IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Вашингтон и Big Tech спечелиха глобалната данъчна битка

Не само големите технологични компании от САЩ ще плащат повече, но и националните шампиони на други страни

11:14 | 01.07.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

„Трябва да направим каквото можем, за да избегнем произволни разграничения“, казва Меган Фанхаузер, директор на данъчната и търговската политика в Съвета за индустрия на информационните технологии, търговска група, която счита за членове Amazon, Google, Microsoft, Twitter и други технологични компании.

Кулминацията на дългогодишните преговори през следващите дни подчертава как технологичният сектор, който вече е преобърнал големи части от световната икономика, се превръща в катализатор за нарушаване на международната данъчна система, според данъчни служители, търговски групи и независими анализатори.

Благодарение на САЩ първоначалните усилия за привличане на печалби от онлайн реклама и други цифрови услуги – често действащи в режими с ниски данъци като Ирландия и Люксембург, сега ще се разпрострат в почти всяка индустрия и столици в световен мащаб.

„Това, което направиха САЩ, беше да дадат начало на преговорите“, коментира Уилям Рейнч, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, и бивш държавен служител по времето на Клинтън.

Обединен фронт

Силициевата долина все още се бори с политиците на САЩ на множество фронтове, включително ролята на големите технологични компании в подпомагането на разпространението на свързана с изборите дезинформация и предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара.

Политиците обаче оставят тези битки настрана що се отнася до данъчната политика. През последните месеци те се стремят да държат вратите си отворени за технологичните гиганти, които предоставяха редовни актуализации за това как данъците върху цифровите услуги в световен мащаб им влияят и направиха предложения за това как САЩ могат да се намесят, за да ги защитят.

Поне по отношение на данъците външната политика на САЩ и интересите на Big Tech са приведени в съответствие. Вашингтон е нетърпелив да задържи лъвския дял от данъка от тези изключително печеливши компании, което означава да се гарантира, че другите държави няма да въведат собствени цифрови налози.

„Не че те са технологични компании, а че са американски компании“, казва един помощник от Демократическата партия, коментирал при условие, че се запази неговата анонимност. „Случва се да има една-единствена индустрия, която е много голяма и успешна, важна и печеливша, която е почти изключително американска. Трудно е да се мисли за друга индустрия, в която САЩ да имат толкова силна позиция“, допълва източникът на медията.

По данъчни въпроси технологичните компании и американските държавни служители си споделят бележки, правят си срещи в Zoom и то редовно, според седем служители, помощници на Конгреса, представители на търговски органи и корпоративни ръководители. Мнозина говорят при условие за анонимност, защото не са упълномощени да правят публични коментари.

Дигиталните разговори са отделни от текущите дискусии по спорни теми на политиката като модерация на съдържанието, поверителност и конкуренция. За това помага и фактът, че в правителството данъчната политика попада под финансовия фокус на комисиите на Конгреса, а не на комисии, които контролират неприкосновеността на личните данни и правната защита на съдържанието на Big Tech.

Американските власти гледат на едностранните дигитални данъци на други държави като на дискриминация и заплашват с ответни налози за милиарди долари, ако Франция и Испания не отстъпят. Техническите ръководители са нетърпеливи да популяризират това послание, предупреждавайки международните политици, че рискуват да започнат потенциална трансатлантическа търговска война, ако преследват собствените си вътрешни данъци.

Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Е тва кво, нещо странно ли трябва да е?Що за администрация не би защитавала най-успешната индустрия на страната си? Че то това би било предателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
pioner
преди 2 години
Много съм любопитен как точно ще се промени облагането след като на тези компании се отпускат огромни данъчни кредити за "иновации", а собствениците им са прехвърлили акциите си в "благотворителни тръстове".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още