни за управлението на това възстановяване, декларираха, че вниманието им е другаде. Вместо да се фокусират върху икономическия растеж, те сключиха данъчна сделка в полза на правителствата, а не на икономиката. От всички предателства през този уикенд, това е най-вредното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
сащ имат ДДС....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
храни храни, и то какви! Само веган. И за стрип бар може, ама само ако е хомо..А пък ако се окаже, че си похарчил пари, които не можеш да докажеш познай какво ще ти се случи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Само за физически? Ти май си мислиш, че с еоод ще се получат нещата, а?ц ц ц.. лоша новина имам за теб..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Тук съм съгласен с теб. Очаквам скорошно развихряне на цените на злато и крипто и забраната им за притежаване от физически лица. Същевременно с това дигитални еврота със срок на ползване и разбира се само за определени неща. Както с ваучера си купуваш само храни , а алкохол и цигари не може. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Няма да има вече инфлация. Вдигане на инфлацията означава вътрешни проблеми.Ще има срок на годност на парите и ограничения какво можеш да си купуваш с тях. Напр. злато, крипто и разни други комарджийски неща не са позволени за купуване, защото съхраняват стойността на парите във времето, което ще бъде незаконно и престъпно.. престъпно защото унищожаваш растежа. Парите със срок на годност, обаче ще са позволени за харчене за акции! Така правиш нещо добро, защото финансираш иновацията и предприемачите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Оф, забравих - парите ще са безплатни, но със срок на годност. Включително заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Фашисти. В момента сме 1933 г., а освен това времето тече по-бързо от очакваното.И всичко това се прави с най-добри намерения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Да вземат да въведат и едно минимално глобално ДДС. А, *** те САЩ май нямаха ДДС. Ми да вземем и ние да го махнем тогава!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
такаам.you will have nothing, and you will be happy.Това означава, че няма да има собственост, а инфлацията не просто ще бъде до размера на лихвите, а ще подмине лихвите и ще достигне данъците, а постепенно и косвените.Процесите са сингулярни и постепенни. Когато вдигнеш данъците - данъчното оптимизиране води до изместване на битовите разходи към корпоративни.. (другата дума е социално отговорни).Така собствеността става ненужна, а заплатата съръзмерна с инфлацията. Но това не е проблем, защото голяма част от битовите разходи така или иначе вече са корпоративни социално отговорни разходи.Хоум офиса, детските градини в офиса са пилотна програма в тази посока.build back better
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Е кви.Още преди четири десетилетия Роналд Рейгън беше изрекъл крилатата си фраза:"Government is not the solution to our problem, government is the problem." (Правителството не е решение на проблемът ни, то Е проблемът.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още