IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Вашингтон и Big Tech спечелиха глобалната данъчна битка

Не само големите технологични компании от САЩ ще плащат повече, но и националните шампиони на други страни

11:14 | 01.07.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Например в края на 2020 г. технологичните компании предупредиха служителите на Capitol Hill, когато Франция започна да събира данъци за цифрови услуги, след като Париж беше обещал да отложи налога, докато текат международните преговори.

Експертите и политиците на ОИСР и политици от приятелски към бизнеса страни като Ирландия - дом на много от международните операции на тези компании, рутинно се срещат с данъчни експерти от Microsoft, Facebook и други през последните две години, за да обсъдят текущите международни преговори.

Когато Службата на търговския представител на САЩ (USTR) за първи път започна разследване на данъците за цифрови услуги във Франция през 2019 г., осем от 10-те свидетели на публичните изслушвания представляват поне една от най-добрите технологични компании. Дженифър Макклоски, която взе участие като вицепрезидент по политиката на ITI, впоследствие стана старши данъчен мениджър за Google през 2020 г., където продължава да работи.

В изслушванията, проведени от USTR тази година относно данъците върху цифровите услуги на много страни, са представени най-вече технологични компании, особено чрез ACT, лобистка група, която брои Apple за член.

Въпреки политическите си различия, Байдън и бившият президент Доналд Тръмп провеждат почти идентични цифрови данъчни политики, въпреки че новата администрация отхвърля предложения на предшественика на сегашния президент, които биха направили предстоящото глобално данъчно споразумение доброволно за компаниите.

Данъчно облагане на всички компании

Преломен момент в дългогодишните данъчни преговори настъпи в началото на април. САЩ представиха план за ускоряване на преговорите след заплахите от европейските столици за налагане на едностранни цифрови данъци.

Като се фокусира върху най-големите фирми - тези с приходи от най-малко 20 милиарда долара и маржове на печалба над 10 процента, администрацията на Байдън се надява да рационализира глобалната данъчна система в по-управляема, според трима души, участващи в дискусиите.

След като Франция възрази, че Amazon, чийто марж на печалба е под прага от 10 процента, може да не бъде включен в новия режим, преговарящите промениха сделката, така че да бъдат включени печеливши бизнес единици на компанията, дори ако общият ѝ марж на печалба не отговаря на изискванията. Така облачният бизнес на групата например ще бъде обхванат от евентуална бъдеща сделка.

Обединеното кралство се бори усилено да не допусне вътрешния сектор на финансовите услуги, който се конкурира с този на САЩ, да попадне под ударите на пакта. Американски служители обаче отхвърлят подобно разделение, като се аргументират, че ако бъдат включени американските технологични компании, това също трябва да се направи и с големите индустрии на други страни.

Преговарящите все още финализират данъчната сделка, която се очаква да бъде обявена в четвъртък, а подробностите да се развиват и променят. Докато часовете отброяват вероятното споразумение, най-много се радват във Вашингтон и Силициевата долина, а не в други национални столици, защото индустриалните шампиони на други страни също ще трябва да платят повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Е тва кво, нещо странно ли трябва да е?Що за администрация не би защитавала най-успешната индустрия на страната си? Че то това би било предателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
pioner
преди 2 години
Много съм любопитен как точно ще се промени облагането след като на тези компании се отпускат огромни данъчни кредити за "иновации", а собствениците им са прехвърлили акциите си в "благотворителни тръстове".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още